İş bırakma eylemi Adana'da hayatı durdurdu

Güncelleme Tarihi:

İş bırakma eylemi Adanada hayatı durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 13:44

TÜRKİYE Kamu-Sen ile Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’nun (KESK) birlikte düzenlediği bir günlük iş bırakma eylemi Adana’da da hayatı durdurdu. Yolcu trenleri gece yarısından sonra ilk istasyonda dururken, banliyö seferleri yapılmadı.

Ancak, Kayseri’deki 2 yolcu treni, Adanalı makinistlerin gece yarısı işi bırakmasının ardından eyleme katılmayan Memur-Sen üyesi makinistler görevlendirilerek sefere devam etmesi sağlandı. Memurların eylemi sırasında, hastası olan bir otomobilin sürücüsü kendisine yol vermeyince grubun üzerine aracı sürmek istedi. Eylemcilerin dövmeye kalktığı vatandaşı polis kurtardı. Cenazesi olduğunu bildiren bir başka kişi de yolun kapatılmasına tepki gösterdi.

Ülke genelindeki eylem, 24 Kasım’ı 25 Kasım bağlayan gece, yeni günün ilk dakikasından itibaren başlatıldı. Adana’da gece yarısı başlayan eylemle birlikte Kamu-Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi yaklaşık 100 demiryolu işçisi iş bıraktı. Dün akşam Adana’dan yola çıkıp, Ankara seferini yapan Çukurova Ekspresi, eylemin başlamasıyla birlikte ilk istasyon olan Kayseri yakınlarındaki Boğazköprü İstasyonu’nda, Ankara-Adana seferini yapan ekspres tren yine aynı istasyonda, Adana-İstanbul seferini yapan yolcu treni de Afyonkarahisar İstasyonu’nda durdu. Adana’dan kalkan başka yolcu treni olmadığı için demiryolu ulaşımında sıkıntı yaşanmadı. Ancak, sabah karşılıklı olarak yapılması gereken Adana, Mersin ve Gaziantep’ten banliyö treni seferleri gerçekleşmedi. Eylemden haberi olmayan istasyonlara, gara gelen az sayıdaki vatandaş, görevlilerin seferlerin yapılmadığı uyarısıyla geri döndü. Genellikle sabah seferlerinde iş amaçlı trenle yolculuk edenlerin 2 gündür grevle ilgili dağıtılan bilgilendirme broşürleri ve istasyonlardaki sendika temsilciliklerinin astığı afişler nedeniyle eylemden haberdar olmaları da trenle yolculuktaki aksamayı önledi.

‘GREV KIRICILARI’ DEVREDE

Gece yarısı Boğazköprü İstasyonu’nda durdurulan 2 yolcu treni, eylemcilerin ‘grev kırıcıları’ diye tanımladığı meslektaşlarının devreye girmesiyle birlikte seferlerini sürdürdü. Adana-Ankara ve Ankara-Adana seferini yapan trenlerin Adanalı olan BTS üyesi makinistleri gece treni istasyonda durdurduktan sonra lokomotifi terk etti. Bunun üzerine gar yetkilileri, eyleme katılmayan Memur-Sen üyesi makinistleri görevlendirdi. Kayseri’den görevlendirilen makinistler trenlerin seferini sürdürdü. Saat 09.00 sıralarında Adana’ya ulaşan treni getiren makinistlere meslektaşları tepki gösterdi. Tren gara geldikten sonra yolcular inip, istasyondan ayrılırken, Kayserili makinistler, BTS ve olayı duyup gelen Haber-Sen üyelerinin tepkisiyle karşılaştı. Lokomotifin yanında slogan atıp, ‘Grev kırıcısı’ ilan edilen meslektaşlarının tepkisi nedeniyle trende mahsur kalan 2 makinist, yarım saat sonra çevik kuvvet polislerinin devreye girmesiyle, polis nezaretinde alınıp, götürüldü.
Eylem nedeniyle Adana’dan toplam 80 tren seferinin iptal edileceği belirtildi. Demiryollarında hayatın duracağı bir gün içerisinde Adana-Mersin arası karşılıklı 36 yolcu, 29 yük ve posta treni seferlerinin de yapılmayacağı kaydedildi.

Adana’daki memurlar, sabah mesai saatinin başlamasıyla birlikte çalıştıkları kurumların önünde davul-zurna eşliğinde oynayarak eylemi başlattı. Devlet hastaneleri ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde poliklinik hizmeti verilmedi, acil hastalar dışında hastalara bakılmadı. Polikliniklere gelip, durumu ağır olan hastalar da acil servislere yönlendirildi.

Balcalı Hastanesi’nde çoğu hastanın da eylemden haberdar olup, randevularına gelmediği görüldü. Balcalı Hastanesi’nde Sağlık Emekçileri Sendikası’na üye yaklaşık 100 kişi, polikliniklerin önünde toplanıp, rektörlük kavşağındaki İş Bankası’na kadar yürüdü. Bazı profesörlerle, ‘Derse girme. Geleceğine sahip çık. Greve destek ol’ pankartı taşıyan bir grup öğrencinin de destek verdiği grup, banka önünde diğer memurlarla buluştu, ardından otobüslerle Çukurova Devlet Hastanesi’ne geçti.

TEPKİ VE GERGİNLİK

Hastane önünde sayısı artan eylemciler, 3 kilometre uzaklıktaki Uğur Mumcu Meydanı’na yürümeye başladı. Yürüyüş sırasında bazı vatandaşlar evlerinin pencerelerinden, işyerlerinden Türk Bayrağı sallayarak ve alkışlarla gruba destek verdi. Ancak, yürüyüş sırasında yolun kapatılması nedeniyle tepki gösterenler de çıktı. Hastaneler kavşağında cenazesi olup, cenaze aracını ve konvoyu grubun yolu kesmesi nedeniyle kaçıran bir kişi, “Cenazem var. Gitmem lazım. Yolu açın. Böyle olmaz” diye bağırdı. Tartışma üzerine devreye giren polis yolu açıp, tepkili vatandaşın geçişini sağladı. Çevik kuvvet polisleri de, yürüyüş güzergahında yolun kapanmaması için eylemlerin yanında yürümeye başladı. Bunun üzerine oturma eylemi yapan grup, polislerin yanlarından gitmesini istedi. Polislerin ayrılması üzerine yürüyüşlerini sürdüren gruba, bu kez, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı kavşağında, hastası olan bir başka vatandaş tepki gösterdi. Grubun geçmesine izin vermediği vatandaş, bunun üzerine aracı eylemcilerin üzerine sürmeye kalktı. Araçtan indirilip, dövülmek istenen vatandaşı, araya giren polis kurtardı. Bu sırada yol kapandığı için bekleyen diğer araç sürücüleri de kornalara basarak grubu protesto etti.
Adana’nın farklı yönlerindeki devlet dairelerinde çalışan memurlar da, değişik güzergahlardan Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!