İstanbul 112'sine ilkyardım

Güncelleme Tarihi:

İstanbul 112sine ilkyardım
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un acil yardım çağrılarını yanıtlayan ve ambulansları yönlendiren 112 Acil Komuta Merkezi yeniden yapılanıyor ve çağdaşlaştırılıyor. Şişli Etfal Hastanesi'ndeki yerinden, 0-1 Otoyolu'nun Bahçelievler yakınlarındaki yeni binasına taşınmaya hazırlanan Acil Komuta Merkezi'nde, bilgisayarların başındaki 12 kişi başvuruları alacak, hekimler değerlendirecek ve ekipleri gönderecek. Halen 27 olan ambulans sayısının da önce 30'a, uzun vadede 60'a çıkarılması hedefleniyor.

Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Abdurrahman Kavuncu, yeni merkezin İstanbul'a yakışacağını söyledi. Merkezin 65 milyar liraya malolacağını belirten Dr. Kavuncu, 112'ye gelen her telefonun ve verilen yanıtın Ses Kayıt Ünitesi'nde kaydedileceğini söyledi. Acil yardım ekiplerinin olay yerine geç ulaştığı yönünde suçlamalarla karşılaştıklarını anlatan Dr. Kavuncu, ‘‘Sesin yanısıra, saatin de bulunduğu bu kayıtları bize yöneltilen suçlamalara yanıt vermek için kanıt olarak da kullanacağız. 1998'in ortalamasına göre arandıktan sonra ortalama 10 dakika 51 saniyede, olay yerine varıyoruz. Ancak ne yazık ki geç aranıyoruz. Herkes birbirinden 112'nin aranmasını bekliyor. Arandığımız sanılıyor’’ dedi. Genellikle önce polisin, sonra 112'nin arandığını belirten Dr. Kavuncu, ‘‘Vatandaş arandığımızı sanıyor. Sonra da geç geldik diye veryansın ediyor. Oysa en geç bizim haberimiz oluyor’’ dedi.

24 olan 112 istasyon sayısını İkitelli ve Esenler'de açılacak olanlarla 26'ya çıkaracaklarını belirten Dr. Kavuncu, ‘‘Ambulans istasyon sayısı artırılırsa çağrıldığımız yere daha da çabuk ulaşabiliriz. Yine de ambulans gönderemediğimiz vaka yok. Ancak ihbarın zamanında gelmesi çok önemli. Geç aranınca tabii ki olay yerine geç gidiyoruz. Hatta genellikle herkes birbirinden aramasını beklerken, olay yerine gelen polis bize haber veriyor. Haksız yere suçlanan biz oluyoruz’’ dedi.

Ayda ortalama 2 bin-2 bin 500 görevlendirme yaptıklarını, günde ortalama 150 hastaya hizmet verdiklerini kaydeden Dr. Kavuncu, 112'yi araması gerekenlere şu uyarılarda bulundu:

Arayan olmuştur diye düşünmeyin, siz de 112'yi arayın.

Panik yaşamadan ambulansa ihtiyaç duyulan yerin tam adresi ve tarifini yapın, hastanın sorununu net olarak anlatın.

Trafik kazası, kurşunla yaralanma gibi olaylarda polisten önce 112'yi arayın.

Gereksiz yere bizi meşgul etmeyin. Bize güvenin. Biz hayat kurtarıyoruz

Öte yandan, İstanbul'da ayrıca belediyelerin ve hastanelerin ambulansları da hizmet veriyor. Ayrıca 19 özel ambulans şirketi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!