İsrailli firmanın suyunu kestiler

Güncelleme Tarihi:

İsrailli firmanın suyunu kestiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2006 00:00

İzmir’in Menderes İlçesi’nde, beş yıldır çim üreten İsrailli şirket Optima’nın yöneticisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Avram Kelef (65), tesisin suyunun Oğlananası Beldesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Tokluoğlu’nun emriyle kesildiğini iddia etti. Kelef, Tokluoğlu’nun daha önce, "O Yahudi’nin suyunu keseceğim" dediğini ileri sürerken, Tokluoğlu, alınan kararda şirketin İsrailli olmasıyla ilgili bir rahatsızlığının olmadığını öne sürdü.

Optima, ERA şirketler grubuna bağlı olarak İsrail, İtalya, Mısır, Angola ve Hollanda’da çim ve çim ürünleri üretimi üzerine faaliyet gösteriyor. Şirket, Oğlananası Beldesi’ndeki 500 dönümlük çorak araziyi 15 yıllığına kiraladı. Gerekli izinleri alıp 1.5 milyon dolar harcayarak 2001’de faaliyetlerine başladı.

30 işçiyle, beş yıldır üretime devam eden şirket, müşterek kullandığı Mehmet Baş’a ait arazide bulunan kuyunun elektriği TEDAŞ tarafından kesilince üretimi durdurmak zorunda kaldı. Durumu öğrenmek için TEDAŞ’a giden şirketin yöneticisi Avram Kelef, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) söz konusu kuyunun ’Yeraltı Suyu Kullanma Belgesi’ni iptal ettirdiğini ve TEDAŞ’a bir yazı yazarak, kuyudaki pompaların elektriğinin kesilmesini istediğini öğrendi. Kelef, sezon nedeniyle birçok yere sipariş yetiştirmeye çalıştıkları bir dönemde zor durumda kaldıklarını belirterek, "Bir yanlış söz konusu ise uyarmaları gerekirdi. Hiçbir uyarı yapmadılar. Başkan’ın arkamdan ’O Yahudi’nin suyunu keseceğim’ dediğini duydum. Bu bana çok dokundu" diye konuştu.

Oğlananası Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Tokluoğlu ise şirketin kullandığı su kuyusu ile belediyenin kuyusu arasında 150 metre mesafe olduğuna dikkati çekerek, "Sürekli olarak çim suladıkları için bizim kuyunun su kademesinde düşüklük oldu. Bu nedenle pompalarımız arıza yaptı. DSİ’ye müracaat ettik, kararı onlar aldı" dedi. Belediye olarak, şirketi mağdur etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını savunan Tokluoğlu, "Gerekli incelemeyi yaptırdık. İsterlerse, şirkete kendi kuyumuzdan su verebiliriz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!