İstanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Plaka hırsızlarının gözdesi Kadıköy

Kapkaç başta olmak üzere, otomobille işlenen suçlarda kullanmak için plakalar çalınıyor. Amaç, izini kaybettirmek. Plaka hırsızlığında yoğunluk İstanbul'un en büyük ilçesi Kadıköy'de. Plaka hırsızlığında Kadıköy'ü Bahçelievler izliyor.

Kadıköy'den bir okurumuz 'bilgilendirmenin yararı olacağını düşündüm' diyerek bize bir e-mail yollamış. Bir hafta kadar önce, sabah kalktığında arabasının ön ve arka plakalarının çalınmış olduğunu görüyor. Civarı biraz araştırdıktan sonra kendisininki gibi başka birkaç aracın daha plakalarının yerinde yeller estiğini farkediyor: ‘‘Bizim bölgemizde son iki günde gerçekleşen dört plaka hırsızlığı oldu. Kısaca Kadıköy yakasına ait plakalar çalınıyor ve ne zaman, nerede ortaya çıkacak, bilmiyorum. Çalınan araç plakam 34 HKV 90. Bilgilendirmeyi düşündüm.’’

Okurumuzun mektubu üzerine görüştüğümüz emniyet yetkilileri anlatılanları doğruladı. Araç plakası hırsızlıklarına sık rastlandığını söylüyorlar. Plakalar, başta kapkaç olmak üzere çeşitli suçlarda kullanılmak üzere çalınıyormuş.

Hırsızın amacı, polisi yanıltarak, işini güçleştirmek ve böylece vakit kazanmak. Bu yöntem özellikle arabayla işlenecek suçlarda kullanılıyor. Yol kenarından çanta alıp kaçan kapkaççılar bunların başında geliyor. Çantası çalınan mağdur, kapkaçta kullanılan aracın plakasını alıp polise bildirse bile, tespit edilen plaka aracın asıl plakası olmadığı için hırsız kolaylıkla izini kaybettiriyor.

Emniyet yetkilileri, bu yöntemin sık olmamakla birlikte terör olaylarında da kullanıldığını ifade ediyorlar.

Sayılarla hırsızlık

Geçen yıl çeşitli suçlarda kullanılmak üzere toplam bin 156 oto plakası çalınmış. Palaka hırsızlığında bu yıl artış var. 1998'in ilk beş ayında çalınan plaka 469 iken, bu sayı 1999'un ilk beş ayı için 543'e çıkmış.

Emniyet istatistiklerine göre plaka hırsızları en çok Kadıköy'de faaliyet gösteriyor. 1998'de çalınan toplam 1156 plakanın 127'si Kadıköy'den. Bu durum 1999'un Ocak-Mayıs dönemi için de geçerli: Toplam 543'ün 51'i. Bahçelievler ise ikinci sırada. 1998'de 92 plaka hırsızlığıyla ikinci olan Bahçelievler, bu yılın ilk beş ayındaki sıralamadaki yerini yine korumuş; üstelik 50 hırsızlıkla Kadıköy'le arasındaki farkı sadece bire indirmiş!

Ulaşım arkaplanı

Yetkililer, bu durumun ilçenin ulaşım yapısından kaynaklandığını düşünüyor. Bölgeye çok sayıda giriş-çıkışın bulunması denetimi güçleştiriyor. Bu da Bahçelievleri oto plaka hırsızlarının yeni gözdesi haline getiriyor.

İstanbul'da plakalar için en güvenli ilçeler ise Sultanbeyli ve Şile. 1998 ve 1999'da Sultanbeyli'de toplam dört plaka çalınmış, Şile'de ise tutanaklara geçen plaka hırsızlığı yok.

Güvenlik görevlileri vatandaşların çalıntı plakalar konusunda alabilecekleri hiçbir önlem de olmadığını söylüyor. Yapılabilecek tek şey plakanın çalındığının farkedilir edilmez haber verilmesi.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Sokakta tehlike var!

MALTEPE

Atatürk Caddesi, Adalı Sokak sakinleri adına bize faks gönderen bir okurumuz, sokağın durumunu anlatmış: Sokak hem karanlıkmış, hem de yolun tek şerit olduğunu bilmeyenler ters yönden gelip kazaya neden oluyorlarmış. Yolun başlangıç kısmı virajlı oluşu da trafikte karışıklığa yol açıyormuş. Okurumuz, ‘‘Yolun diğer kısmında bulunan çöp konteynırına çöp atmak için karşıya geçemez olduk’’ diyor ve ekliyor: ‘‘Adalı Sokak'a aydınlatma lambası ve trafik ışıkları konması için Maltepe Belediyesi'nden hizmet bekliyoruz’’...

Yönetenlerin dikkatine...

Parkomatlar çürüyor, mafya işbaşında!

ESENTEPE

Bize Esentep'den e-mail gönderen bir okurumuz, Kasap Sokak'ın halini anlatıyor. Sokak, trafiğe çift yönlü olarak açık olmasına rağmen, park edilen araçlar yüzünden neredeyse geçit vermez durumdaymış. Belediye'nin koyduğu parkomatların çürümekte olduğunu, buna karşılık park mafyasının, araçları sağlı sollu (hatta okurumuzun ifadesine göre ortada bile park sözkonusuymuş) park ettirmeleri yüzünden sokağın neredeyse işlevini kaybettiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!