İstanbul kar altında

Güncelleme Tarihi:

İstanbul kar altında
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 13, 2004 10:36

İstanbul'da dün başlayan ve etkisini sürdüren kar yağışı ve fırtına, ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kara ulaşımında zaman zaman aksaklıklar yaşanıyor.

Haberin Devamı

Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) bağlı Şehir Hatları İşletmesi'nin Bostancı-Adalarve Sirkeci-Adalar hatlarındaki vapur seferleri yapılamıyor. Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar ve Karaköy hatlarında ise bazı vapur seferleri sabah saatlerinde yapılamadı.
  Â
İstanbul Boğazı da, transit gemi geçişlerine kapalı tutuluyor.
İstanbul'daki ağır kış koşullarından dolayı çok sayıda uçak seferide gerçekleştirilemedi.

Tipi ÅŸeklinde yaÄŸan kar, fırtına ve yer yer buzlanmalar nedeniyle kara ulaşımında zaman zaman güçlük yaÅŸanırken, tramvay seferlerinde de buzlanmaya baÄŸlı aksamalar meydana geliyor. Bazı kesimlerinde kar kalınlığının yarım metreye ulaÅŸtığı Ä°stanbul'da, kötü hava koÅŸullarından ötürü ÅŸu ana kadar elektrik, su ve doÄŸalgazda sorun yaÅŸanmadı.Â
 Â
Meteoroloji yetkilileri, ilde tipi ÅŸeklindeki kar yağışının bu akÅŸama kadar etkili olacağını ve kar yağışının cumartesi günü de devam edeceÄŸini, ancak hızını keseceÄŸini bildirdi.Â
 Â
VALİ GÜLER: ŞİDDETLİ DON VE BUZLANMA DEVAM EDECEK

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Muammer Güler, olumsuz hava şartlarının devam edeceğini belirterek, ''şiddetli don ve buzlanma devam edecektir, İstanbulluların daha dikkatli olmaları gerekmektedir'' dedi.
 
Vali Güler, kar yağışına ilişkin TEM otoyolunda, E-5 Karayolu'nda ve Boğaziçi Köprüsü'nde yaptığı incelemenin ardından saat 03.00 sıralarında Afet Yönetim Merkezi'nde basın açıklaması yaptı.

Güler, 12 Şubat itibariyle başlayan kar yağışının artarak devam ettiğini belirterek, belirli yerlerde tipi olduğunu ve rüzgarın hızının zaman zaman 80-90 kilometreye ulaştığını kaydetti.

Kötü hava şartlarının etkili olacağını belirten Güler, ''Şiddetli don ve buzlanma devam edecektir, İstanbulluların daha dikkatli olmaları gerekmektedir'' dedi.

İstanbul'da elektrik bakımından bir sıkıntı çekilmediğini belirten Güler, Avrupa yakasına yüzde 98 oranında elektrik verildiğini, Anadolu yakasında ise durumun daha iyi olduğunu kaydetti.
   Â
TRAFİKTE 3 BİN EMNİYET GÖREVLİSİ ÇALIŞTI

Vali Güler, kötü hava şartları nedeniyle en üst düzeyde çalışma yürüttüklerini ifade ederek, ''Gün boyu 3 bin emniyet görevlisi trafik hizmeti yapmıştır. Bunlara 100 jandarma timi katkıda bulunmuştur. Dışarıda kalan 30 kişi Eyüp'teki Akşemsettin Spor Kompleksi'nde, 41 kişi de sosyal hizmetlere ait tesislerde barındırılmaktadır'' diye konuştu.
  Â
Sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da 436 maddi hasarlı, 7 yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini de belirten Güler, 3 bin 360 sürücü hakkında zincirsiz araç kullanmaktan cezai işlem yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Vatandaşlardan çok önemli olmadığı sürece özel araçlarıyla yola çıkmamalarını isteyen Güler, araçlarda zincir bulunup bulunmadığının yine kontrol edileceğini ve kurallara uymayan sürücüler hakkında cezaiişlem uygulanarak, trafikten men edilmelerinin sağlanacağını hatırlattı.

Vali Güler, İstanbullulara kurallara riayet etmelerinden dolayı teşekkür etti.

İSTANBUL-ANKARA UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Olumsuz hava şartları nedeniyle, THY'nin İstanbul-Ankara arasındaki uçak seferleri de iptal edildi.

Alınan bilgiye göre, Ä°stanbul-Ankara seferini yapması beklenen 22.15 uçağına yolcular 2 saat rötarla alındılar. Yaklaşık 4 saat uçakta tutulan yolculara, olumsuz hava ÅŸartları nedeniyle uçuÅŸun gerçekleÅŸemeyeceÄŸi söylendi.Â

THY ile yurtdışından gelen transit yolculara konaklama imkanı sağlanacağı bildirilirken, yurt içinde seyahat edecek yolcular için yapılabilecek birşey olmadığı kaydedildi.

HADIMKÖY'DE BU KEZ KORKULAN OLMADI

22-23 Ocak'ta araç ve sürücülerin 24 saat mahsur kaldığı Hadımköy’de jandarma önlemler aldı, vatandaşlara kumanya dağıtıp zincir takmalarında yardımcı oldu.

OCAK ayındaki kar yağışında kapanan TEM otoyolu Hadımköy gişeleri ve çevresinde, bu kez korkulan olmadı. Yoğun kar yağışı nedeniyle jandarmanın gişeler ve çevre yollarda aldığı önlemler sonucunda trafik normal seviyesinde kaldı.

Büyükçekmece İlçe Jandarma Komutalığı'na bağlı ekipler, dün sabah erken saatlerden itibaren trafik uygulamalarını arttırdı. Ambarlı Limanı'ndaki TIR ve kamyonların trafiğe çıkışına izin vermeyen ekipler, özellikle geçen kar yağışında kapanan ve sürücülerin yaklaşık 24 saat mahsur kaldıkları Hadımköy Gişeleri bölgesinde trafiğin kapanmaması için yoğun çaba harcadı.

Polis ve Karayolları ekiplerinin yetersiz kalma ihtimaline karşılık jandarma bütün ekipleri ile görev başındaydı. Hadımköy gişelerindeki jandarma ekipleri de trafiği rahatlatmak için yoğun çaba harcadı. TIR'ların Hadımköy ve Çatalca gişelerinden çıkış yapmalarına izin verilmezken, O-1 karayolundaki TIR'ların da TEM bağlantı yollarına girmeleri engellendi. Zincirsiz kamyon ve diğer araçlar da TEM bağlantı yollarına sokulmadı.

Jandarma ekipleri, zincirsiz yollarına devam etmelerine izin vermedikleri vatandaşların zincir takmalarına yardımcı oldu. Zinciri olmayan ve yoluna devam edemeyen bazı vatandaşlardan isteyenlere kumanya dağıtıldı. Karayolları ve belediye ekiplerinin yetersiz kaldığı yerlerde jandarma ekipleri yolları tuzladı. Vatandaşların jandarmanın ilgisinden oldukça memnun oldukları gözlendi.

Barajlar boşaldı

İSKİ de İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması üzerine, yağışlarla gelecek suya yer açmak için baraj kapaklarını açtı. İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, yüzde 100 dolu olan Ömerli ve Darlık barajlarının kendiliğinden taştığını, Kazandere ve Pabuçdere'nin de kapaklarını açtıklarını söyledi. Çodur, ‘‘Bu barajlardaki su seviyesini mecburen belli bir seviyede tutmak için sürekli kapaklarını açıyoruz. Açmazsak barajı patlatır. Ayrıca aniden gelen suyu kapağı açarak boşaltırsak, taşkın olur, yerleşim yerlerini etkiler’’ dedi.

THY’den önlemler

THY, kötü hava koşulları nedeniyle uçuş trafiğini düzenleyen bir dizi önlem aldı. Önlemler arasında bazı seferlerin iptali de var. THY yetkilileri, Havalimanlarında gereksiz yığılmanın önlenmesi için yolcuların 12-15 Şubat tarihleri arasında THY'nin www.thy.com.tr internet adresinden ya da 444 0 849 numaralı telefondan bilgi almasını ve bilgiye göre hareket edilmesini istedi. THY, iptal edilen seferlerin biletlerini 17 Şubat tarihine kadar açık bilet haline dönüştürecek. Bu nedenle ceza ya da ek ücret alınmayacak. Bu arada kar yağışının hava trafiğini etkilememesi için uçaklar da buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı özel bir sıvı ile yıkanıyor.

İKİ  YÜK GEMİSİ ÇARPIŞTI
       Â
İstanbul Boğazı'nda Ahırkapı açıklarında demirlemeye çalışan bir yük gemisi, manevra sırasında demirli bulunan başka bir gemiye çarptı.

Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Marmara Ereğlisi'nden, Ukrayna'ya gitmek üzere hareket eden Kamboçya bandıralı ''Atar'' adlı yük gemisi, İstanbul Boğazı'nın transit geçişlere kapalı olması nedeniyle Ahırkapı açıklarına demirlemek istedi.

Gemi, manevra sırasında Rize'den, Hindistan'a gitmekte iken Ahırkapı açıklarına demirleyen St. Vincent bandıralı ''Cem Pıoneer'' adlı bakır yüklü bir baÅŸka gemiye yandan ve kıçtan çarptı.Â

Çarpışma sonucu her iki gemide hafif hasar oluÅŸurken, mürettebattan yaralanan olmadı.Â
Öte yandan, gece, Ä°stanbul BoÄŸazı'nın, Karadeniz giriÅŸinde karaya oturan Kuzey Kore bandıralı ''Lujin 1'' adlı geminin, yeri ve konumu nedeniyle daha iyi durumda olduÄŸu, 15 kiÅŸiden oluÅŸan mürettebatının yardım istemediÄŸi bildirildi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!