İspanya da karıştı

Güncelleme Tarihi:

İspanya da karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 00:00

Arap Baharı İspanya’ya sıçradı. Ekonomik krizin en çok vurduğu, yüzde 21.2 işsizlik oranıyla Avrupa rekorunu elinde bulunduran İspanya’da gençler, pazar günkü yerel seçimler öncesinde daha iyi yaşam koşulları talebiyle ayaklandı.

Haberin Devamı

GENÇLER arasında işsizlik oranının yüzde 44.6’ya yükseldiği ülkede, 15 Mayıs’tan beri benzeri görülmemiş eylemler düzenleniyor. Hüsnü Mübarek rejimini devirmek isteyen Mısır halkının Kahire’nin Tahrir Meydanı’nı mesken tutması gibi İspanyol gençler de Madrid’in Puerta del Sol (Güneş Kapısı) Meydanı’nı merkez seçtiler. Önceki gün meydana kamp kuran gençler 24 saat nöbete geçti ve polis müdahalesine karşın pazar günü yapılacak yerel seçimlere kadar meydanı terk etmeyeceklerini açıkladılar. Herhangi bir siyasi gruba bağlı olmadıklarını söyleyen gençler, “İki partili sistemi, bankaların çıkarlarını ve yolsuzluğu destekleyen” mevcut siyasi sistem değişene ve “İnsanı ekonomik çıkarların önüne çıkaracak” yeni bir yönetim kuruluncaya dek eylemlerini sürdürme kararındalar. Önceki gece yağan yağmura rağmen meydanı terk etmeyen gençler, hükümete iletecekleri talep listesi üzerinde çalışıyor.
Sosyal ağlarda örgütlendiler
Kendilerine Real Democracia (Gerçek Demokrasi) Hareketi veya 15 Mayıs’ta 50 kentte yapılan ve 20 bin kişinin katıldığı gösterilere atıfla M-15 olarak adlandıran eylemciler Twitter ve Facebook’ta örgütlendi. Sosyal ağlarda yeni eylemler için duyuru çıkaran gençler, yerel seçim mitinglerini engelledikleri gerekçesiyle getirilen yasaklara rağmen dün Barcelona, Valencia, Zaragoza, Palma de Majorca, Granada ve Seville’de eylemlerine devam etti. Gösterilere yurtdışındaki İspanyollar da destek veriyor. Dün Berlin ve Londra’daki İspanyol Büyükelçiliği’nde toplanan yüzlerce İspanyol, ekonomik krizin faturasının yoksul halka çıkarılmasını protesto etti. Almanya’nın Hamburg, Leipzig ve Düsseldorf kentleriyle Paris, Roma ve Dublin’de de bugün gösteriler
düzenlenmesi bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!