Ä°srail yurtdışına çıkan Filistinlilerin evlerine dönmesine izin vermiyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail yurtdışına çıkan Filistinlilerin evlerine dönmesine izin vermiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 12, 2012 14:53

İsrail yönetiminin 1967 ile Filistin yönetiminin kurulduğu 1994 yılları arasında ülke dışına çıkan 250 bin Filistinlinin geri dönüşüne izin vermediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre, bu kişiler arasında, ailesini geçindirmek için çalışma, eğitim gibi gerekçelerle yurt dışına çıkmak zorunda kalan Filistinliler de bulunuyor.

İsrail merkezli insan hakları örgütü Hamoked'in, bilgi edinme yasası kapsamında yaptığı başvuru üzerine, Savunma Bakanlığı'nın Filistin bölgesinden sorumlu koordinatörlüğü, rakamları açıklamak zorunda kaldı.  

Rapora göre, 27 yıllık süre zarfında Gazze'den yurt dışına çıkan 100 bin kişi ile Batı Şeria'dan yurt dışına çıkan 140 bin kişinin evlerine dönmesine izin verilmedi.

Açıklamada, 44 bin 730 Gazzelinin yedi yıldan fazla yurtdışında kaldığı  için oturum haklarını kaybettiği belirtilirken, 54 bin 730'unun 1981'de, 7 bin 249'unun da 1988'deki nüfus sayımına katılmamaları sebebiyle haklarında aynı  işlemin yapıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Dönüşlerine izin verilmeyenlerden 15 bin kişinin, şu an 90 yaşının üzerinde olduğu, bazılarının da öldüğü belirtiliyor.

DOÄžU KUDÃœS'TE UYGULANIYOR
Mayıs 2011'de, Haaretz, İsrail'in gizli bir uygulamayı yürürlüğe koyduğunu açıklamıştı. Söz konusu uygulama gereği, Gazze'dekilerin aksine Batı Şeria'daki Filistinlilere üç yıl geçerliliği olan bir seyahat belgesi veriliyordu. Geçerliliği bir yıl olmak üzere üç defa süresi uzatılabilen bu belge karşılığında Filistinlilere kimliklerini sınırda bırakma şartı getirilmişti.

İznin geçerlilik süresinin dolması durumunda, altı ay içinde geri dönemeyen Filistinlilerin oturum haklarının önceden haber verilmeden iptal edildiği belirtiliyor.

Benzer bir uygulamanın Doğu Kudüs'te yapıldığını belirten Haaretz, yedi yıl boyunca yurt dışına çıkan Filistinlilerin oturma hakkını kaybettiğini ifade etti.

Filistinliler, Doğu Kudüs'ün, kurulacak Filistin Devleti'nin başkenti olmasını talep ediyor. Tel Aviv yönetimi ise "birleşmiş ve İsrail'in başkenti olan bir Kudüs" istediğini belirtiyor.

"ULUSLARARASI HUKUKUN Ä°HLALÄ°"
Gazze'de yıllık nüfus artışının yüzde 3.3 olduğuna dikkat çeken Haaretz, İsrail oturum haklarını iptal etmese, Gazze'nin şimdiki nüfusunun yüzde 10 daha fazla olacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Geri dönmesi engellenenler arasında Filistin yönetiminin arabulucu heyetinin başındaki Saeb Erekat'ın California'da yaşayan kardeşleri de bulunuyor.

Raporu gündeme getiren Hamoked, Ä°srail'in bu tavrının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduÄŸunu belirtiyor.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!