İsrail’le ilk temas

Güncelleme Tarihi:

İsrail’le ilk temas
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 00:35

Ankara, özellikle İsrail, ABD ve AB’nin tepkisine neden olan HAMAS heyetinin başkent ziyareti sonrası İsrail ile ilk teması yarın gerçekleştirecek.

Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’yi pazartesi günü için Dışişleri Bakanlığı’na davet etti. Aran bu görüşmede, Türk tarafının HAMAS’a verdiği mesajları bir kez daha aktaracak. İsrailli kaynaklar ise HAMAS’ın Ankara ziyaretiyle iki ülke ilişkileri arasında bir güven bunalımının oluştuğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptılar:

"Türkiye ve İsrail her alanda işbirliği yapan iki ülke. HAMAS nedeniyle bu dostluğa gölge düşmemeli. Aksi takdirde HAMAS’ın oyununa gelmiş oluruz. Kapalı kapılar ardında yapılacak dostane diyalogla iki ülke arasındaki güven bunalımının aşılacağına inancımız tam."

Aran-Avivi görüşmesinde, HAMAS krizinin Cumhurbaşkanı Sezer’in Haziran ayında İsrail’e yapmayı planlandığı ziyareti etkilememesi gerektiği de vurgulanacak. Sezer’in ziyaretine hazırlık niteliğinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ali Tuygan veya Müsteşar Yardımcısı Ahmet Üzümcü’nün de İsrail’i ziyaret etmeleri öngörülüyor. Diplomatik kaynaklar planlanan ziyaretlerin halen geçerli olduğunu belirtirken, İsrail tarafı da, "Bu ziyaretlerin gerçekleşmesi gerekir. Aksi takdirde HAMAS’ın ekmeğine bal sürmüş oluruz" değerlendirmesini yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!