İstanbul’un fethi başladı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’un fethi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 00:00

Haberin Devamı

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini en gerçek haliyle gözler önüne serecek olan ‘Fetih 1453’ filminin ikinci aşama çekimleri 3 Mayıs’ta başlıyor. Sadece sanal gerçeklik teknolojisine 2 milyon dolar bütçe ayrılan film, bugüne kadar Türkiye’de yapılan en görkemli film olma iddiasında.

TÜRK ve İslam dünyası açısından büyük öneme sahip olan Fatih Sultan Mehmet’in destansı İstanbul fethi ilk defa seyirciyle buluşacak. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Faruk Aksoy’un üstlendiği, senaryosu Attila Engin tarafından kaleme alınan ‘Fetih 1453’ filminin üç aşamalı olarak planlanan çekimlerinin ilk aşaması tamamlandı, montajlandı ve tüm görsel efektleri bitirildi. İkinci aşamanın çekimleri ise 3 Mayıs tarihinde başlıyor.
Oyuncu eğitmenleri, savaş koreografları, dublörler ve atlı sahnelerde kullanılacak dövüş ustalarının yurt dışından özel olarak getirtilen film, gerçek çekimin getirdiği sınırlamaları ortadan kaldıran sanal gerçeklik teknolojisine 2 milyon dolar bütçe ayrıldı.
Sanal gerçeklik yaratıldı
İstanbul, Mersin, Edirne ve Yalova’nın 4 ayrı çekim mekanı olarak belirlendiği filmde şu anda var olmayan birçok tarihi mekanı tekrar canlandırmak için Hamit Keleş’in yönetiminde, sanal gerçeklik teknolojisine başvuruluyor. Araştırması 19 kişilik bir ekip tarafından yapılan dönem mimarisinin tüm öğeleri, green-box ve blue-box tekniklerinin uygulandığı stüdyo çekimlerinde hayata geçirildi. İstanbul’un fethi ve Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği üzerinde odaklanan filmin görsel gerçeklik bütünlüğü için dekor ve kostüm araştırmaları titizlikle yürütülüyor.
Çeşitli Osmanlı ve Bizans yapıları ve sokakları, Mimar Sinan Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Tarihi Uzmanı  Doç. Dr. Gülgün Köroğlu ve Bizans Mimarisi Danışmanı Massimo Farinelli tarafından yapılan dönem mimarisi araştırmaları sonucunda, 15 bin metrekarelik alan üzerine dekore edildi.

Haberin Devamı

Pekineller’in keşfi birinci oldu
Genç Çellist Dorukhan Doruk, klasik müziğin prestijli yarışmalarından Liezen Uluslararası Violensel yarışmasında birinci oldu. Dorukhan Doruk, Güher-Süher Pekinel tarafından başlatılan ve Onduline Avrasya tarafından desteklenen “Türkiye Dünya Çapındaki Yeni Virtüözlerini Arıyor” projesi kapsamında seçilen 14 yetenekli gençten biriydi. Avrupa ve ABD’den 100’ün üzerinde violenselin katıldığı yarışmanın 18 yaş kategorisinden birincilikle ayrılan Çellist Dorukhan Doruk, “Türkiye Dünya Çapındaki Yeni Virtüözlerini Arıyor” projesinin ilk gururu oldu.

GÜNÜN AJANDASI

İskoç gecesi

Haberin Devamı

İksv Salon’da bu akşam Catriona McKay ve Chris Stout konseri var. On beş yıldır birlikte çalışan ikili, arp ve kemandaki usta teknikleriyle, geleneksel İskoç müziğine getirdikleri farklı yorumlarıyla tanınıyor. Saat 20.00’de başlayacak konser, Arp Sanatı Derneği’nin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yürüttüğü “Arp ile Her Telden” projesi çerçevesinde gerçekleştirilecek. Ayrıntılı bilgi için: www.saloniksv.com

Hüzünlü İstanbul

FRANSIZ dergisi Le Monde’un; “İstanbul’un hüznünü, melankolisini, adeta Orhan Pamuk’un romanlarının görselleşmiş bir inceliğiyle yansıtıyor” sözleriyle anlattığı Arif Aşçı’nın “İstanbul Panorama” adlı sergisi Cezayir Salonda’da açıldı. 11 Mayıs’a kadar devam edecek sergide Aşçı, 2003-2008 tarihleri arasında uzunca bir dönem üzerinde çalıştığı “İstanbul Panorama” projesinde İstanbul’a dair şiirsel bakışını oldukca güçlü fotoğraf diliyle ortaya koyuyor.
Hayriye Caddesi No: 12 Galatasaray.
Tel: 0212 245 99 80

Engel tanımıyorlar

Haberin Devamı

“DANS engel tanımaz, asıl engel sevmemek, üretmemektir” diyen Devinimler-Yaşama Sevinci Dans Topluluğu, 2004 yılında engelli ve engelsiz insanların, bir arada dans edebileceğini ispatlamak üzere kuruldu. Bugüne kadar “Güç, Hız, Denge, Güven” (2004-2005), “Oyun” (2005), “Işık” (2006-2007-2008) ve “Zincir” (2008-2009) gösterileri ile sanatseverlerle buluştu. 6’sı engelli 10 dansçının yer aldığı grubun gösterileri Sevda-Cenap And Müzik Vakfı’nın katkılarıyla bir kez daha Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde yer alacak. Bu akşam MEB Şura Salonu’nda Gülüm Pekcan’ın koreografisiyle sunacakları ‘Zincir 2’nin biletleri 20-15 TL.

Özlü sözler

İNSANLIK tarihinin binlerce yıllık birikimine uzanan, bu büyük birikimden her bi­ri pırlanta değerinde sözler derleyen Celâl Üster’in hazırladığı “Sözün Özü” Can Yayınları tarafından yayımlandı. Edebiyattan resme, ekonomiden felsefeye, politikadan bilime hemen her alandan önemli düşünce adamlarının özlü, çarpıcı, kimi zaman eğlenceli sözleri... Dev bir alıntılar kılavuzu. Yediden yetmişe herkesin yararlanacağı bir kaynak. 382 sayfadan oluşan kitabın satış fiyatı 25 TL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!