İrtica işi zor

Güncelleme Tarihi:

İrtica işi zor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Danıştay Başkanı Çırakman'dan giderayak şok açıklama

Danıştay Başkanı Erol Çırakman, meslekte geçen 40 yıl 2 aylık hizmetin ardından bugün yaş haddinden emekli oluyor. Çırakman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, ‘‘Devleti yıkmak isteyen binlerce memur var. Devletin altını oyuyorlar’’ sözleri için, ‘‘Bunların hepsi maalesef doğru’’ dedi. Çırakman, dün Hürriyet’e şunları söyledi:

ÇOCUKLARIM İÇİN ENDİŞELİYİM

Ben kendim değil, çocuklarımız için endişe ediyorum. İrtica yargıda en hafif şekliyle var. Ağır şekli bürokraside var. İrtica ile mücadele yasalarını bir an önce çıkartmak şart.

İRTİCA TÜRKİYE'NİN MESELESİ

Bu konu Türkiye'nin meselesi. Sadece yargının meselesi değil. Elbirliği ile herkes birşey yapacak. Yargı mensupları daha çok şey yapacak. Türkiye yargısına olan güvenin bu şekilde zedelemek doğru değil ama olanları saklamak daha tehlikeli.

PLANLI ŞEKİLDE DEVLETE SIZDILAR Bu gruplar planlı ve programlı hareket ettiler. En parlak, seçkin ve çalışkan öğrencileri Mülkiye'ye, Hukuk'a gönderdiler. Bunlar hakim, savcı, kaymakam oldular. Polis oldular. Hatta en dirençli yer olan askerlerin arasına bile sızdılar. Nasıl RP'li birinin Adalet Bakanı olduğu yere sızmasınlar.

EN ZOR YARGI TEMİZLENİR En güç temizlenecek yer yargıdır. Çünkü hakime bir dokunulmazlık tanımışızdır ki; somut bir kanıt olmadan ceza bile veremezsiniz. Ancak bir kaymakam hakkında eşi türbanlı diye işlem yapılabilir.

ATATÜRK YETİŞTİRMEK İSTEDİ Atatürk, Cumhuriyet'in hakimlerini yetiştirmek için Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kurdu. Cumhuriyet kanunlarını uygulamaları için yetiştirildiler. O zamanda Türkiye geçiş dönemindeydi ve şeriata şartlanmış kafalarla hukuk egemen kılınamazdı.

AYIKLAMAK KOLAY DEĞİL Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri Avrupa'nın laik yapısını benimsemiş, hukuk sistemini de buna göre kurmuştur. Laik sistem, aklın hákim olduğu bir sistemdir. Düşünün ki bunu benimsemeyen şeriata inanan bir hákim... Düşüncesi bile hafakanların basmasına neden oluyor. Bunları ayıklamak çok zor. Son çıkarılmak istenen kanun hükmünde kararname ile bile zor. Çünkü müfettişler, iddialar ve söylentiler üzerine harekete geçecek. Konuyu, Hákimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun önüne götürecek. Kurul, maddi delillere bakacak. Yeterli görecek mi? O kadar kolay değil.''

İmam hatipliden savcı-hákim olmaz

Yargıya kaliteli, bilgili, yetişmiş kişilerin alınması gerekir. Marjinal yapıda kişiler alınamaz. İdeal hakimler ancak parlak insanlardan oluşabilir. Belli görüşe angaje olmuş kişiler hakim ve savcı alınamaz. İmam hatipte verilen bilgiler İslam dinine ilişkindir. Din dogmalara dayanır. Oysa yargı dogmalara değil normlara dayanır. Ha

Hákim ve savcı olmak için demokratik ve açık fikirli olmak gerekir. Aksine kişiler yargıyı zayıflatır.

Yargının içinde de Fethullahçılar var

Bu konuda söylentiler var. Bir dönem hákim ve savcı alımında tarikatların etkili olduğu söyleniyor. İdari yargıda da Fethullahçıların olduğu yönünde söylentiler var. Yine bir dönem hákimlik ve savcılık mesleği istihdam alanı olarak kullanıldı. Söylediğim gibi 100 hákim alınacak, dendi, sonradan bu sayı 350'ye çıkarıldı. Bir dönem mülkiye ve hukuk mezunu imam hatip lisesi kökenliler, kaymakam ve hákim oldu. Bunlardan hálá görevde olanlar var. Hákim ve savcı alımında çok titiz davranmak gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!