İsrail'den 29 Ekim'e boykot

Güncelleme Tarihi:

İsrailden 29 Ekime boykot
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2009 11:22

İsrailli bakanlar 29 Ekim'de Türkiye büyükelçiliğinde yapılacak resepsiyona iki ülke arasında yaşanan gerginlik dolayısıyla katılmama kararı aldı. İşte bu haberin detayları ve dünyanın önde gelen basın organlarının politika ve ekonomi alanında bugünkü manşetleri ve öne çıkardıkları haberler:

 

DIŞ BASINDA TÜRKİYE

Haberin Devamı

 

YEDIOTH AHRONOTH

--Bakanlar Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını boykot edecek

Bu ayın sonunda Türkiye büyükelçiliğinde yapılacak kutlamaya davet edilen pek çok İsrailli hükümet üyesi, iki ülke arasında yaşanan gerginlik dolayısıyla katılmama kararı aldı.     

Ancak İsrail kabinesinin içinde, “atmosferin daha fazla ısınmasına engel olmalı yangına körükle gitmemeliyiz” diyenlerin de olduğu bildirildi.

Hükümeti resepsiyonda temsil etmesi gereken İçişleri Bakanı Eli Yishai’nin toplantıyı boykot edeceği, ya da katılsa bile sert bir konuşma yapacağı ifade edildi.

Resepsiyona Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın katılmayacağı ifade edilirken, Savunma Bakanı Ehud Barak’ın kararı henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Şimon Peres ise konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Bilindiği üzere, İsrail'le yaşanan tatbikat ve "Ayrılık" dizisi krizlerinden sonra, bu ülkede son bir haftada Türkiye’ye yönelik tatil rezervasyonları adeta durmuş, İsrail Turizm Bakanı Misezhnikov da Türkiye’ye boykot kararını alan sendikalara destek verdiğini açıklamıştı.

 

Ayrıca İsrail'in en büyük kafe zincirlerinden biri artık Türk kahvesi satmayacağını açıklamıştı.

 

-- İsrail Türkiye’den su ihraç etme hesapları yapıyor

YNet’in ele geçirdiği bir belgeye göre, İsrail, son günlerde iki ülke arasında yaşanan gerginliğe rağmen Türkiye’den su ihraç etme ihtimallerini değerlendiriyor.

 

HAARETZ

-- Gereksiz düello

Her ne kadar başbakanları ağır bir dille açık açık İsrail’e saldırmış olsa da, Türkler Netanyahu tarafından cezalandırılmayı hak etmiyor.

 

REUTERS

-- Bir grup PKK’lı Kürt hakları adına Türkiye’ye teslim kararı aldı

Bir grup PKK’lı, Türkiye’nin Kürt açılımını desteklemek amacıyla Pazartesi günü Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim olması bekleniyor.

 

THE JERUSALEM POST

-- Türkiye’nin İsrail’e yönelik tavrı ABD’yi endişelendiriyor

Obama yönetimi, Ankara’nın Suriye ile geçtiğimiz günlerdeki anlaşmasının Batı’dan uzaklaşma anlamına gelip gelmediği konusunda kararsız.

 

-- Gül: İsrail’in “adaletsizliklerini” eleştireceğiz

Türkiye Cumhurbaşkanı İsrail’in televizyon dizisine verdiği tepkiyi “yanlış” bulduğunu ifade ederken Goldstone raporunun kabul edilmesini istedi.

 

-- Arabulucuyu kızdırmak

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin geçen hafta dibe vurmasının asıl sebebi ne?

 

THE NATIONAL

-- Gazze, İsrail’e başka bir dosta daha mal oldu: geriye çok fazla da kalmadı

İsrail, yıllar boyunca davranışlarının sonuçlarından korunmak için ABD’nin karşılıksız desteğinin yeterli olacağına inandı. Dolayısıyla geçen hafta yaşananlar bu ülke için alışılmışın dışında bir travmaydı.

 

THE GUARDIAN

-- Türkiye’nin Avrupa açmazı

Kıbrıs konusunda bir çözüme ulaşılana kadar Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği uzak bir hayal olarak kalacak.

 

DEFENSE NEWS

-- Türkiye-İsrail gerginliği savunma ticaretinin gidişatını bozuyor

Yetkililer, Türkiye ve İsrail arasında büyüyen gerginliğin iki ülke arasında zaten gerilemekte olan savunma sanayisi işbirliğini daha da zayıflattığını ifade etti.

  

ISRAEL INTERNATIONAL NEWS

-- İsrail’in Türkiye’ye yönelik turizm tehdidi uzun vadeli olabilir

Tur operatörlerinden alınan raporda pek çok şirketin Türkiye’deki rezervasyonlarını iptal ettiği bildirildi.

 

AGENCE FRANCE PRESSE

-- Türkiye İsrail’in “hatalarına” eleştiriyi savundu

Cumhurbaşkanı Gül bir televizyon röportajında çoğunluğu Müslüman olan Türkiye’nin hem Arap ülkeleri hem de İsrail’le iyi ilişkiler içinde olan “nadir” ülkelerden biri olduğunu savundu.

 

 

DÜNYA BASINI

 

THE NEW YORK TIMES

--Bombalı saldırılarda İranlı Muhafızlar öldü

İran’ın Pakistan sınırına yakın bir bölgede gerçekleşen iki bombalı saldırıda onlarca kişin öldü ve yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında Devrim Muhafızları’ndan en az beş üst düzey komutanın da olduğu bildirildi.

 

--Pakistanlı askerler havadan ve karadan baskılarını sürdürüyor

Pakistan ordusu Güney Veziristan içinde ilerleyişini sürdürüyor. Taliban hedefleri üzerine F–16 jetleri ve helikopterlerin destek verdiği karasal güçlerin operasyonları devam ediyor.

 

--ABD Afganistan’a gönderilecek askerlerle ilgili kararın gecikeceği işaretini veriyor

Beyaz Saray’dan Pazar günü yapılan açıklamada Başkan Barack Obama’nın Afganistan’daki seçim tartışmaları sona erip ABD ile işbirliği içinde çalışacak düzenli bir hükümet kurulana kadar Afganistan’a asker gönderme kararını geciktireceğinin sinyali verildi.

 

THE WASHINGTON POST

--Afganistan’da uzmanlar direnişçilerle anlaşma stratejisini sorguluyor

Afganistan’da uzmanlar, terörist grupların içindeki ılımlı üyeleri etkileme stratejisini uygulamayı planlıyor.

 

--Emanuel, ABD’nin Kabil hükümetinin verimliliğini ölçmesi gerektiğini ifade etti

Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Rahm Emanuel, Pazar günü yaptığı açıklamada Afganistan’a daha fazla Amerikan askeri gönderilmesiyle ilgili kararın verilmeden önce Afgan hükümetinin gücünün ve etkinliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

 

--Pakistan ordusu Güney Veziristan’daki ilerlemesini sürdürüyor

Pakistan ordusu Taliban ve El Kaide’nin yoğun olarak bulunduğu dağlık bir arazide ilerleyişlerini sürdürüyor. Aşiretlerin kontrolü altındaki bölgeden kaçan siviller silahlı saldırılar ve patlamalar olduğunu söylüyor.

 

THE WALL STREET JOURNAL

-- Euronun güçlenmesi endişe veriyor

Eurozone dâhilindeki 16 ülkenin maliye bakanları, güçlenen Euro’nun, bölgenin iyileşmesini sekteye uğratacağı endişesi üzerine tartışmak için bir araya gelecek.

 

-- ABD, Çin’de daha az İran enerjisi istiyor

Obama yönetimi, Pekin’in İran enerjisine olan bağımlılığını azaltmak ve Çin’in Tahran’da her geçen gün daha da zorlaşan ekonomik işlemlere karşı direncini artırmak için, Arap ülkelerini Çin’e petrol ihraç etmeye teşvik ediyor.

 

-- Londra’nın gündeminde iklim değişikliği var

Dünyanın en büyük ve doğayı en fazla kirleten 17 ülkesinin temsilcileri Pazar günü, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımının kontrolü için atılan adımları finanse edecek bir yol bulmak adına bir araya geldi.

 

FINANCIAL TIMES

-- Rusya 18 milyar dolar arıyor

Rusya, kamuoyu finansını canlandırmak ve gelişmekte olan piyasalarda artan borç talebi avantajından faydalanmak için son on yıllık süreçte ilk kez uluslararası bir tahvil piyasaya çıkarıyor.

 

-- Sanayi iklim değişikliği için adım atıyor

Dünyanın doğayı en çok kirleten ülkelerinin liderleri, Aralık’ta Kopenhag’da sonlanacak iklim değişikliği konuşmaları için Londra’da bir araya gelirken, sanayinin kimya sektörünün önde gelen üreticilerinden biri çevre kontrolleri konusunda daha güçlü adımlar atması gerektiğini ifade etti.

 

-- Karzai, uzlaşmaya zorlanıyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkenin her geçen gün biraz daha büyüyen seçim krizini sakinleştirmek için, en büyük rakibi Abdullah Abdullah ile uzlaşma konusunda uluslararası kamuoyundan daha fazla baskı görmeye başladı.

 

THE GUARDIAN

-- İran intihar saldırısı için batıyı suçluyor

Sünni Jundallah savaşçılarının suçu üstlendiği saldırıda hayatını kaybeden 43 kişi arasında, Devrim Muhafızları’nın liderleri de vardı.

 

-- Obama daha yumuşak bir Darfur politikasından yana

ABD, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir ile ilişkilerin normalleştirilmesini hedefleyen girişim planı için ilk adımı atıyor.

 

-- ABD, Afgan seçimlerinde orduyu devreye sokuyor

Afganistan’da Bağımsız Seçim Komitesi, Hamid Karzai’nin oylarını azaltması beklenen sonuçları yok etmekle suçlanıyor.

 

HAARETZ

-- Netanyahu: İsrail ve ABD yerleşimler sorununu çözdü

Başbakan Benjamin Netanyahu geçen Perşembe, İspanyol mevkidaşı Jose Luis Rodriguez Zapatero’ya, Batı Şeria’daki yerleşimlerin inşası konusundaki ABD-İsrail görüşmelerinin sona erdiğini söyledi.

 

-- İsrail El Fetih’in intihar saldırılarına devam etmesinden endişeli

El Fetih’in Lübnan’daki mülteci kamplarını temsil eden Sultan Abu al-Ghneim geçen hafta Ramallah’taki konuşmasında örgütü İsrail’e karşı intihar bombalamalarına devam etmeye çağırdı.

 

-- BM: İsrail Savunma Kuvvetleri Lübnan’da casus düzenek yerleştirmiş olabilir

Güney Lübnan’da gerçekleşen patlamalar üzerine yapılan Birleşmiş Milletler (BM) incelemeleri İsrail’in Lübnan topraklarına casus düzenekler yerleştirmiş olabileceğini gösterdi. Üst düzey bir BM yetkilisi bu durumun ateşkes anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini söyledi. 

 

FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

-- Karzai'ye baskı, İslamabad'a destek

Arka planda oynanan oyunlar Afganistan'da seçim sonuçlarının açıklamasını yine engelledi. Afganistan Devlet Başkanı Karzai yeni seçime zorlanıyor. ABD, Pakistan'ın Taliban'a karşı yürüttüğü operasyona desteğini açıkladı.

 

DIE WELT

-- Rusya ile işbirliği bizim için önemli

Alman Die Welt gazetesi ile röportaj yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washingron’ın Avrupa'ya yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı planında değişiklik yapmasının doğru bir adım olduğunu söyledi. Clinton, "Rusya ile işbirliği yapmak bizim için çok önemli" dedi.

 

SUEDDEUTSCHE ZEITUNG

-- 30 Alman Pakistan'daki terör kamplarında yaşıyor

Alman Süddeutsche Zeitung'da yer alan bir haberde Pakistan'daki El Kaide kampında 30 Alman'ın eğitim gördüğü belirtildi.

 

 

EKONOMİ BASINI

 

BLOOMBERG

--Asyalı merkez bankaları cephaneyi tüketiyor

Asya'daki ülkelerin merkez bankaları para birimlerinin 1998 yılından beri yaşadığı en büyük değer kazanma döneminde ellerindeki cephaneyi bitiriyor. Bu durum, Güney Kore, Tayvan, Endonezya, Tayland ve Hindistan'ın gelecek yılki döviz performansını göstermesi açısından da yardımcı oluyor.

 

--ABD'de Rajaratnam'ın tutuklanmasından sonra bilgi sızdırma davaları artacak

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD'de federal soruşturmacılar, geçen hafta hedge fon yöneticisi milyarder Raj Rajaratnam'ın Wall Street'i sallayan içerden bilgi sızdırma davasından sonra bu tip çetelere karşı daha geniş kapsamlı soruşturmalar yapmaya hazırlanıyor.

 

--İngiltere'nin GSYH'si 2010'da beklentinin iki katı büyüyecek

Ernst & Young LLP Şirketi, resesyondan çıkan İngiltere ekonomisinin önümüzdeki sene önceki tahminlerin iki katı hızında büyüyeceğini açıklayacak.

 

CNBC

--Toys "R" Us Anti-tröst incelemesiyle karşı karşıya

ABD’li yetkililer perakende oyuncak satıcısı Toys "R" Us’a anti-tröst incelemesi başlattı. Tos “R” Us’ın piyasa gücünü kullanarak perakendecilerin fiyatlarda indirim yapmalarını engellediği ve tüketicilerin daha yüksek fiyattan oyuncak almalarına neden olduğu iddia ediliyor.

 

--Obama'nın devlet sigortası konusunda talepkâr olmadığı belirtildi

Beyaz Saray danışmanlarından Pazar günü yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Barack Obama her ne kadar hâlâ devlet sigortası seçeneğinin, yapmayı planladığı sağlık reformundaki hedeflerini karşılayacağına inansa da gözden geçirilen yasanın bir parçası olması konusunda talepkâr değil.

 

--Bu hafta gelecek bilançolar piyasanın gücünü test edecek

ABD'de hisse senetleri, bu hafta arasında Apple ve Caterpillar'ın da olduğu önde gelen şirketlerden gelen kâr rakamlarının beklentilerin altında kalmasıyla düşüş gösterebilir.

 

CNNMONEY

--Wall Street bilançolara hazırlanıyor

ABD piyasaları, American Express, Apple, Coca-Cola, Yahoo ve Microsoft gelecek üçüncü çeyrek bilânço sonuçları ile hızlı bir hafta yaşayacak.

 

--Büyük bankalar geniş kredi marjı ile kâr etti

Goldman Sachs ve JPMorgan'ın kârları geniş kâr marjı ve rekabet eksikliği ile artış gösterdi.

 

--Wall Street Apple'ın kârını bekliyor

ABD'de Merck, McDonalds, Microsoft, Boeing, Coca Cola, Dupont ve AT&T bu hafta üçüncü çeyrek kârını açıklayacak başlıca şirketler arasında bulunuyor. Ancak Pazartesi günü piyasalar kapandıktan sonra tüm gözler Apple'ın açıklayacağı rakamlarda olacak.

 

FORBES

-- Apple 1 - Resesyon 0

Büyük Buhran'dan sonra yaşanan en büyük ekonomik gerilemenin pahalı ürün satıcısı Apple'a darbe vuracağını mı düşündünüz. Yanıldınız.

 

--Nikkei ihracatçı şirketlerin hisselerindeki düşüş ile geriledi

Japonya'da Nikkei endeksi, hayal kırıklığı yaratan kâr rakamlarının ekonomik toparlanmanın daha fazla zaman alacağını ortaya koymasıyla düşen Wall Street'in ardından, Pazartesi günü yüzde 0.6 oranında değer kaybetti. Elektronik devi Sony gibi ihracatçı şirketlerin hisselerinde düşüş yaşandı.

 

--SEC, FINRA: Eski şişede yeni şarap

ABD'de modası geçmiş ve yıpranmış SEC ve FINRA gibi düzenleyici kurumlar ile anlamlı bir reform yapılması imkânsız.

 

MARKETWATCH

--Asya borsaları tekrar yükselişte

Birçok Asya borsası, Çin'de gayrimenkul hisselerinin yükselmesi ile yukarı yönde hareket etti. Ancak Japonya'daki teknoloji şirketlerine ait hisseler düşüş gösterdi.

 

--ABD gayrimenkul piyasasında umutlar yeşeriyor

ABD'de gayrimenkul piyasası gerek piyasadan gelen hareket gerekse de hükümetin desteği ile son 60 yılda yaşadığı en kötü durumdan çıkıyor.

 

-- Japonya'da teşvik önlemleri endişesi

Japonya Merkez Bankası'nın yayınladığı Eylül ayı Para Piyasası Kurulu toplantı özetlerine göre, banka üyelerinin küresel ekonomideki toparlanma konusunda hâlâ emin olmadıkları ve bazı üyelerin uygulamaya konulan özel teşvik önlemlerinin potansiyel etkisinin kaybolduğuna dair endişeleri olduğunu ortaya koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!