İşitme engelli öğrencilerin eğitimine destek

Güncelleme Tarihi:

İşitme engelli öğrencilerin eğitimine destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2009 14:54

Edirne'de işitme engelli öğrencilerin daha hızlı, kolay ve eğlenceli eğitim görmesinin sağlanması amacıyla ilköğretim birinci sınıfta uygulamaya konulan program, ikinci ve üçüncü sınıflarda da uygulanmaya başlandı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilgi İşlem Dairesi Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Erdem Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Şehit Öğretmen Adnan Tunca İşitme Engelliler İlköğretim Okulu'nda öğrencilerin daha hızlı, kolay ve eğlenceli eğitim görmesinin sağlanması amacıyla ilköğretim birinci sınıfta uygulamaya konulan programın ikinci ve üçüncü sınıflarda da uygulanmaya başlandığını söyledi.
            
Projenin Türkiye'de ilk kez Edirne'de uygulandığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Uçar, şöyle konuştu:
“Hazırladığımız proje, içerik ve uygulama açısından dünyada ikinci, Türkiye'de ise en kapsamlı uygulanan ilk projedir. Proje kapsamında geliştirilen program işitme engelli öğrencilerin hızlı, keyifli ve eğlenerek öğrenmesini amaçlıyor. Bu sistem bilgisayar, yazıcı, akıllı tahta, dokunmatik ekran, ses sistemi, hareketi takip eden kamera, datashow ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun bilgisayar yazılımından oluşuyor.

Türkçe, matematik, hayat bilgisi derslerini içeren projeyle bilişim teknolojilerini kullanarak İşitme engellilerin eğitimini kolaylaştırmayı hedefledik. İşitme engellileri aktif olarak hayatın içine katmak, eğitimdeki zor evreleri kolaylaştırmak ve onların öğrenmelerini hızlandırmak için böyle bir proje hazırladık. Bu projenin önemi işitme engellilerin eğitimine bilişim teknolojilerini kullanarak katkıda bulunmaktır.”

"BULGARCA VERSİYONU DA HAZIRLANIYOR”

Erdem Uçar, aynı projeyle ilgili olarak Balkan dilleri üzerinde de çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Özellikle Bulgarca versiyonu için gerekli tasarımın büyük ölçüde hazırlandığını ifade eden Uçar, “Bu konuda Bulgaristan işitme engelliler uzmanlarıyla iş birliği yöntemleri üzerinde çalışılmaktadır” dedi.

Uçar, Trakya Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimince desteklenen “Bilişim Teknolojilerinin İşitme Engellilerin Eğitimine Etkisinin İncelenmesi” adlı proje kapsamında geliştirilen programı Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Kılıçarslan, Yrd. Doç. Dr. Özlem Uçar ve master öğrencisi Tolga Demirhan'la birlikte hazırladığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!