İstanbul’la en alakasız padişah

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’la en alakasız padişah
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2013 00:00

İstanbul’da temeli atılan 3’üncü Boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim adının verilmesi tartışmasına, MHP milletvekili ve eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu da katıldı.

Haberin Devamı

Halaçoğlu, köprüye İstanbul’la hiçbir ilgisi olmayan Yavuz Sultan Selim adının verilmesine bir anlam veremediğini söyledi. Halaçoğlu şöyle konuştu:

“3’üncü boğaz köprüsünün adının Yavuz Sultan Selim olmasını anlayamadım. Çünkü Yavuz Sultan Selim, İstanbul’la hiç alakası olmayan bir hükümdar. Seferlerini Doğu’ya yapmıştır. Mısır’a, Şah İsmail’e karşı seferler yapmıştır. İstanbul’un fethinden sonra hükümdar olmuştur. Yavuz Sultan Selim Camisi bile babası tarafından tamamlanmıştır. 8 sene 8 ay 8 gün hükümdarlığı var. İstanbul’da bile doğru dürüst kalmamış. Buna karşın  Yıldırım Bayezid Anadolu Hisarı’nı yaptırmıştır ve ilk kuşatmayı Yıldırım Bayezid yapmıştır. Anlamı büyük. Kosova Savaşı’na katılmıştır. Dolayısıyla, aslında herhalde Yavuz’la Yıldırım’ın karıştırıldığını düşünüyorum ve köprünün adının Yıldırım Bayezid olması gerektiğini düşünüyorum. AKP iktidarı eğer ‘Yavuz Sultan Selim Şiiler’e karşı savaşmıştır. Bu nedenle köprünün adı Yavuz olsun’ diyorlarsa bu çok acı bir durum. Bu düşünce çok yanlış olur. Bizim tarihimizin en acı tablolarından biridir Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim arasındaki Çaldıran Savaşı. Çünkü 2 Türk devleti birbirini kırdı.”

‘BARIŞ KÖPRÜSÜ’ YASA TEKLİFİ

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Yavuz Sultan Selim olarak açıkladığı üçüncü köprünün adının “Barış Köprüsü” olması için Meclis’e yasa teklifi verdi. Özgündüz, tek maddelik yasa teklifinin gerekçesinde şöyle dedi: “Anadolu’da yaşayan Alevilerin hatıralarında baskıyı ve ölümü hatırlatan padişahın isminin köprüye verilmesi, özellikle ülkemizin hassas zamanları olan bugünlerde doğru olmayacaktır. Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Mevlana gibi tarihimizde barışı, sevgiyi ve hoşgörüyü çağrıştıran isimler bu anlamda tercih edilebilirdi. Ülkemizde yaşayan milyonlarca Alevi ve Türkmen’i incitecek bir ismin, oldu bittiyle tercih edilmesi yerine, İstanbul’a yapımına başlanan 3. Boğaz Köprüsü’ne Barış Köprüsü ismi verilmesi amacıyla bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”

HOŞGELDİN KATİL EFENDİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’da, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Gül’ün ilk köprünün adının “Atatürk” olduğuna ilişkin sözlerine göndermeyle, “Köprünün ismi konusunda da önce cumhurbaşkanının köprülerin ismini öğrenmesinde fayda var” yorumunu yaptı. Vural, özetle şunları söyledi: “Başbakan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde ‘3’üncü köprü İstanbul için cinayettir. Kuzey bölgemizde kalan yeşil alanın imara açılarak katledilmesinden başka bir şey değildir. İnşallah bu cinayet bitmeden hükümet değişir’ diyor. Hoşgeldin katil efendi. Geçmişini inkâr ediyor. Dün başka, bugün başka şey söylüyor. Bir Başbakan var da kaç Erdoğan var? Bu sözlerle ilgili Hüseyin Çelik çıksa, ‘O zaman gelişigüzel konuşmuş. Bu adamın söylediklerini dikkate almayın. Gelişigüzel konuşuyor. Hangi makamda oturduğunu bilmiyor’ der. Bu ifadenin de gelişi, güzel değil. Gelişi güzel olmayanın çıkışı da güzel olmuyor. Başbakanlık makamına konuştuğunun arkasını önünü bilmeyenler oturmamalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!