İstanbul'da 29 Ekim coşkuyla kutlandı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda 29 Ekim coşkuyla kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 15:03

Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. yıl dönümü nedeniyle İstanbul Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Geçit töreni, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinde halkın Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamasıyla başladı.

Vali Güler, İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesinin ardından yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 85. yıl dönümünü kutlamanın gururu ve coşkusu içinde olduklarını belirtti.

Bu anlamlı günde Cumhuriyet'in kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanlarını ve aziz şehitleri rahmetle, gazileri de minnetle andıklarını dile getiren Güler, şunları kaydetti:
“Cumhuriyet'in ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyet, milletimizin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin ifadesidir. Cumhuriyet, milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir. Cumhuriyet, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizde 'olmaz' denileni başardığımızın kanıtıdır. Ne mutlu ki 85 yıl önce Büyük Önder Atatürk'ün önümüze koyduğu 'Muasır medeniyetler seviyesine ulaşma' hedefinde büyük mesafeler aldık. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan hedeflere bugün her zamankinden daha yakınız. Artık hedefimiz ülkemizi çağdaş dünyanın da ilerisine taşımaktır.”

Haberin Devamı

Cihan harbi ve İstiklal Savaşı'ndan yorgun vaziyette çıkan Türkiye'nin, bugün güçlü ekonomisiyle, insan haklarına dayalı demokratik rejimiyle, dinamik nüfusuyla, kuvvetli ordusuyla, saygın ve güçlü bir ülke haline geldiğini kaydeden Muammer Güler, bunu Cumhuriyet'e borçlu olduklarını söyledi.

Gelinen bu noktada milletin her kesiminin sarf ettiği ortak çaba ve gayretin olduğunu söyleyen Vali Güler, Türkiye'nin edebiyatta, sanatta, sporda, eğitim ve bilimde sürekli gelişerek adını dünyaya duyurduğunu belirtti.

İSTANBUL'UN ÖNEMİ

“Bir zamanlar sorunlarla boğuşan ekonomimiz, bugün dünyanın en büyük 17 ekonomisi arasında yer almaktadır. 85. yılında Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde önemli değişim ve gelişmeleri yaşamaktadır” diyen İstanbul Valisi Güler, Türkiye'nin güçlü ve istikrarlı bir ülke olmasının yanında, başta AB üyeliği olmak üzere saptadığı hedefleri gerçekleştirme yolunda kararlılıkla ilerlerken, siyasi, sosyal ve ekonomik alanda gerçekleştirilen değişimlerin Türkiye ile birlikte İstanbul'u da geliştirdiğini ve bir dünya kenti yaptığını, İstanbul'un bugün dünya şehirleriyle yarışır konumda olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı


İstanbul'un Türkiye'nin kalkınmasındaki payını ve önemini her geçen gün arttırmakta olduğunu belirten Vali Güler, eğitim ve sağlık yatırımları, çevre düzenlemeleri, yeni konut ve metro ile kentsel dönüşüm projeleri, Marmaray ve tüp geçitler, yer altı tünelleri ve ulaşımın deniz yollarına kaydırılmasının bu gelişmede önemli adımlar olduğunu anlattı.

Uluslararası kongreler, sportif yarışmalar, kültür ve sanat etkinlikleri ve kurulmakta olan kongre merkezleriyle İstanbul'un dünya kenti olarak hak ettiği yere adım adım gelmekte olduğunu bildiren Güler, “İstanbul'un geleceği Türkiye'nin geleceği demektir. İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti sıfatını başarıyla taşıyacaktır. Bu konudaki çalışmalar yoğun biçimde sürdürülmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin yolunu ve yönünü 85 yıl önce belirlediğini, bu yolun Atatürkçü düşünce ile temelleri atılan çağdaşlaşma ve aydınlanma yolu olduğunu söyleyen Güler, Türkiye'nin güçlü tarih bağlarını sürdürdüğü çağdaş toplum içinde Cumhuriyet'in temel niteliklerini koruyarak ve önündeki güçlükleri aşarak hak ettiği yeri alacağını ve yeni yüzyılın uygarlık oluşumları içinde daha seçkin düzeylere ulaşarak sonsuza dek var olacağını bildirdi.

TERÖRE KARŞI BİRLİK MESAJI

İstanbul Valisi Güler, şöyle devam etti:
“Ülke ve milletçe daha da kuvvetli olmak ve karşımıza çıkan engelleri aşabilmek için ihtiyacımız olan en önemli husus, birlik ve beraberliktir. İstiklal mücadelesindeki başarımızı nasıl birlik ve beraberliğimize borçluysak, bugün önümüze çıkabilecek engelleri aşmak için yine birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Büyük ve güçlü Türkiye tasavvurunda farklı renklerin olması doğaldır. Biz farklılıkları zenginlik olarak gören, ortak tarih bilinciyle yoğrulmuş, ortak hedeflere kilitlenme kabiliyeti olan bir milletiz. Tarihimiz, farklılıkların yüzyıllarca nasıl bir arada yaşayabildiğinin somut göstergesidir. Bugün de birlik ve beraberlik duygusunu güçlü tuttuğumuz müddetçe, aşamayacağımız sorun yoktur. Yakın ve uzak tarihimiz bunun sayısız örnekleriyle doludur.”

Haberin Devamı


“Ülkemizin jeopolitik konumu, komşularımızda süre giden istikrarsızlık, yanı başımızdaki yangın ve terör belası her zamankinden daha fazla güçlü olmamızı gerektirmektedir” şeklinde konuşan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatanını canından üstün tutan, ülkesi için seve seve şehit ve gazi olan kahraman silahlı kuvvetlerimiz ve fedakar güvenlik güçlerimiz, devletimizin kararlılığı, milletimizin güveni ve desteğiyle terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Devletimizin, terörle mücadele azmi asla zayıflamayacaktır. Bu vesileyle, sevgili İstanbullular'ı bir kez daha teröre karşı kararlı duruşlarını sürdürmeye davet ediyorum. Cumhuriyetimiz kurulurken bu ülkenin dört bir yanından çıkıp bu vatanın bağımsızlığı uğruna cephelerde can veren şehitlerimiz neyse, bu kez Cumhuriyet'in bekası için terörle mücadele ederken canlarını feda eden şehitlerimiz de bizler için aynıdır. Vatan sevgisinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimiz, milletimizin gönlünde sonsuza kadar yaşayacaktır. Terörle mücadele ederken şehit olan evlatlarımızı ve alçakça saldırılarda hayatlarını kaybeden masum vatandaşlarımızı rahmetle ve gazilerimizi şükranla anıyoruz.”

Haberin Devamı


Türk halkının bugünlere nasıl gelindiğini unutmayacağını, şanlı tarihine, milli benliğine sahip çıkacağını, çağdaş uygarlık yolunda kararlı biçimde yürümeye devam edeceğini ifade eden Güler, bunun yanında çevresinde yaşanan sorunların olumsuz etkilerini birlik ve dayanışma içinde karşılayacağını, uluslararası ilişkilerde barışçı, gerçekçi ve samimi tutumunu kararlılıkla sürdüreceğini belirtti.


Yurttaşlarının her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin ve müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için bundan sonra da var güçle çalışmayı sürdüreceklerini kaydeden İstanbul Valisi Güler, Türkiye'yi, Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın ilk 10 büyük ülkesi düzeyine çıkarma hedefinden vazgeçmeyeceklerini, bunu başaracak gücün ve inancın bulunduğunu, bundan kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

VATANDAŞLARDAN YOĞUN İLGİ

Vali Güler'in konuşmasının ardından, çeşitli okullardan öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Daha sonra kentteki ilköğretim ve liseler arasında düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Güler, Orgeneral Saygun ve Topbaş tarafından ödülleri verildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bayrampaşa Çevik Kuvvet Müdürlüğü ekiplerince Ege yöresi halk oyunlarının sunulmasının ardından, çeşitli okulların halk oyunları gruplarınca gösteriler yapıldı.


Tören, askeri bando eşliğinde, askeri birlik ve okulların flamaları ile asker ve sivil öğrencilerin resmi geçidiyle sona erdi.

Geçit töreninde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tank taburu, zırhlı araçlar, hava savunma sistemleri araçları, gösteri TIR'ları ve top bataryaları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Komutanlığı birlikleri, çeşitli meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, İstanbul Emniyet Müdürlüğü personeli ve müdürlüğe bağlı araçlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi araçları ve metrobüs de yer aldı.

Tören sırasında, F-16'lar ile askeri helikopter de havadan geçiş yaptı.

Geçit töreninde, “Cumhuriyetimizin 85. Yılı Kutlu Olsun”, “Ne Mutlu Türküm Diyene” ve “Türkiye Çöl Olmasın” yazılı afişler dikkat çekti.

Törene, ellerinde Türk Bayrakları ve kırmızı balonlarla çok sayıda vatandaşın katıldığı ve geçiş sırasında grupları alkışladıkları görüldü.

Tören boyunca alınan yoğun güvenlik önlemleri kapsamında, çevredeki bazı binaların çatılarına keskin nişancıların konuşlandığı dikkat çekti.

Tören nedeniyle trafiğe kapatılan Vatan Caddesi, törenin tamamlanmasının ardından yeniden ulaşıma açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!