İstanbul'da fotoğraf zirvesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda fotoğraf zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2007 14:18

İstanbul'da çok görmeye alışık olmadığımız bir festival başladı dün; ULİSfotoFEST İstanbul'07. 1 Temmuz'a kadar devam edecek festival, şehrin kapılarını dünyanın dört bir yanından gelecek fotoğraflara ve fotoğrafçılara açacak.

Haberin Devamı

İsveçli fotoğrafçı Anders Petersen, 2007 World Press Photo ödüllü "Amazon" çalışmasıyla Daniel Beltra, "Aral gölü faciası"nı yorumlayan Radek Skrivanek gibi birçok fotoğraf ustası bunlardan sadece birkaçı. Festivalde ayrıca basın fotoğrafçılarının gözünden Irak dramı da gündeme getirilecek.

Ana mekanı Tophane'deki Tütün Deposu olan festivali oluşturan Kent-Kentlileşme, Su ve Kesişmeler temaları sadece fotoğraflarla değil, seminer, okuma, film ve atölye çalışmalarıyla da desteklenecek.

Fotografik sunum yöntemlerinin tümünü kent insanlarının kolaylıkla ulaşabildikleri merkez bölgeler dışına da taşımayı hedefleyen ULİSfotoFEST'07, kent merkezi dışındaki açık alan ve salonları da kullanım alanına dahil edecek. Fotoğraf Vakfı (FV) ile İstanbul Saydam Gösterileri ve Fotoğraf Derneği'nin (İFD), Selanik Fotoğraf Müzesi ve Noorderlicht Fotoğraf Vakfı ortaklığıyla düzenlenen ULİSfotoFEST-İstanbul'07, bu amaçlarla dünyanın farklı köşelerinden fotoğrafları ve fotoğraf sanatçılarını İstanbul 'da ağırlayacak. Çeşitli alanlarda fotoğraf sergi ve gösterilerine, panel ve konferanslara, film gösterimlerine, atölye çalışmalarına, fotoğraf okumalarına ev sahipliği yapacak olan festivalin ilk önemli konuğu farklı çalışmalarıyla çok sayıda ülkede ses getiren İsveçli fotoğrafçı Anders Petersen. Petersen, son dönem çalışmalarını bir gösteri ve söyleşi ile de sanatseverlerle paylaşacak. Festivalin açılış mekanı olan Şan Tiyatrosu'nda ise ressam Haydar Özay tarafından geçtiğimiz yıl mekanın duvarlarına yapılan "Büyük İstanbul Resmi" isimli eserle birlikte bu çalışmanın süreçlerini fotoğraflarla belgeleyen Yusuf Arslan'ın çalışmaları, festival boyunca görülebilecek.

Haberin Devamı

2010'A KADAR SÜREKLİ TEMA:  KENT-KENTLİLEŞME

İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti adaylığı sırasında 2005 yılında Avrupa Konseyi Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü'ne sunulan 76 proje arasında yer alarak bu unvanın kazanılmasında pay sahibi olan ULİSfotoFEST'in 2010 yılına kadar Sürekli Teması, Kent-Kentlileşme olacak. Sürekli Tema'nın çizdiği çerçevede her yıl değişecek festival ana temasının ilki olan Kesişmeler kavramı, festival boyunca fotoğraf sergileri, fotoğraf gösterileri, paneller, konferans ve film gösterimleriyle detaylı biçimde işlenecek. Bu çerçevede; Çin'den Danwen Xing, Almanya'dan Peter Bialobrsezki ve Michael Wolf, Yunanistan'dan Eleni Mouzataki, Ioanna Fatiadou, Stelios Efhathalepoulos ve Yiannis Kostaras, Fransa'dan Grimat Benoit, İran'dan Hana Mirjanian ve ülkemizden Selda Salman Acar, Silva Bingaz, Timurtaş Onan ve Yunus Emre Aydın, Altan Bal ile Arzu Gündüz gibi isimler sergileriyle festivale renk katacak.

Haberin Devamı

ULİS GÜNDEMİ'NİN KONUSU: SU

ULİSfotoFEST'in bir diğer dikkat çeken bölümü ise dünyada giderek daha çok konuşulmaya başlanan "su" olgusu olacak. Hızla kirlenen ve tükenen kaynaklar, sergiler, film gösterimleri ve panellerle ele alınacak. 2007 World Press Photo ödüllü Amazon çalışmasıyla Daniel Beltra, Aral Gölü Faciası'nı yorumlayan çalışmasıyla Radek Skrivanek, Hindistan'da sınırlı su kaynaklarının yarattığı sağlık sorunlarına eğilen çalışmasıyla Rana Chackraborty, ULİS Gündemi'nde yerlerini alırlarken Ömer Madra da konuyla ilgili bir konferans düzenleyecek.

IRAK DRAMI 4 SERGİYLE GÜNDEMDE

2007 Pulitzer Ödülü'nü alan Todd Heisler'in Amerika Birleşik Devletleri'nde görüntülediği Amerikan askerlerinin cenaze törenlerinin yanı sıra, 2006 Pulitzer Ödülü'nü kazanan ve aralarında Murad Sezer'in de bulunduğu AP fotoğrafçılarının sergisi, Türkiye'deki basın fotoğrafçılarının Irak izlenimleri ve Irak'ın işgaline karşı ülkemizde yapılan gösterilerden oluşan bir kesitin sunulacağı sergiler, yakın komşumuzda yaşananlara bir kez daha içten bakma olanağı yaratacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!