İstanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Geriye bir kitabe kaldı

115 yıllık Cafer Ağa Çeşmesi tahtaperdeler ardında tarih oldu. Bir tek kitabesi kaldı. Semt sakinleri bu konuda duyarlı ve ‘takipçi’ olmaya kararlı.

ÜMRANİYE

İki gün önce Ümraniye Alemdağ Caddesi’ndeki tarihi Cafer Ağa Çeşmesinin yok oluşunu duyurmuştuk. Ne yazık ki geç kalınmıştı. Çeşme, inşaatın tahta perdeleri ardında kalmış ve semt sakinleri akıbetini öğrenememişti. Bu konuda tepki dile getiren çok sayıda okur telefonu aldık. Hepsi de olayı bizim aracılığımızla öğrenmiş ve çok üzülmüşlerdi. Hemen hemen hepsi, çeşmenin akıbetinden korktuklarını, ama normalde böylesine bir cüretkarlık beklemediklerinden olsa gerek, durumun onları şoke ettiğini söylüyorlardı. Tahta perdelerle kaplı olduğu için çeşmenin ‘son’undan habersizdiler. Okurlarımız bizi arayarak geriye yalnızca bir kitabenin kaldığını ve çeşmenin maruz kaldığı uygulamanın onları üzdüğü kadar kızdırdığını belirttiler. ‘Bu konuda ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız’ diyen okurlarımızın sesi olmaya devam edeceğiz. Hiç değilse böyle bir sorumsuzluk ve duyarsızlığa kalkışanlara karşı caydırıcı bir kamuoyu oluşturmak için.

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Bir yanda sanatçılar, bir yanda seçmenler

Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı şu günlerde güç bir karar alma aşamasında. Ya seçmenlerinin isteğine karşı çıkacak ve belediyesi mahkemelik olacak ya da bir musıki cemiyetinin faaliyetlerine son vermek durumunda kalacak. Ama ‘bir ihtimal daha var!...

Yönetici olmak zor bir sanat. Bazen karar alırken o kararın bütün sonuçlarını göz önünde bulundurmak ve en doğruya karar vermek gerekiyor. Ve kimi zamanlarda bu, içinden çıkması gerçekten güç bir duruma sokabiliyor yöneticileri. İşte Bakırköy Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı, bugünlerde böyle zor bir kararın eşiğinde. Bir yanda taleplerini dile getiren ve belediyeyi mahkemeye vermekle tehdit eden seçmenleri, diğer tarafta sanat ve onu en iyi biçimde icra etmeye çalışan amatör sanatçılar.

Mahkemeye veriyorlar

Ataköy 5. Kısım'dan bize imzalı fakslarıyla ulaşan okurlarımız Bakırköy belediyesi'ni mahkemeye vermeye hazırlandıklarını bildirdi. Sorun, bölgede 15 yıl önce yıkılmış ve yeşil alana çevrilmiş olması gerekirken, hala yerinde duran bir şantiye binası. A/10 ve A/11 blokları arasındaki bu alan belediyeye ait ve Emlak Bankası projelerinde çocuk parkı ve yeşil alan olarak görünüyor. Ama bina bir türlü yıkılmamış, hatta içinde bazı dernekler faaliyet gösteriyormuş. Okurlarımız, 'çocuklarımız otomobiller arasında ve tehlikeli caddelerde oyun oynamaya mecbur kalıyor. Otopark alanlarımız bu derneğe gelenlerin işgali altında. Üstelik bu gecekondu binaya bir de elektrik, su ve telefon bağlandı. Sanki bizle alay ediliyor. Bakırköy Belediyesi'ni 15.03.1999'da imzalı dilekçelerimizle son kez uyardık. bundan sonraki gelişmelerden kendileri mesul. Mahkemeye başvuracağız.’’

Okurlarımızın bu faksı üzerine madalyonun diğer yüzünü öğrenmek için Bakırköy Belediyesi'ne yöneldik. Belediye Başkanı Ahmet Bahadırlı'nın neden bu binayı yıkmakta direndiğini ve seçmenlerinin isteğini yerine getirmediğini sorduk kendilerine. Çünkü Bahadırlı son seçimlerde Bahçelievler ve Maltepe'yle birlikte seçmenlerin görevine devam etmesini istediği üç ANAP'lı başkandan biri.

Zaman gerekiyor

Yasal hakları olan yeşil alanlarını talep eden seçmenler bir yana Bahadırlı'yı bu binayı yıkmak konusunda düşündüren binanın içindeki dernek. Bu dernek bir Türk Musikisi cemiyeti ve yüzün üstünde insan burada amatör olarak sanat icra ediyor. Dernek son olarak Yunus Emre Kültür Merkezi'nde dinleyenlerin çok beğendiği, Münir Nurettin Selçuk eserlerinden oluşan bir konser vermiş. Zaten dernek buraya Bahadırlı'dan önceki dönemde yerleşmiş. Ve buradan çıkartılacak olurlarsa bu faaliyetlerine son vermek zorunda kalacaklar.

Peki bu durumun daha ne kadar böyle gideceğini, sonuçta Atatöylülerin mahkemeye başvurmaya hazırlandıklarını sorduğumuzda ise belediyenin basın danışmanı İhsan Bey, yeni bir kültür merkezi oluşturmaya çalıştıklarını, binanın biter bitmez derneğin oraya taşınacağını ve yeşil alanın yapılacağını söylüyor. Yani belediyenin biraz daha zamana ihtiyacı var.

Umarız ki bu anlaşmazlık tatlı bir son bulur. Apartman sakinlerinden haklı olarak tepki alan Ataköylü site yöneticileri semt sakinlerini belediyeye biraz daha zaman tanınması için ikna edebilir. Herşeyden önce başkanın yeşil alan ve ağaçlandırma konusundaki duyarlılığı kanıtlarıyla ortada.

Biz Sayın Bahadırlı'nın ve ekibinin verdiği bu söze ve mümkün olan en kısa süre içinde burada bir çözüme ulaşacağına inanıyoruz. Ancak çözümler çoğu zaman karşılıklı anlayış gerektirir. Ataköylülerin bu konuda mahkemeye başvurmadan önce belediye yönetimine biraz daha zaman tanıyacaklarını umuyor ve makul bir sürenin sonunda istedikleri çözüme ulaşamazlarsa bu olayı bizzat biz takip edeceğiz diyoruz.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Lağım, sera, çöplük içiçe

MALTEPE

Bize İdealtepe, Namıkkemal Caddesi'nden imzalı fakslarıyla ulaşan okurlarımız bölgelerindeki çöplükten yakınmış:

‘‘Caddenin hemen yanında büyük bir hurdalık ve çöplük var. Bu çöplüğün ortasından da bir lağım deresi akıyor. Bölgede bulunan ve marul, ıspanak, lahana, maydanoz, vs. gibi sebzelerin yetiştirildiği seralarda ise su motorlarıyla çekilerek bu lağımlı sular kullanılıyor, sonra da bu sebzeler halka satılıyor. Bütün mahalle bu durumdan muzdarip. Hurdalık, kanalizasyon, çöplük ve seralar içiçe girmiş durumda. Buna birilerinin bir son vermesi gerek.’’

Maltepe'nin tekrar seçilen belediye başkanı Bahtiyar Uyanık'ın dikkatine...

Tarihi han elden gidiyor

MAHMUTPAŞA

Bize faksla ulaşan bir okurumuz Anıtlar Yüksek Kurulu'nu göreve davet ediyor.

Mahmutpaşa'da bulunan 570 yıllık tarihi Kürkçü Han'ın, cadde tarafında kalan kısmında bir yıkım yapılarak çok katlı kaçak bir bina yapıldığını ihbar eden okurumuz, inşaatı yapanların her türlü şikayeti ekonomik güçleriyle saf dışı ettiklerini iddia ediyor. Eski Eserler Kanunu'na muhalefet ederek suç işlendiğini söyleyen okurumuz, inşaatın fütursuzca sürdüğünü bildirmiş.

Taksicilerin iki önerisi

İstanbul Otomobilciler Odası taksi esnafının götürü vergi sisteminden, basit usül vergi sistemine geçirilmesinden doğan şikayetlerin her geçen gün arttığını iddia etti.

Cep yapılsın

Bu durumun giderilmesi için iki öneride bulunan Oda Başkanı Semih Kaçanoğlu özellikle ana arterlere 500 metrede, bir kilometrede bir sadece taksilerin yanaşabileceği cepler yapılmasını isteyerek bu sayede taksicilerin rahatlıkla fiş kesebileceğini söyledi. Kaçanoğlu ikinci öneri olarak da taksicilerin üç ayda bir olmak üzere yılda dört kez vergi beyannamesi verdiklerini, bunun yılda sadece bir kereye indirebileceğini dile getirdi.

Sokaklar zifiri karanlık

İÇERENKÖY

İçerenköy Çamözü Sokak'tan faks gönderen bir okurumuz, mahallelerinde tek bir sokak lambasının bile yanmadığını belirtiyor. Akşam olduğunda karanlığın tedirginlik yarattığını bildiren okurumuz, bir buçuk aydır hergün Aktaş'a telefonla başvurduklarını ama bunun sonuçsuz kaldığını belirtiyor.

Onarım niye bekliyor?

ACIBADEM

Acıbadem, Anadolu Sitesi'nden faks gönderen bir okurumuz, site içinde bulunan Sokullu Mehmet Paşa Köşkü'nün durumunu anlatmış.

Köşkün onarımı için yaklaşık dört yıl önce bir girişimde bulunulmuş, iskele kurulmuş.

Ne var ki bunca zaman içinde hiçbir hareket olmamış. Zamanında bir inşaat firmasının tabelası konmuş ve bahçe içine firmaya ait malzeme ve iş makineleri yerleştirilmiş Bahçe adeta bir ambar, bir şantiye gibi kullanılmaktaymış. Okurumuz, dört yıldır neden beklendiğini bir yetkiliye sorduğunda ’’İTÜ'den proje bakliyoruz‘‘ yanıtını almış.

Şimdi soruyoruz: ‘‘Bir proje dört yılda çizilemez mi? Yoksa bu köşk de bir kibritle yakılmayı mı bekliyor?’’

Yönetenlerin dikkatine...

İlaç fabrikası susmuyor!

PENDİK

Bize Pendik, Tavşantepe sakinleri adına şikayetini ulaştıran okurumuz, bölgelerinde bulunan bir ilaç fabrikasından yakınıyor. Geçici ruhsatla faaliyet gösteren fabrika 15 gündür gece gündüz çalışıyormuş ve bölgede gürültüden uyumak imkansız hale gelmiş. Gerekçe olarak ABD'ye yüklü bir sipariş yetirmeye çalıştıklarını bildiren fabrika yetkilileri ise iki haftadır hiçbir çözüm bulmamış: ‘‘Bu fabrikadan daha önce de şikayetimiz olmuştu. Bacasından çıkan tahriş edici dumanlar soluk almayı imkansız hale getirince şikayette bulunmuştuk. Fabrikayı kapattılar. Neyse bacasına bir süzgeç takıldı. O sorun şimdi bitti ama bu kez de 15 gündür uyku uyuyamıyoruz. Bunun bir çaresi yok mu?’’ Yönetenlerin dikkatine...

Başkan hangi dondurmayı seviyor?

BEYOĞLU

Taksim'den bir okurumuzun ilginç bir sorusu var Beyoğlu Belediyesi'ne. Aynen yayınlıyor ve belediye başkanı Kadir Topbaş'ın dikkatine diyoruz:

‘‘İşyerim Taksim'e yakın olduğu için fırsat buldukça öğlenleri İstiklal Caddesi'nde mutlaka yürürüm. Geçen hafta Ağa Camii'nin hemen yanındaki kuruyemişçinin Scholler marka dondurma satmaya başladığını gördüm ve tadını beğendiğim bu dondurmadan bir adet satın aldım. Ertesi gün ise dondurma dolabının yerinde yeller esiyordu. Merak edip nedenin sorduğumda dükkan sahibi 'belediye izin vermiyor' dedi. Belediye eğer caddede dükkan dışına dolap konuymasını yasaklamışsa buna saygı duyarım ama Taksim-Tünel arasında tam beş adet Algida Dondurma dolap ve şemsiyesinin ortalıkta olduğunu düşünecek olursanız, burada çifte standart var demektir. Nedenini merak ediyorum.’’

Yönetenlerin dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!