İsrail Lübnan'da kara harekatını genişletiyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail Lübnanda kara harekatını genişletiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2006 12:33

İsrail Güvenlik Kabinesinin, Lübnan'da kara harekatını genişletme kararı almasının ardından, üst düzey bir ordu yetkilisi, Hizbullah'ı, Lübnan'ın ortalarındaki Litani Nehri'nin (sınırdan 30 kilometre içeride) gerisine itmeyi planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

İsrail ordusunun kuzey sınırı boyunca 2 kilometrelik tampon bölge oluşturmayı planladığı belirtiliyor. Buradaki tüm Hizbullah mevkilerinin yerle bir edileceği ve Hizbullah'ın bir daha sınır bölgesine yaklaştırılmamasının amaçlandığı da verilen bilgiler arasında.

Ordu radyosuna açıklama yapan Kuzey Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Alon Friedman, tüm askeri seçeneklerin önünün açık olduğunu, bunlardan hiçbirinin ihtimal dışı olmadığını söyledi.
Friedman, bu açıklamayı, ordunun Sur kentine girip girmeyi düşünmediği sorusuna karşılık yaptı.

10 GÜNDEN 2 HAFTAYA

Öte yandan, Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer de yine Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Hizbullah gerillalarını sınırdan uzaklaştırmak için 10 gün ila 2 hafta süreye ihtiyacı olduğunu söyledi. Ben Eliezer, uluslararası gücün konuşlandırılmasını istedikleri alanın temizlenmesi görevini tamamlamamak için, ordunun, 10 gün ila 2 hafta süreye ihtiyacı olduğunu tahmin ettiğini ifade etti.

5 TÜMEN HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

İsrail ordusunun 5 tümeninin, Lübnan'ın güneyindeki kara operasyonları için hazırlıklarını tamamladığı bildirildi.
Yediot Ahronot gazetesi, güvenlik kabinesinin kara operasyonlarının genişletilmesi kararıyla birlikte, kuzey sınırındaki çeşitli noktalarda yerleşik İsrail güçlerinin de operasyonlarına hız verdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Nahal tümeninin, kuzey sınırının doğusundaki Tayibe kasabasına yakın bölgede operasyonlarına başladığı, bu arada ordunun Golany tugaylarının da bölgeye girdiği belirtildi. Operasyonların Tayibe'nin yanı sıra civar köyler, El Adaysah ve Rav Al-Taltin'i kapsadığı kaydedilirken, bu köylerin, İsrail'e Güney Lübnan'dan Hizbullah tarafından füze fırlatılan köyler arasında olduğu öne sürüldü.

Askerlerin bölgedeki taramaları sırasında Hizbullah militanlarınca ateş açıldığı, kimsenin yaralanmadığı kaydedildi.
Dünden itibaren, hava birliklerinin de bölgeye indiği ve askerlerin, Hizbullah'ın altyapı ve sığınaklarını araştırdıkları bildiriliyor.

Ayrıca, istihkam birliklerinin, askerlerin bulundukları yerlere önceden dağılarak, patlayıcı madde ve mayınları temizledikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Zırhlı birliklerin de katıldığı operasyonların, hazırlıklarını tamamlayan 5 tümenin de katılmasıyla birlikte, harekatın başından beri, en geniş kapsamlı operasyon olacağı belirtiliyor. İsrail savaş uçakları da güvenlik kabinesi toplantısının ardından, henüz hava saldırılarının durdurulduğu 48 saatlik süre bitmeden, Güney Lübnan'ın iç kesimlerindeki Hermel kasabasına en az 5 füze fırlattığı, bir başka hedefin de Suriye sınırı yakınlarını hedeflediği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!