İstanbul demokrasisi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul demokrasisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2005 01:48

İstanbul’da izinsiz yapılan Kadınlar Günü gösterisine polisin sert müdahalesi, Avrupa basınında ağır bir dille eleştirildi.
  Copa jet soruşturma

Dayak görüntülerinin Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin kaygıları artırdığını belirten gazeteler, ‘Bu olay demokrasinin İstanbul’da nasıl işlediğini ortaya koydu’ yorumunu yaptı.

İNGİLTERE

Independent

Korkular körüklendi

TV görüntülerinde yaklaşık 300 göstericinin gözüne göz yaşartıcı sprey sıkıldığı ve kadınların yüzlerinin tekmelendiği izlendi. Olay, 3 Ekim’de AB üyeliği konusunda başlayacak olan müzakerelere, hükümetin hazır olup olmadığı konusundaki şüpheleri artırdı.

BBC

Uygulama yok

Türk hükümeti, AB yolunda yasal düzenlemeler yapmasına rağmen bunları uygulamada yetersiz kalıyor. Kadınlara polis dayağı da bunun en önemli kanıtlarından.

ALMANYA

Der Tagesspiegel

Polis şiddeti sürüyor

Türkiye’de hálá polis şiddeti ve işkencesi sürüyor. Hükümet şu ana kadar gerçekleştirdiği reformların son durak değil, bir ara durak olduğunu anlamamış görünüyor.

Frankfurter Rundschau

Karar zamansızdı

Türkiye ile müzakerelere başlama kararının zamansız olduğu yönündeki tereddütler arttı. Müzakerelerin başlaması için seçilen tarih 3 Ekim 2005 tanrının emri değil.

Stuttgarter Nachrichten

O fotoğraf anlatıyor

Bir fotoğraf, bin kelimeden daha fazlasını, hatta bazen binlerce sayfalık AB raporundan bile fazlasını anlatır. Kullanılan şiddet, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin bile gözünü açarak demokrasinin İstanbul’da nasıl işlediğini göstermiştir.

DANİMARKA

Berlingske Tidende

Avrupa’da yeri yok

Kadınların eyleminde böylesine saçma ölçüde şiddet kullanılan Türkiye’nin bu görüntüsünün anlamı, bu ülkenin çağdaş Avrupa toplumuna ait olmadığıdır.

İTALYA

Corriere della Sera

Yürüyen kadınlar coplandı

AB yolunda önemli adımlar atan Ankara, polisin bu eylemi üzerine zor durumda kaldı ve Ankara’da AB Troykası zirvesi yapılırken gerçekleşmesi de Avrupalıları öfkelendirdi.

La Stampa

Avrupa şoke oldu

Türkiye, 3 Ekim’de başlayacak müzakereler öncesi büyük prestij kaybetti. Ankara, üyeliğini tehlikeye sokacak adli eylemlerde kaçınması gerekiyor, ancak geçen Pazar günü yaşananlarla büyük yara aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!