İstanbul belediyesine 8 yılda 148 inceleme

Güncelleme Tarihi:

İstanbul belediyesine 8 yılda 148 inceleme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2002 12:46

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde Erdoğan ve Gürtuna'nın görev yaptığı 8 yılda, 148 dosya İçişleri Bakanlığı gündemine geldi.

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen SP Ankara Milletvekili Zeki Çelik'in büyükşehir belediyeleri hakkında açılan dosyalarla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Verilen yanıta göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı tarafından 8 yıllık RP, FP ve Gürtuna döneminde, küçük bir bölümü Nurettin Sözen dönemine de ait olan 33 ön inceleme raporu, 2 tazminat kararı, 40 inceleme soruşturma raporu, 10 tevdi raporu, 50 fezleke ve 13 inceleme raporuna konu oldu.

Raporlar Cumhuriyet savcılıklarının, valiliğin, bakanlık müfettişlerinin, şikayet ya da basından aldıkları suç duyuruları üzerine başlattıkları araştırmalar sonucu ortaya çıktı.

DOSYALAR

AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemindeki malvarlığı ile başkanlığı bıraktığındaki malvarlığı arasındaki farklar konusunda hazırlanan "İnceleme Raporu" Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na yılbaşında iletilmişti. Erdoğan 17 Mayıs'ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na rapor üzerine açılan soruşturmada ifade verecek.

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki iddialarla ilgili kişi ifadelerine başvurduktan sonra hazırladıkları "Ön İnceleme Raporları" ise şu dosyalar hakkında tutuldu:

"Zabıta memurunun kıyafetinin yönetmeliklere uygun olmadığı;

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını öldürmeye tahrik etmek;

İl Özel İdaresi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bilgisi dışında usulsüz plan tadilatı yapılması suretiyle görevin kötüye kullanılması;

İSKİ Yasası'na aykırı davranmak;

Albayrak şirketler grubu yöneticileri hakkında basın mensuplarına bilgi verilmesi;

Mısır'daki aşırı dinci Müslüman Kardeşler örgütü yetkililerini İstanbul'da Holiday Inn otelinde ağırladıkları;

Sahte fatura kullanılmasına izin verildiği;

Usulsüz kanalizasyon inşaatı ihalesi yapıldığı;

İGDAŞ'la yapılan doğalgaz sözleşmesinde hukuka aykırı davranmak;

İhale Yasası'na aykırı davranmak;

Yapı ruhsat işlemlerinde iş tatbikatı sorumlularının imzasının alınması zorunluluğunun yerine getirilmemesi;

SİT alanı içinde bulunan Aya Nikola Rum Ortodoks Ayazma Kilisesi'nin İstanbul Büyükşehir Belediye görevlileri tarafından yıkılması."

İçişleri Bakanlığı BELBİM A.Ş.'ye verilen borç paranın üç ay içinde ödenmesi gerekirken üç yıl içinde tahsil edilmemesi olayıyla ilgili de bir "Tazmin Kararı" çıkardı.

Bakanlık, "MİR inşaatının golf tesisi yapmak üzere belediyeye yapıtğı başvurunun henüz yanıtlanmaması" dosyasıyla ilgili olarak ise acil inceleme raporunda "soruşturma açılması gerektiği" kararını aldı.

Belediye yönetimi hakkında görevi kötüye kullanma iddiasıyla hazırlanan ve İstanbul Valiliği'ne iletilen fezlekeler ise şu dosyaları içerdi:

"Yargı kararını etkisiz kılmak;

Anadolu Çimento A.Ş.'ye ait bir tesisin yıkımı sonucunda oluşan molozların fabrika yönetimince kaldırılmasına izin vermemek;

İmar Yasası'na aykırı davranmak;

Karayolları Trafik Yasası ve Belediye Yasası'na aykırı davranmak;

Usulsüz arsa tahsil edildiği;

Belediyeye ait bir ticaret merkezindeki iş yerlerinin satışını İhale Yasası'na aykırı yaparak belediyeyi zarara uğratmak;

İmar Yasası'na aykırı davranmak;

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na aykırı davranmak;

İhale Yasası'na aykırı davranmak;

Usulsüz ihale yapılması;

Ordudan ihraç edilen kişileri belediyede çalıştırdığı;

Arsa Ofisi Yasası'na aykırı davranmak;

İdari Yargılama Usulü Yasası'na aykırı davranmak;

Devlet İhale Kanunu'na aykırı davranmak;

TCK'nın ihaleye fesat karıştırmayı cezalandıran maddesine aykırı davrandıkları;

Belediye bütçesinden partizanca ve usulsüz olarak bazı öğrencilere karşılıksız burs yardımı yapıldığı;

Yıkım kararı uygulamamak;

Düzenlenen toplantılarda hakaret ettiği;

Motor botun bakım ve onarım işlerinde usulsüzlük yapıldığı;

İstanbul 2 No'lu İdare Mahkemesi'nce verilen kararı uygulamamak."

Belediyeye ait "İSTAÇ A.Ş.'nin ihalede partizanlık yaparak yandaşlarına usulsüz menfaat sağlaması" dosyasıyla ilgili İnceleme Raporu ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderildi.

YARGI AŞAMASINA GELMEYENLER

Bakanlık çeşitli sorgu ve araştırma mekanizmaları sonucu, iddialar hakkında "İnceleme Soruşturma Raporuna gerek olmadığı, yargılamaya gerek olmadığı, acil 'inceleme raporuna' gerek olmadığı" gibi kararlar da verdi. Sözkonusu dosyalardan bazıları da şöyle:

"Hapis cezasına çarptırılan kişiyi danışman olarak atadığı;

3'üncü İdare Mahkemesince verilen ve kesinleşen kararı uygulamamak;

5 bin adet amortisör alımında yönetmelik hükümlerine uymamak;

Belediye mekanizmasının rüşvetle çalıştığı;

Yasaya aykırı şekilde imar planı değişikliğini onaylayarak görevin kötüye kullanılması; Kabataş Balta Limanı tünel inşaatı işinde görevini kötüye kullandığı;

Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na aykırı davranmak;

İSKİ İhale Yönetmeliği'ne aykırı olarak bazı taşınmazların "Su Vakfı"na kiralanması;

İçişleri Bakanlığı genelgesine aykırı olarak belediye görevlisi olmayan kişileri yurtdışına göndermek; SİT alanında izinsiz iskele ve terminal binaları inşa ettirilmesi;

Başbakanlık genelgesine aykırı olarak izin alınmadan atama yapılması;

Belediye arsasını Kombassan Holding'e 305almayarak bir kişinin ölümüne neden olmak; İstanbul'daki hızlı tramvayla ilgili iddialar;

İzinsiz ve ruhsatsız cami yapılmasına göz yumulduğu;

Yurtdışındaki irticai gruplarla bağlantılı din istismarı ile gurbetçilerin paralarını toplayıp RP'lilere hastane açılmak üzere Büyük Anadolu Holding kuruluşuna vermek;

Mevzuatlara aykırı harcamalarda bulunulduğu; Edirnekapı Şehitliği'nin mülkiyeti belediyeye ait olduğu halde Türk Şehitliklerini İmar Vakfı tarafından idare edilmesi ve mezar yeri satışına göz yumulması;

İrticai faaliyetleri nedeniyle ordudan atılan bazı subay ve astsubaylara belediyede görev yaptırılması;

Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinde bulunan ana arterler üzerine koydurulan billboardların yürürlükteki mevzuata uygun olarak yaptırılmadığı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!