İstanbul'da bir garip ses

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda bir garip ses
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 15:37

Dün gece 1:00 sıralarında İstanbul’da duyulduğu iddia edilen garip sesler merak uyandırdı.

Haberin Devamı

Dün gece İstanbul’luların duyduğunu iddia ettiği garip sesler sosyal medyada da yerini aldı. Gece 1:00 sıralarında duyulduğu iddia edilen sesin bir de Üsküdar Küplüce’de çekildiği iddia edilen bir videoyla internete düşmesi, tedirginlik yarattı.

İŞTE İSTANBUL'DA DUYULAN O GARİP SESLER / WEB TV
 
İstanbul için yeni olan bu sesler aslında 2011 yılından beri dünya gündemini meşgul ediyor. İlki 2011 yılında Ukrayna’nın Kiev şehrinde duyuldu. Polonya, İran, Kanada ve Amerika’nın çeşitli eyaletlerinden sonra dün gece İstanbul’da da duyulan seslerin Twitter’da bazı iddialara göre Ankara’da da duyulduğu iddia edildi. Ekşi Sözlük ve Twitter gibi sosyal mecralarda yer alan bilgilerde ise sesin İstanbul Kısıklı’da da duyulduğu iddia edildi. Bir Ekşi Sözlük yazarı ise duyduğu sesleri şöyle anlattı: “Şu an bunu yazarken saat 01:09 . Bahsetmek istediğim ses 1:05 (ya da ben o dakikalarda fark ettim) gibi başladı. Önce anlam veremedigim için umursamadım ama sonra sesteki değisim(yüksekten aza) ve sesin tanımlanamaz olması beni pencereye kadar çıkartıp gökyüzüne baktırdı. Şu an ses bitti gibi. Son anlarında çok inceldi”. Sosyal medyada yer alan yorumlarda ise istanbul’da duyulan seslerin boğuk siren sesini andırdığı da yer aldı. Sesleri dünya üzerinde duyulanlara benzettiklerini söyleyenler olurken, aynı derinlik ve yankıyı hissedemediklerini de söyleyenler çıktı. Uğultunun gece sesi olmadığını iddia eden Ekşi sözlük yazarı, “10 yıldır gece geç saatlerde yatıp erken kalkan birisi olarak gece seslerine çok hakimim. Enteresan bir ses olduğunu duyan anlamıştır” yazdı. Twitter’da da gündeme oturan garip sesler, garip ve korkutucu olarak da yorumlandı.
 
Metal boru sesini andıran bu gürültülü sesin ne olduğu henüz bilinmese de çeşitli tahminler yürütülüyor. Bu tahminlerden kimisi bilimsel nitelikte olsa da bu sesleri 4 büyük dinde yer alan ve dünyanın sonunun geldiğini işareti olarak duyurulacağı varsayılan İsrafil Melek’in kıyamet günü Sur’a üflemesi olayıyla bağlantısı olduğunu iddia edenler de var.
 
İşin bir de bilimsel yanı var. Kanada’daki Saskatchewan Üniversitesi’nden Pröfesör Jean Pierre St. Maurice, bu sesler için Aurora’lardan ve radyasyon kuşaklarından yayılan elekromanyetik gürültüler olduğunu söyledi. NASA’ya göre ise bu sesler Doğal Radyo Emisyonları.
 
ESRARENGİZ SES İHBARLARI GELİYOR

Dünyanın farklı bölgelerinden zaman zaman “esrarengiz ses” ihbarları geliyor. Bu ihbarlar kimi zaman, kulağı çınlayan bir tek kişiden etkilenen onlarca kişinin yaşadığı işitsel sanrı ve yanılsamalardan ibaret kalıyor. Bazı vakalarda, varlığından sonradan haberdar olunan yerel ses kaynakları (yeni kurulan endüstriyel klimalar gibi) sorumlu çıkıyor. Bunun dışındaki durumlarda da bilimsel açıklamalar mevcut. Örneğin Güneş fırtınaları sonucunda atmosferde “Kuzey Işıkları” oluşurken bilhassa kuzey ülkelerinde hışırtı benzeri sesler duyulabiliyor. Bir başka örnek, son dönemde ABD’den gelen “esrarengiz ses” vakaları. Yeraltından gelen uğultu şeklindeki bu seslerden de “fracking” denen, hidrolik basınç yoluyla taş katmanlarının kırılarak çok derinden doğalgaz çıkarılmasına yarayan tekniğin sorumlu olduğu anlaşılmıştı. İstanbul’da duyulan son seslerin ABD’nin HAARP adlı araştırma deneyiyle bağlantılı olabileceği yönünde komplo teorileri bulunsa da, bunun metro kazıları gibi “doğal” sebeplerden kaynaklanıyor olması daha muhtemel.
 
Twitter’dan ilginç yorumlar:

Mete Aktaş : Dün gece Türkiye’nin çeşitli yerlerinde duyulan o garip sesler vardı ya o iste ülkenin vicdaninin çektiği azabın sesiydi.
 
Yasemin Yürük: Dün gece ben de garip sesler duydum ama motor gibi bir şey sanmıştım. Neler oluyor yahu?
 
Kewser: İstanbul ve Ankara’da gece yarısı duyulan garip sesler Lost’ta ki kara dumanın sesine benzemiyorsa daha bişi demiyorum.
 
Eliifcann: Şu gökyüzünden gelen sesler hakkında küçük bir araştırma yaptım baya garip ve korkunçlar.
 
Heo Jeong Yeon: İstanbul’da duyulan garip sesler Ankara’da ve İzmir’de de duyulmuş tırstım an itibariyle.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!