İşsizliği azaltan Çöp(m)adam çantaları

Güncelleme Tarihi:

İşsizliği azaltan Çöp(m)adam çantaları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2011 23:41

Bugüne kadar iş hayatında aktif olarak yer almayan kadınların işgücüne katılması ve evsel atıkların yönetimini elinde tutan kadınlarda geri dönüşüm ve çevre bilincinin artırılmasını amaçlayan ‘çöp(m)adam’ projesiyle ev kadınları hem atık ambalajdan modern çantalar üretiyor, hem de iş hayatında aktif rol alıyorlar.

Haberin Devamı

Hiç şüphe yok ki işsizlik ve düşük istihdam rakamları ülkemizin en önemli sorunlarından birini oluştururken, bu sorun işgücü piyasasının genelini etkilemekte. Ancak, kadın işgücü, erkek işgücüyle karşılaştırıldığında bu sorundan daha olumsuz etkilendiği görülüyor. Örneğin, erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 73 seviyesinde iken, bu oran kadınlarda yüzde 24. Yani çok basit bir hesapla Türkiye’deki her 4 kadından sadece biri işgücü piyasası içerisinde kendisine yer bulabiliyor.

Son yıllarda bütün ülkeler için ortak bir sorun haline gelen diğer önemli bir konu ise çevrenin korunması. Geri dönüşüm konusunda ülkemizde yapılan çalışmalar ise oldukça sınırlı.

Sadece İstanbul’da günde 10.000 ton çöp toplanıyor. Yılda ise İstanbul’un ürettiği çöp miktarı 3,5 milyon ton. Bunların yüzde 42'sini ev ve hal atıkları gibi organik maddeler oluştururken, yüzde 14'ünü plastik ve naylon, 9'unu kül, 8'ini çocuk bezi, 7'sini kâğıt, 6'sını cam, yüzde 5'er oranını ise metal ve tekstil atıkları oluşturuyor. Çevre Orman Bakanlığı tarafından 2005 yılında yayımlanan Ambalaj ve Ambalaj Atıkları İstatistikleri Raporu’na göre, Türkiye’de 2005 yılında üretilen 500.910 ton plastik ambalaj atığının sadece yüzde 27,1’i geri kazanılmış.

Haberin Devamı

İşte bu gerçeklerden hareketle oluşturulan Çöp(m)adam projesi, hem Türkiye’de kadınların işgücü piyasasına katılımı, hem de çevrenin korunması alanlarında, yeni, farklı ve eğlenceli bir fırsatı ilgili taraflara sunuyor. Unilever Türkiye’nin desteği ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri işbirliğinde Ağustos 2008 tarihinden bu yana yürütülen Çöp(m)adam projesi kapsamında, atık ambalajdan üretilen çanta ve aksesuarlar, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin farklı illerinde şık hanımların kollarını süslüyor.

Çöp(m)adam projesi kapsamında geri dönüşümlü malzemeden şık ve kullanışlı çantalar üreten kadınlar, hem çalışarak var olmanın onuruna hem de yaşam kalitelerini artırabilmek için gerekli maddi imkâna sahip olurken; bir yandan da çevrenin korunması ve bu konuda ev temelli bilincin artırılmasında önemli bir rol üstlenmiş oluyorlar.

Haberin Devamı

Atık ambalajlardan çantaya

Çöp(m)adam projesi kapsamında ambalaj malzemelerinin geri dönüşümü ile atık yönetimi yapılıyor ve kadınların işgücüne katılımını destekleniyor. Unilever, projeye Magnum, Calve, Knorr, Lipton, Becel, UFS markalarına ait atık ambalajlarını tedarik ederek katkı sağlıyor. 2009 yılından bu yana 40 tonun üzerinde ambalajın geri dönüşümü sağlanırken 500’den fazla kadın istihdam edildi. Farklı renk, boy ve tarzda üretilen çantalar için önce eğitim alan kadınlar, sağlanan hammaddeyi kullanarak mevcut atölyelerde ve evlerinde ürettikleri çanta başına düzenli bir gelir elde ediyorlar.
Çöp(m)adam’ları İstanbul’da Karınca (Kanyon AVM, Beyoğlu), Butik Buka (Beyoğlu), Ece Sükan Vintage Shop ve California Nail Bar’dan (Nişantaşı) satın almak mümkün. Ayrıca çöp(m)adam’lar Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ve Deppo, Markafoni mağazalarında da online olarak satışa sunuluyor. http://www.copmadam.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!