İspanya'ya Fitch darbesi

Güncelleme Tarihi:

İspanyaya Fitch darbesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2010 13:16

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in, İspanya’nın kredi notunu düşürmesinin ardından, dolar Avrupa’nın ortak para birimi euro karşısında yükseldi.

Haberin Devamı

Fitch’in Madrid hükümetinin bütçe açığını azaltmak için aldığı kemer sıkma önlemlerinin ülkenin büyümesine zarar vereceği gerekçesiyle, İspanya’nın AAA olan kredi notunu, AA+’ya indirdi. Bu gelişmenin ardından, Perşembe gününü dolar karşısında 1.2354 seviyelerinde kapatan euro, Cuma günü 1.2266 seviyesine geriledi.  

 

Uzmanlar, İspanya’nın notunun indirilmesinin Avrupa’daki borç krizine yönelik endişeleri artırdığını ve yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri dolara yöneldiklerine dikkat çekti.

 

ABD’li New York Mellon bankasının analistlerinden Samarjit Shankar, “Geçen haftalarda birçok ülkenin kredi notunun düşürüldüğünü gördük ancak İspanya’nın not indirimi, yatırımcıların euro bölgesindeki sorunların uzun bir süre daha devam edeceğine yönelik endişelerini yineledi” dedi.

 

Haberin Devamı

EUROYA KARŞI POZİSYON DEVAM EDECEK

Shankar,  “Eurodaki düşüşün hızında son zamanlarda bir azalma görülse de yatırımcıların Avrupa’nın ortak para birimine karşı pozisyon alması için gerekli birçok neden var. Euronun dolar karşısında son dört yılın en düşüğüne gerilemesi bunların başında geliyor” dedi.

 

Shankar, son dönemde peş peşe kemer sıkma politikaları açıklayan euro bölgesi ülkelerinin bu politikaların takip edileceğine yönelik kesin kanıtlar öne sürmediğini ifade etti.

 

ABD merkezli döviz araştırmaları şirketi Global Forex Trading’in direktörlerinden Kathy Lien, “Fitch’in kararı hiç şüphe yok ki euro ve diğer riskli varlıkların bu ayın başında büyük değer kaybı yaşamasına neden olan belirsizliği artıracaktır” dedi.

 

ABD BORSALARINI ETKİLEDİ

Fitch’den Avrupa borsalarının kapanmasından sonra gelen bu karar, ABD’li yatırımcıların euro bölgesindeki sorunların küresel ekonomik iyileşmeye zarar vereceği şeklinde yorumlamasına neden oldu.

 

Haberin Devamı

ABD’li borsalar,  Cuma gününü yüzde 1 ve üzerinde değer kaybıyla kapattı.

 

Dow Jones Sanayi Endeksi, yüzde 1.2’lik düşüşle, 10,135.37 puana gerilerken, Nasdaq yaklaşık yüzde 1 düştü. S&P 500 endeksi ise günü yüzde 1.24’lük değer kaybı ile kapattı.

 

Öte yandan, diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, 28 Nisan’da İspanya’nın uzun vadeli kredi notunu AA+’dan, AA’ya düşürmüş ve ülkenin not görünümünü negatifte tuttuğunu açıklamıştı.

 

Rating sınıflamasına göre AAA, AA, AA+, AA-, A+ yatırım yapmak için ‘en güvenilir’ ülke anlamına geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!