İsrail'deki bölünme ilişkilerin tamirine engel

Güncelleme Tarihi:

İsraildeki bölünme ilişkilerin tamirine engel
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2010 17:31

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Salı günü Reuters’a verdiği röportajında, İsrail’in iktidardaki koalisyonunun içindeki bölünmelerin, 31 Mayıs’ta yaşanan kanlı filo baskını sonrasında bozulan ilişkilerin tamirine engel olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kazakistan’a yaptığı resmi ziyarette Cumhurbaşkanlığı uçağında konuşan Gül, İsrail’in yıllar boyunca tek Müslüman müttefiki olan Türkiye’yle ilişkilerini bir kenara atmaya bu kadar hazır olmasının “mantıksız” olduğunu söyledi.

 

İsrail’in bölgede çok fazla dostu olmadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Görünen o ki Tel Aviv Türkiye’yle olan ilişkilerini de bir kenara atmak istiyor” dedi.                               

 

Hem İsrail’in hem de NATO üyesi Türkiye’nin ortak müttefiki olan ABD, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için sessiz sedasız girişimlerde bulunuyor. Ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile ABD Başkanı Barack Obama’nın görüşmesini yorumlayan Gül, İsrail koalisyonu içindeki güçlü rekabetin, Ankara-Tel Aviv yakınlaşmasına engel olduğunu belirtti.                                      

 

Haberin Devamı

“Benim görebildiğim kadarıyla İsrail’in içindeki siyasi çekişme çok güçlü. Partiler birbirini zayıflatıyor, sürekli birbirlerine engel oluyorlar” diyen Gül, herkesin İsrail’deki iç siyasetin nasıl işlediğini görmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı, “Benim izlenimin rasyonel bir biçimde hareket etme kapasitesine sahip olmadıkları yönündedir” dedi.

 

ÖZÜR, TAZMİNAT, ULUSLARARASI SORUŞTURMA                       

İsrail’in baskınının ardından Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u geri çağıran Türkiye, İsrail’in resmen özür dilemesi, kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi ve olayla ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılması talebinde bulundu. Türkiye aynı zamanda Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını da talep etti.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin özür için sonsuza kadar beklemeyeceğini söyledi. Davutoğlu, İsrail’de Turkel Komisyonu, düzenlediği iç soruşturmayla baskının adaletsiz olduğuna karar verir ve İsrail hükümeti bu bulgular doğrultusunda özür dilerse Türkiye’nin tatmin olacağını belirtti.

 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Gül, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü Brüksel’de Davutoğlu’yla İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer arasındaki görüşmenin, İsrail tarafının talebi üzerine gerçekleştiğini ve gizli kalmasının planlandığını vurguladı. Gül, görüşmelerin Netanyahu’nun kabinesinde ilişkilerde ilerleme yaşanmasını istemeyen diğer gruplar tarafından basına sızdırıldığını söyledi.           

 

"GÖRÜŞMEDEN MEMNUN OLMAYANLAR VAR"

Gül, “Bu görüşmeden memnun olmayanlar vardı, durum da değişmeden kaldı” dedi.

 

Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, toplantıdan haberi olmadığını söylemesiyle İsrail kabinesinde bir tartışma yaşandı. Netanyahu, hükümetin yaşanan can kayıplarından dolayı üzüntü duyduğunu ve ilişkilerin daha da kötüleşmesinin önüne geçmek istediğini ancak, İsrail askerlerinin kendilerini savunduğunu ve özür dilenmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

 

Haberin Devamı

Türkiye’de önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimler öncesi siyasi hava gergin. Buna rağmen, hükümetin İsrail’e karşı politikalarına bütün partilerden destek geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!