İsrail'den Türkiye için nükleer güç uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İsrailden Türkiye için nükleer güç uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2010 03:09

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’yu Türkiye’nin nükleer güç haline gelme ihtimali konusunda uyardı.

Haberin Devamı

--Netanyahu’dan Papandreu’ya Türkiye uyarısı (The Jerusalem Post)

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’yu Türkiye’nin nükleer güç haline gelme ihtimali konusunda uyardı.

 

Netanyahu, Rusya’da Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’le yaptığı görüşmenin ardından eşiyle yemek yerken Papandreu’yla karşılaştı. Papandreu’nun Netanyahulara katılmasıyla masanın gündemi bölgedeki nükleer gelişmeler oldu.

 

İran’ın nükleer programına karşı uygulanacak yaptırımlarla ilgili olarak Yunanistan’ın desteğini almak isteyen Netanyahu, bu sürecin sonunda Türkiye’nin, Mısır’ın ve Suudi Arabistan’ın da nükleer güç haline gelebileceğini savundu.        

 

Haberin Devamı

Netanyahu, nasıl ki Yunanistan ekonomik krizden çıkmak için uluslararası kamuoyunun desteğine ihtiyaç duyduysa, İran’la mücadele için de uluslararası işbirliği kurulması gerektiğini söyledi.            

 

DÜNYA BASINI

THE NEW YORK TIMES

--Taliban liderinin tutuklanması Pakistanlılar için kritik olabilir

Pakistan en önemli rakibinden kurtuldu, ABD’yle olan işbirliğini güçlendirdi ve Afgan Savaşı sonrası için müzakere masasında kendine sağlam bir yer edinmiş oldu.

 

--Clinton’dan İran’a bir uyarı daha

İran’ın nükleer programıyla ilgili gerginlik Basra Körfezi gezisini sürdüren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın sözlü eleştirilerinin dozunu artırmasıyla Salı günü yeni bir evreye girdi. ABD ve Fransa’nın İran’ın uranyum zenginleştirmekteki amacıyla ilgili şüpheci tavrına Rusya’dan da destek geldi.

 

THE WASHINGTON POST

--Irak’taki ölümler yeni mezhep çatışmalarıyla ilgili korku yarattı

Pek çok kişi ABD askerlerinin Irak’tan aniden ayrılması ve Mart ayında yapılacak seçimler öncesi güçlü bir iktidar kavgasının başlamasıyla Sünni-Şii gerginliğinin yeniden alevleneceğinden endişe ediyor.

 

Haberin Devamı

--ABD ve Afgan askerleri bazı bölgelerin güvenliğini sağladı

ABD ve Afganistan güçleri Salı günü Marjah’ın iki kilit noktasına girerek devlet hizmetlerinin sağlanmasını yeniden başlatmaya çalıştı. Ancak askerler, Taliban militanlarının ateşiyle karşılaştı.

 

THE WALL STREET JOURNAL

--Marjah’daki belediye binasını ele geçirildi

ABD'li, deniz piyadeleri ve Afganistanlı askerler, Marjah’daki belediye binasını ele geçirdiklerini açıkladı. Bu şekilde Kabil hükümeti uzun bir süredir Taliban’ın kontrolünde olan bir şehirde denetimi ele geçirebilecek.

 

--İngiltere’de enflasyon hızlı yükseldi

İngiltere’de yıllık tüketici fiyatları enflasyonu geçtiğimiz ay yüzde 3.5 oranında yükseldi. İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mervyn King ise Hazine Bakanlığı’na, enflasyonun daha önce belirlenen rakamdan yüzde 1 daha yüksek olmasının sebeplerini açıklayan bir mektup yazdı.  

 

Haberin Devamı

FINANCIAL TIMES

--Genel Enerji Başkanı Mehmet Sepil’e büyük ceza

Türk petrol arama şirketi Genel Enerji’nin başkanı Finansal Hizmetler Otoritesi’ne bugüne kadar ödenen en büyük hileli hareket (insider trading) cezasını aldı. Sepil, hisseleri İngiltere borsasında yer alan Heritage Oil ile hisselerle bağlantılı gizli işlemler gerçekleştirdiği için 967 bin sterlin ödedi.

 

-- ABD hazine kağıtlarına olan yabancı talep azaldı

ABD devlet tahvillerine olan yabancı talep, Aralık ayında rekor bir düşüş yaşadı. Çin’in elindeki bonoların bir kısmını satmasının bu düşüşte önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.  

 

THE GUARDIAN

--Dubai suikastçıları İngiliz askerlerinin kimlik kartlarını çalmış

Haberin Devamı

İsimleri şüpheli listesinde yer alan İngiltere vatandaşları, Hamas yetkilisinin ölümüne karıştıkları iddialarını reddetti.

 

--Barclays sonuçlar için kutlama bekliyor

İngiliz bankası Barclays Capital’ın tepe yöneticisi bankanın 2009 yılında tahvil piyasasının en büyük işlemcisi olmasından ötürü, vatandaşların “gurur duymaları gerektiğini” söyledi.

 

HAARETZ

--Beş İsrailli sabah uyandıklarında kendilerini “Dubai suikastçısı” olarak buldu

İngiltere kaynakları, Dubai’nin suikastçı listesindeki İrlanda pasaportlu kişilerin muhtemelen Mossad ajanı olduklarını söyledi.

 

--Netanyahu’dan Hamas’a: İsrail’in Şalit konusunda önerisi kesindir

Başbakan Benjamin Netanyahu, Pazartesi günü Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’den, Hamas’a İsrail’in kaçırılan asker Gilat Şalit’le ilgili önerisini yumuşatmayacağını bildirmesini istedi.

Haberin Devamı

EKONOMİ BASINI  

BLOOMBERG
--Goldman Sachs ve Yunanistan yatırımcıyı 'aptal yerine koydu'
ABD'nin en büyük bankalarından Goldman Sachs, Yunanistan'a bütçe açığını gizlemesi için döviz takası anlaşması yapmasının ardından bu ülke için 15 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi.

 

--Asya borsaları iyi gelen kârlar ve büyüme rakamlarıyla yükseldi  
Asya borsaları, başta İngiliz banka Barclays Capital olmak üzere, şirketlerin yüksek gelen kâr rakamları ve küresel ekonominin toparlandığına yönelik haberlerin etkisiyle yükseldi. ABD'de imalat sanayi verilerinin de iyi gelmesiyle pekişen piyasalardaki olumlu hava, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin değer kazanmasını da sağladı.

  

CNBC

-- Toyota ABD’deki iki fabrikasında üretimi durduracak

Japon otomobil devi Toyota, ABD’deki büyük çaplı geri çağırmaların ardından, Teksas ve Kentucky’deki iki fabrikasında geçici olarak üretimi durduracağını açıkladı.

 

--ABD tahvillerinde yabancı talep şoku

Washington hükümeti Salı günü, ABD devlet kağıtlarına olan yabancı talepte Aralık ayında büyük bir düşüş yaşandığını açıkladı. Çin’in 34.2 milyar dolar değerinde kağıdı elinden çıkarması bu duruma büyük etki etti.

 

CNNMONEY

--ABD’de teşvik harcamalarının artırılması tartışılıyor

Obama yönetiminden yetkililer, hükümetin önümüzdeki aylarda teşvik harcamalarını artırması gerektiğini söylüyor.

 

-- Olumlu veriler Dow Jones’u yukarı çekti

ABD’li Merck ve İngiliz banka Barclays’den gelen beklenenden daha yüksek veriler, Dow Jones sanayi endeksinin yükselmesine neden oldu. Diğer yandan doların değer kaybetmesi, emtia fiyatlarını yükseltti.

 

FORBES
--Barclays'in kârı düzenleme endişelerini hafifletti
İngiliz banka Barclays Capital'ın iyi gelen kârı ve artan rezerv miktarı, Basel Bankacılık Denetimi kuralları ve ABD Başkanı Barack Obama'nın bankalara yönelik kısıtlama planlarının yarattığı endişeleri hafifletti.

 

--Yunanistan sorununa Yunan çözümü
Borç krizi yaşayan Yunanistan, ülkeye sunulacak bir kurtarma planına direnerek hem Batı'ya hem de kendisine yardım edebilir.

 

MARKET WATCH
--Kansas FED Başkanı'ndan borç krizi bombası uyarısı 
ABD Kansas City Merkez Bankası (FED) Başkanı Thomas Hoenig, ülkenin mali politikasının 'sürdürülemez yönde' ilerlediğini söyleyerek, bu nedenle yönetimin vergi ve harcama programlarını mevcut duruma göre düzenlemesi gerektiğine işaret etti. Hoenig, bunun yapılmaması halinde bir kriz riskinin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

 

--ABD borsaları toparlanma umutlarıyla yükseldi
ABD borsaları, yatırımcıların ülkedeki ekonomik toparlanmaya olan güveninin artması ve Avrupa kaynaklı ülke borcu endişelerinin azalmasıyla Salı günü yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi 169 puan artarak yüzde 1.7 oranında değer kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!