İstanbul’da et yiyen örümcek bulundu

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da et yiyen örümcek bulundu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2007 12:17

AKATLAR'da bir çiçekçide halk arasında ‘et yiyen örümcek’ diye bilinen ‘böğü’ bulundu. Yüksek Ziraat Mühendisi Derya Ulaşoğlu, İstanbul’da ilk defa et yiyen örümceğe rastladığını söyledi.

Haberin Devamı

Çiçekçi dükkanı işleten Nihat Döner, değişik bir örümcek yakaladı. Diğer örümceklerden farklı olduğu için bir ziraat mühendisine böceği gösteren Döner, yakaladığı örümceğin ‘böğü’ olduğunu öğrenince şaşırdı. Döner, “Büyük bir ihtimalle çiçeklerin arasında geldi. Bana değişik geldiği için ziraat mühendisini aradım. Cinsini merak ettim. Et yiyen örümcek olduğunu öğrendik. Enteresan bir durum” dedi.
Örümceği inceleyen yüksek ziraat mühendisi Derya Ulaşoğlu şunları söyledi:

“Bunlar ‘böğü’dür. Halk arasında et yiyen örümcek olarak bilinir. Ben İstanbul’da daha önce hiç karşılaşmadım. Çiçekleri Antalya, İzmir’den getirtiyorlarmış. Oradan istanbul’a geldiğini düşünüyoruz. Bu ömrümcekler et yiyor, akrep, yılan kertenkele gibi zararlılarla beslenir. Bunlar aldıkları zararlı virüs ve bakterileri insana enfekte edebilir. Etki ve şekli de bünyeden bünyeye değişiyor. Enfekte ettiği bakterinin türüne ve enfekte ettiği kişiye göre vereceği zarar değişiklik gösterir.”

Haberin Devamı

AKDENİZ'DE ZEHİRLİ BALON BALIĞI UYARISI

/images/100/0x0/55eb2d2ff018fbb8f8b04b16

Kızıldeniz'den Süveyş kanalı üzerinden Akdeniz'e göç eden, fiyatı ucuz olduğu için tüketimi artan balon balığının denizlerimizde de bulunan “lagocephalus sceleratus” türünün, üreme dönemi olan yaz aylarında öldürücü zehir salgıladığı ve bu türün bu dönemde kesinlikle yenilmemesi gerektiği bildirildi.

Küresel ısınmanın da etkisiyle sıcaklık oranı artan Kızıldeniz'den, Süveyş kanalını geçerek Akdeniz'e göç eden 65 balık türü ve su canlısı bulunuyor. Bu türler arasında, kurbağa ya da kirpi balığı da denilen tetraodontidae familyasındaki 6 tür balon balığı da yer alıyor.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Bölge Temsilcisi (TÜDAV) Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balon balığının 6 türünün Akdeniz ve Ege kıyılarında arttığını belirterek, yaz aylarında üreme dönemine giren lagocephalus sceleratus türüne karşı uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Antalya kıyılarında da yoğun olarak avlanan bu türün, yaz aylarındaki üreme döneminde yavrularını korumak için bir tür zehir olan tetrodoksin salgıladığını bildiren Gökoğlu, balıkçılar ve tüketicilerin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.

“KESİNLİKLE YENMEMELİ”

Ölümlere ve felce neden olabilen bu türün fiyatının ucuz olması nedeniyle tüketiminin arttığına işaret eden Gökoğlu, bu nedenle İsrail'de ölümler meydana geldiğini, Türkiye'de de bu balıktan yiyen kedilerde ölümler görüldüğünü belirtti.

Kılçığı az, eti lezzetli bu balığın üreme döneminin sona ermesinin ardından kış aylarında tüketilebileceğini ifade eden Gökoğlu, lagocephalus sceleratus türünün zehirli dönemiyle ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kanalıyla balıkçıların da eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Gökoğlu, tropikal iklim balıklarından olan, ancak küresel ısınmanın etkileri ile besin alanlarının uygun olması nedeniyle Akdeniz ve Ege'ye göç eden balon balığının diğer türlerinde ise yaz ya da kış aylarında zehir bulunmadığına dikkati çekti.

DİĞERLERİNDEN AYIRAN ÖZELLİKLERİNE DİKKAT

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, 6 tür arasında zehirli olan lagocephalus sceleratus türünün kendine özgü özellikleriyle diğerlerinden ayırt edilebileceğini belirterek, balıkçılar ve balık tüketen vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“Yaklaşık 2,5-3 kiloya ulaşabilen zehirli balon balığı türünün gözlerinde ovallik, sırt yüzgecinde ağaç kökü görünümüne benzeyen 10-13 arası ışın, anüs yüzgecinde 8-12 arası ışın, vücudunun sırt kısmında yeşilimsi, kahverengi ve siyah noktalar bulunuyor. Bu türde ayrıca ağızdan, kuyruk yüzgecine kadar gümişi bantlar yer alırken, karın kısmı beyaz, gözlerinin önünde gümüş renkli leke ve göğüs yüzgeci tabanı siyah renkli.”

Haberin Devamı

Bu türün bahar ayları sonunda ve yaz döneminde kesinlikle yenilmemesi gerektiğini hatırlatan Gökoğlu, Ağustos ayı sonundan itibaren tüketilebilecek bu balığın o dönem ve kış aylarında da derisinin yüzülmesi ve iç organlarının ayıklanarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Gökoğlu, balıktan olası zehirlenmenin kusma, şok ve ani felçle ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Öte yandan, balon balığı türlerinin 5 YTL'den satıldığı, lezzetli ve uzun olması nedeniyle daha fazla tercih edildiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!