İstanbul Radyosu'ndan beraber ve solo şarkılar

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Radyosundan beraber ve solo şarkılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2001 01:54

Geçen hafta bu sayfada elektronik müziğin ‘‘duygusal yüzü’’ olarak nitelendirilen İngiliz ‘‘Plaid’’ ikilisinin 23 ve 24 Kasım gecesi gerçekleşecek Babylon konserini duyurmuştuk. Bu konserlerde Plaid'den önce sahne alacak uvertür grup ‘‘Radio Days’’ de pek yabana atılacak gibi değil. Tafsilat aşağıda.

Grubun kurucusu Tan Tunçağ'ın İstanbul'dan Londra'ya uzanan öyküsü, İzmir'de başladı. 1975 yılında dünyaya gelen Tunçağ'ın başlangıçta hedefi tiyatro oyuncusu olmaktı. Bir anlamda hedefine ulaştı. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro bölümünde okurken bir başka tutkusu olan müzikle ilgileniyordu.

Tunç Tunçağ öğrencilik yıllarında Radio Days topluluğunu kurdu. Sayısız kulüpte gençliğe ulaştıkları sırada grubun müziğinin çizgileri de belirginleşiyordu. Türkiye'deki pop müziğinin kısır döngüsüne kapılmak istemeyen ve ödünsüz müzik yapmak isteyen Tan Tunçağ, şansını Londra'da denemeye karar verdi ve okulu bitirir bitirmez 1997'de Londra'ya yerleşti. Burada bir yandan İngilizcesini geliştirirken, diğer yandan da yeni Radio Days'in tohumlarını attı. Uluslararası bir kadro oluşturdu.

Bütün bunların yanı sıra yaptıkları müziğin kimliği de değişmeye başladı. Daha modern ve teknolojiyle akustiğin birleştiği, melodik yapısı sağlam şarkılar yazdılar. Topluluk bu dönemde Londra'daki bazı venue'lerde adını duyurmaya başladı. Tunçağ, Radio Days projesine bir ‘‘multimedia’’ olayı olarak bakıyordu. Bu nedenle ilk web sitesini oluşturdu: ‘‘wwww.radiodays.co.uk‘‘. Bu web sitesi, dünya çapında pek çok kişiye ulaştı. 2000 yılındaki İstanbul Caz Festivali'ne de davet edilen Radio Days grubu Tan Tunçağ (vokal, sequencer), Tomoko Murooka (vokal ve klavye), Mathias Jakisic (keman ve vurma çalgılar) ve Ulaş Özbiçer'den oluşuyor.

Tan Tunçağ topluluğun yankı uyandıran İstanbul Festivali konserinden sonra Londra'ya döndü ve ‘‘multimedia’’nın bir başka uzantısı olan sinemaya yöneldi. Yaptığı kısa metraj filmler gerek müzik gerek sinema dili açısından British Telecom tarafından birincilikle ödüllendirildi. Bunların arasına Radio Days'in web sitesini tanıtan ‘‘Swan’’ başlıklı tanıtım filmi, ünlü reklamcı Trevor Beattie'nin jüriliğini yaptığı yarışmada birinci seçildi. Beattie ‘‘Swan’’i: ‘‘Çok etkileyici, çok hoş bir film. Gördüğümüzün ötesinde bir yapıt’’ diye tanımlıyor.

Bu arada birçok film müziğine de imzasını atan Tan Tunçağ, son olarak Tania Meneguzzi'nin yazıp yönettiği ‘‘The Quiet Garden’’ adlı yirmi dakikalık dramatik bir filmin müziğini yaptı. Film birçok festivalin yanı sıra Sundance Bağımsız Film Festivali'ne de katıldı. 17 Ekim'de Venue Maslak'da gerçekleşen ‘‘Richie Hawtin De9 World Tour’’ çerçevesindeki konserde Plastikman'in önünde sahne alan Tan Tunçağ, Berkun Oya'nın kurucusu olduğu ‘‘Krek Oyuncuları’’ için yazıp yönettiği ‘‘Op ile Zo'nun Dramı’’ adlı oyuna yaptığı müziklerle de ses getirdi.

The British Council'ın katkılarıyla düzenlenen gecelerde Plaid öncesi saat 22.00-23.00 arası Radio Days, Plaid sonrası ise 01.00-03.00 arası DJ Style-Ist (a.k.a Metehan) sahne alacak. Tel: (0212) 292 73 68(0212) 292 73 68
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!