İstanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

Atatürk Ormanı'na prefabrik kondular

Ağaçları Atatürk tarafından bizzat diktirilerek oluşturulan Florya Atatürk Ormanı'nda garip bir talan başladı. Mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan Atatürk Ormanı'nın Florya asfaltına bakan kısmı hiçbir gereği yokken Serkan Otomotiv Ltd. Şirketi'ne otopark olarak kiraya verildi. Şirketin belediyeden otopark olarak kiraladığı bu alana ilk iş olarak beş odalı bir bina dikmesi üzerine ise çevre sakinleri ve sivil toplum örgütleri ayağa kalktı. Yapılan ihbarlar üzerine Bakırköy Belediyesi derhal harekete geçerek sözkonusu binayı yıktırdı.

Bundan sonra şirket yıkılan binasının yerine prefabrik yeni bir yapı kondurmuş. Yeni bina da çevre sakinlerinin 400 imzalı dilekçesiyle Valilliğe, Büyükşehir Belediyesi'ne, Orman, Çevre ve İçişleri bakanlıklarına ihbar edilince Büyükşehir Belediyesi bu yeni yapıyı da söktürmüş. Sökümden dört ay sonra seçimlerin arifesinde Serkan Otomotiv prefabrik binayı yeniden kondurmuş. Yaklaşık 3 dönümlük bu alan hiç gereği yokken otopark bahanesiyle kiralanmış ve işyeri haline getirilmeye hazır bir biçimde fırsat kolluyor.

Otopark ihtiyacı daha da artımış olacak ki Serkan Otomotiv'in hemen sol yanındaki iki dönümlük alan da yine otopark olarak Güzel İnşaat ve Turizm Ltd. Şirketi'ne kiralanmış. Bu firma da burada ormanın görüntüsünü bozan bir otoyıkama yeri açmış.

Alay eder gibi

Üçüncü ve en büyük kıyım ise Büyükşehir tarafından Bahçıvan adlı şirkete bahşedilmiş. Büyükşehir'den ‘hayvanat bahçesi kuracağım’ diyerek tam 61 dönüm alanı kiralayan bu şirket de hemen kendi prefabrik-kondusunu oturtuvermiş ormanın göbeğine. İşin daha garibi; 'bundan sonra yeşilliği ancak resimlerde göreceksiniz' dercesine prefabrik-kondunun duvarlarına ağaç ve hayvan resimleri yapıştırmış. Şu anda eski orman ve yeni fidanlığın bulunduğu bölge, Bahçıvan Ltd. tarafından bir buçuk metre yüksekliğinde bir kafes telle ayrılmış durumda.

Bütün bunların yanında kuşkusuz en vahim durum ise her üç şirketin de kendi levhaları olmasına karşın buradaki 'Atatürk Ormanı' levhasının sökülmüş olması. Büyükşehir Belediyesi'nin bu şirketlere 'bahşettiği' bu yeşil alanların yok olmasıyla birlikte aynı zamanda Atatürk'ün İstanbul'a hatıra bıraktığı bu güzelim ormanlık alanın anısı da çiğneniyor. Birilerinin artık bu gidişe dur demesi gerek! Bütün sivil toplum örgütlerinin ve başta Florya halkı olmak üzere bütün yeşilsever İstanbulluların desteklerini bekliyoruz. Prefabrik-kondular ormanı yok etmeden önce biz ormanımıza sahip çıkalım diyoruz. Çünkü bu olayın takipçisiyiz.

ALKIŞLAR

Öğrenciler ağaç dikti

İstek Özel Belde Lisesi öğrencileri çevreye olan duyarlılıklarını geniş bahçesinde ağaç bulunmayan Ataşehir İlköğretim Okulunun bahçesine ağaç dikerek gösterdiler.

Lise ve ilköğretim son sınıfta okuyan 50 öğrenci Ataşehir İlköğretim Okulu'nun bahçesinde ellerine kazma kürekleri alarak çukurlar açtılar. Beraberlerinde yüzlerce selvi, çam, şimşir ağacı getiren öğrenciler, yağmura rağmen tüm ağaçları diktiler.

İstek Özel Belde Lisesi'nden mezun olan öğrenciler, diploma töreninde en az 7 ağaç dikeceklerine dair yemin ettiler.

Ardıç AYTALAR

Çekül'den Tekin Korusu

Pop sanatçısı Kerim Tekin'in anısına bir koru oluşturuluyor. ÇEKÜL Vakfı öncülüğünde Çatalca'da oluşturulacak koru için 25 Nisan'da Subaşı Köy Hizmetleri binası bahçesinde bir dikim töreni düzenlenecek. 'Kerim Tekin Fidanları'nın toprakla buluşacağı şenlik için ÇEKÜL'ün otobüsü saat 10.00'da Taksim AKM önünden kalkacak.

Direk kaldırıldı

Köşemizde 'Direk niye kaldırılmıyor?' başlığıyla duyurduğumuz Fındıkzade Fildişi Han'ın önündeki devrik elektrik direği Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. ekiplerince kaldırıldı. İlgilerine teşekkür ediyoruz.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Yoğurt sağlığı bozdu

Ümraniye'den bize imzalı fakslarıyla ulaşan Yukarı Dudullu Mahallesi sakinleri semtlerinde kaçak olarak faaliyet gösteren yoğurt fabrikasından şikayetlerini dile getirmiş. 'Yeni Çoban Yoğurtları' adlı fabrikadan son derece rahatsız olduklarını belirten Ümraniyeliler sorunlarına uzun süredir cçare bulamadıklarını dile getirmiş:

‘‘Geçici ruhsatla faaliyet gösteren fabrikanın bacasından çıkan dumam ve kurum burun sızlatacak yoğunlukta. Pis kokudan dolayı balkonlarımıza çıkamaz, çamaşır asamaz, pencerelerimizi açamaz hatta sokakta dolaşamaz hale geldik. Gece de çalışan fabrika yüzünden uykuya hasret kaldık. Çocuklarımız huzursuz. Hepimizin huzuru ve sağlığı bozuldu.’’

Hangisi yasal?

Fabrikanın yer aldığı Yukarı Dudullu Mahallesi imar açısından konut alanıymış. Yani burada yasal olarak değil fabrika atölye kurmak bile mümkün değil. Ahali toplu olarak Ümraniye Belediyesi'ne başvurmuş. Ancak bir sonuç alamamışlar.

Bölgede konut alanlarıyla fabrika içiçe olduğuna göre birinden birinin, ya fabrikanın ya da konutların yasal olmaması gerekiyor.

Uzmanlar tarafından sağlığa yararları kanıtlanmış olan yoğurt Ümraniye'de sağlığı tehdit ediyor. Halk ise sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Yönetenlerin dikkatine....

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!