İsrail ile Türkiye'ye yeni arabulucu

Güncelleme Tarihi:

İsrail ile Türkiyeye yeni arabulucu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 11:15

İngiltere'nin Suriye'de ortak çıkarlara sahip olduğunu düşündüğü Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin düzelmesi için arabuluculuk faaliyetleri yürüttüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Haaretz gazetesinin, İsrailli üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, İngiltere; Türkiye ve İsrail arasında kördüğüm olan ilişkileri çözmek için devreye girdi.

İngiltere'nin bu girişiminin nedeni ise her iki ülkenin Suriye konusunda ortak çıkarlara sahip olması. Almanya ve ABD'li diplomatların da bir süredir benzer bir faaliyette bulunduğunu belirten Haaretz'e göre, İngiltere Başbakanı David Cameron bizzat iki ülkenin başbakanları arasında mesaj taşıyor.

İsrail Başbakanlık ofisi 22 Temmuz'da Cameron'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu aradığını açıklamıştı. Resmi açıklamaya göre görüşmelerde Bulgaristan'da İsrail vatandaşlarına yönelik saldırı ve Londra Olimpiyatları görüşülmüştü. Ancak İsrailli kaynak, Cameron'ın ayrıca Netanyahu'ya 27 Temmuz'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini ve kendisinin iletmek istediği bir mesaj olup olmadığını sorduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'LA AÇILIŞ TÖRENİNDE GÖRÜŞTÜ

27 Temmuz'da Olimpiyatların açılış töreni vesilesiyle Erdoğan ile görüşen Cameron'ın İsrail'in mesajlarını da ilettiği ifade edildi.

Haberde bu mesajın ne olduğu ile ilgili bir detay verilmezken, somut bir formülün çıkmadığının altı çizildi.

İngiliz Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada Erdoğan ve Cameron'ın Suriye konusunu görüştükleri belirtilmişti.

Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkiler Mayıs 2010'da Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan baskın nedeniyle kopma noktasına gelmişti. İsrail komandolarının yaptığı baskında 10 Türk hayatını kaybetmişti.

Türkiye İsrail'in özür dilemesini ve ölen kişilerin ailelerine tazminat ödenmesini talep ediyor. Ancak İsrail Türkiye'nin bu talebine karşı çıkıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!