İsrail: Türkiye'nin Hamas'ı kabulü büyük hata

Güncelleme Tarihi:

İsrail: Türkiyenin Haması kabulü büyük hata
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2006 16:27

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile yaptığı telefon görüşmesinde, Livni'nin, Hamas yetkililerinin Ankara ziyaretini eleştirerek, “ziyaretin, uluslararası toplumun terör örgütünü tecrit etme çabalarına zarar verdiğini” söylediği bildirildi.

İsrail Radyosu'nun haberine göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'ın Ankara'ya sürpriz ziyareti öncesinde Gül'ün telefon ederek ziyaret hakkında bilgilendirdiği Livni, “İsrail'in terör örgütüyle görüşmelere karşı olduğunu” ve örgütün uluslararası toplumun da ortaya koyduğu koşulları görüşmeye açık olmadığını söyledi.

İsrail ve uluslararası toplum, Hamas'tan İsrail'i tanımasını, şiddete son vererek silahlarını bırakmasını ve İsrail ile Filistin arasında imzalanan anlaşmaları tanınmasını istiyor. Radyonun haberine göre, telefon görüşmesinde Gül, Türkiye'nin de bu koşulların yerine getirilmesinden yana olduğunu ve bu yöndeki görüşlerinin Hamas ile yapılacak görüşmelerde dile getirileceğini bildirdi. Livni, İsrail radyosuna, önümüzdeki Cumartesi gününden itibaren İsrail'in Filistinlilere karşı tavrının değişeceğini de söyledi.

Filistin Parlamentosu'nun 25 Ocak'taki seçimlerde belirlenen yeni üyeleri, Cumartesi günü toplanarak yeni parlamento başkanını seçecek. Parlamentodaki 132 sandalyeden 74'ünü kazanan Hamas, grup başkanlığı için Gazze'deki Hamas liderlerinden Mahmud El Zahar'ı belirledi. El Halil'den Şeyh Aziz Duek de parlamento başkanlığına aday gösterildi.

Ilımlı olarak bilinen Duek, Nablus'taki Al Neceh Üniversitesi öğretim üyesi. Duek, aynı zamanda 14 yıldır Lübnan'da bulunan Hamaslıların sözcülüğünü yapıyor.Şeyh Aziz Duek'in parlamento başkanlığına seçilmesi durumunda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yokluğunda, onunu görevini de üstlenecek.

Parlamentoda onaylanması beklenen bu atamaların, Gazze'deki Hamas liderlerinden İsmail Haniye'nin başbakanlığa atanacağı iddialarını güçlendirdiği belirtiliyor.

Bu arada, İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Filistin Parlamentosu'nun Hamas'tan bir başkan ve başbakan seçmesi durumunda, Filistin Yönetimi ile tüm bağların kesileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!