İsrail ve Filistinliler bir yıl sonra buluşuyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail ve Filistinliler bir yıl sonra buluşuyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2012 12:14

İsrail ve Filistin taraflarının, yaklaşık bir yıl aradan sonra, ilk kez bir araya gelecekleri belirtildi.

Haberin Devamı

İsrail ve Filistinliler bir yıl sonra buluşuyor

Salı günü Ürdün'de yapılacak toplantıya İsrail'i temsilen İzhak Molço, Filistin tarafından Saib Erekat ve uluslararası arabulucular heyeti katılacaklar.

Her iki taraftan yapılan açıklamalarda da, toplantı öncesinde beklentileri düşürme amacı hissediliyor.

Müzakerelere ev sahipliğini üstlenen Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Kayid salı günü yapılacak toplantının "iki taraf arasında doğrudan diyalog zemini oluşturmak amacıyla gösterilen çabanın bir parçası" olduğunu belirtti.

İsrail-Filistin arasındaki görüşmeler, 2010 yılı sonlarında İsrail'in Batı Şeria'ya Yahudi yerleşiminin durdurulmaması sebebiyle çıkmaza girmiş ve sona ermişti.

Haberin Devamı

Amman'da yapılacak toplantıya Orta Doğu Çözüm Grubu olarak da bilinen ABD, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve Rusya temsilcilerinin aracılık edeceği bildirildi.

"MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLADIĞI ANLAMINA GELMİYOR"

Filistin yönetiminin önemli isimlerinden Vasl Ebu Yusuf, toplantıda, iki tarafın güvenlik ve sınır meseleleriyle ilgili taleplerini Orta Doğu Çözüm Grubu'na ileteceklerini belirtirken, buluşmanın iki taraf arasındaki müzakerelerin yeninden başlaması anlamına gelmediğini söyledi.

İsrail temsilcisi İzhak Molço tarafından yapılan yazılı açıklamada da Orta Doğu Çözüm Grubu'yla görüşüleceği belirtildi ancak Filistin tarafından bahsedilmedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton yaptığı açıklamada "iki tarafından da bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini" belirtti. Söz konusu durumun sürdürülemez olduğunu belirten Clinton kalıcı barış ihtiyacının hiç olmadığı kadar acil olduğunu söyledi.

Orta Doğu Çözüm Grubu son dönemde İsrail ile Filistin arasında kopmuş olan diyalogu canlandırmak amacıyla bir hayli çaba gösteriyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!