İstanbul'da 5 ayda 3 bin kapkaç olayı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda 5 ayda 3 bin kapkaç olayı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


İstanbul'da son beş ayda 3 bin 125 kapkaç olayı meydana gelirken, bu olaylardan 360'ının aydınlatıldığı, yakalanan 455 kişi hakkında yasal işlem yapıldığı bildirildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce, son günlerde gündeme gelen 'mala karşı işlenen suçlar' ve özellikle 'kapkaç' olaylarıyla ilgili çalışmalar hakkında yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, kapkaç ve yankesicilik suçları ile mücadelenin hukuki yönü ele alınarak, bu tür suçlulara verilecek cezaların caydırıcılığının ön plana çıkarılması amacıyla İçişleri Bakanlığı ve diğer yetkili makamlarla yasal düzenlemelere gidilmesi yönünde gerekli yazışmaların yapıldığı hatırlatıldı. Mala karşı işlenen suçların önlenebilmesi amacıyla Asayiş Şube Müdürlüğü'nde mevcut 10 motorize ekibe, 40 otomobil takviyesi yapılacağı belirtilen açıklamada, bu ekiplerin, suçların yoğun işlendiği bölgelerde görevlendirilerek sokak hakimiyetinin sağlanacağı bildirildi.

'YAYA DEVRİYE'

'Kapkaç', 'yankesicilik' ve 'kaldırımcılık' diye tabir edilen suçların işlendiği bölgelerde görevlendirilmek üzere konusunda uzman ve gerekli eğitimleri almış 100 personelden oluşturulan sivil personelin de 'yaya devriye' olarak hizmete sokulacağı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Özellikle kapkaç olaylarının önlenmesinde, oto hırsızlığı ile mücadele ön plana çıktığından, oto hırsızlıklarını önleme çalışmaları yönünde Asayiş Şube Müdürlüğü ile İlçe Emniyet Müdürlüklerinin planlı ve müşterek çalışmalarına yoğunluk kazandırılmıştır. Şube ve ilçe emniyet müdürlüklerince yapılan çalışmalarla mala karşı işlenen suçların yoğunlaştığı bölge, cadde ve sokaklar tetkik edilerek, bu yerlerin sürekli kontrol altında tutulması amacıyla ekip ve yaya devriyeler görevlendirilecektir.''

Açıklamada, kapkaç ve yankesicilik olaylarına karşı halkı bilinçlendirecek broşürlerin, vatandaşların yoğun olduğu bölgelere astırıldığı kaydedilerek, bu suçlardan nasıl korunacağının uygulamalı olarak televizyonlarda gösterildiği kaydedildi.

KAPKAÇ OLAYLARI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce hazırlanan istatistiklere göre, ilin 32 ilçesinde son 5 ayda 3 bin 125 kapkaç olayı meydana geldi.

Bu olaylardan 360'ı aydınlatılırken, 455 kişi yakalanarak hakkında yasal işlem yapıldı. Kapkaç olaylarından 2 bin 765'inin ise halen faili meçhul olduğu bildirildi.

İstatistiklerde, son 5 ay içinde en fazla kapkaç olayının 383 ile Kadıköy ilçesinde meydana geldiği kaydedildi. Kadıköy'ü, 356 ile Kartal, 299 ile Şişli, 195 ile Pendik, 220 olay ile Ümraniye izledi.

Adalar, Çatalca ve Şile'de hiç kapkaç olayına rastlanmazken, Silivri'de de sadece üç kapkaç olayı görüldü.

Öte yandan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, eski Emniyet Müdürü Kazım Abanoz'un görevli bulunduğu 19 Mayıs-7 Haziran tarihleri ile yerine gelen Müdür Vekili Hasan Özdemir'in görev yaptığı 7-27 Haziran tarihleri arasında işlenen suçların yer aldığı 'Karşılaştırmalı İstatistik Formu'na da yer verildi.

Açıklamada, istatistiklerde, mala karşı işlenen suçlarda son dönemde yüzde 11'lik azalma olduğunun görüldüğü belirtildi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!