Irmak, MHP'ye akacak

Güncelleme Tarihi:

Irmak, MHPye akacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, diğer partilerdeki ülkücü kökenlileri yuvaya çağırdı, ‘‘MHP oy çaldırttırmayacak, kaptırmayacak. Zafer hırsızlarına artık oy yok’’ dedi. Bahçeli, ‘‘Ülkücü camianın denizi MHP'dir. Irmaklar MHP'ye akacak’’ diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 Nisan seçimlerine bakışını Hürriyet'e değerlendirirken, MHP'nin seçim sonrasında kurulacak bir koalisyonda yer almasını muhtemel gördüğünü söyledi. MHP lideri Bahçeli'ye yönelttiğimiz sorular ve cevapları şöyle:

MHP, üç ay kala 18 Nisan seçimine nasıl bakıyor?

- 56. Hükümet'in Türkiye'yi 18 Nisan'a sağlık, huzur içinde hazırlamasını teminat olarak görüyoruz. Şu an seçimlere hazırız. Kamuoyu araştırmalarını da izliyoruz ama, esas Anadolu'daki ilgiyi takip ediyoruz. Anadolu'daki gezilerimizde edindiğimiz kanaatlere göre, MHP'nin bugün için bir baraj sorunu yok. Siyasi konjonktür de MHP'nin önünü açmakta. Bunu iyi değerlendirme gayretindeyiz. İnşallah 18 Nisan'da iyi bir sonuç elde edeceğimizi düşünüyoruz. Biliyorsunuz, son günlerin popüler şarkısı Gözüm Sende. Bu şarkı MHP'nin durumunu anlatıyor. Çünkü herkesin gözü MHP'de.

MHP'nin seçim kampanyasındaki ana teması ne olacak?

- MHP olarak tüm hazırlıklarımızı tamamlamadık. Ama çok güçlü bir propagandayla iktidar hedefi ile, ‘İktidara gidiyoruz’ temasıyla gideceğiz. Toplumumuz da bunun özlemini çekiyor. MHP 32 yıllık birikimini bu seçimde ortaya koyacak.

MHP'nin asıl iddialı olduğu bölgeler hangileri ?

- Öncelikle dikkat çeken; büyük şehirlerdeki gelişme. İstanbul, Ankara, İzmir ve buna paralel 15 büyükşehirde MHP gelişiyor. Bunun anlamı; şehirleşme süreciyle beraber MHP'nin oy oranının da arttığını görüyoruz. Ayrıca, daha evvelde İç Anadolu'da odaklaşmış olan seçmen kitlemiz, bu defa Batı'ya doğru gelişiyor. Manisa ve Aydın'dan birer milletvekili kazanmakla beraber, barajı aşamamıştık. Şimdi yine Manisa, Aydın, İzmir, Balıkesir'de MHP'ye karşı bir alaka var.

İstanbul, Ankara, İzmir'e nasıl bakıyorsunuz?

- Ankara, bunların içinde en güçlü yapı. Toplam seçmenin önemli bir kesimi ve 69 milletvekili İstanbul'da. Bunu da dikkate alarak, öncelikle İstanbul'da altyapı çalışması başlatıldı. Bazı varoşlara ben gittim. Çok yakın bir alaka gördüm. Marmara Kıyısı bölümü MHP için önem arzediyor. Trakya'da çok büyük bir gelişme var.

ÜLKÜCÜ KÖKENLİLER

Ülkücü kökenlilerin DYP içindeki etkilerini artırmalarını MHP lideri Devlet Bahçeli nasıl karşılıyor?

Örneğin DYP İstanbul il başkanı Celal Adan eski bir MHP'li. Aynı şekilde Tansu Çiller'in en önemli kurmaylarından biri olan Doç. Mümtazer Türköne de MHP hareketinden geliyor.

Bahçeli, Türköne için ‘‘Kendisini tanırım, aynı üniversitedeydik. Bilgili, olgun bir arkadaşımız’’ diye konuşuyor, ardından bir düzeltme yapıyor:

‘‘Sadece DYP'de değil, Mesut Bey'in danışmanları arasında da MHP'liler var.’’

ZAFER HIRSIZINA OY YOK

Bahçeli, DYP'nin MHP'den oy çalamayacağı görüşünde:

‘‘MHP'liler şu an hangi başka partide olursa olsun, MHP öyle bir konumda ki, kimseye oy çaldırttırmayacak, kaptırmayacak. Zafer hırsızlarına artık oy yok. Celal Adan'ın da alamaması lazım.’’

Bahçeli, ardından diğer partilere dağılmış ülkücü kadroların eninde sonunda MHP'ye döneceklerini iddiasını ortaya atıyor:

‘‘MHP'nin temel gayesi, bu camianın içerisinde yetiştiğine inandığımız her insanla bir gün bir yerde birlikte olmaktır. MHP bir yol aldığında, zannediyorum birçok şeylerde buluşuruz. Tabiat kanunu bu. Çaylar derelere, dereler ırmaklara, ırmaklar denize akar. Ülkücü camianın denizi de MHP'dir. Tüm partilerdeki MHP kökenleri baba ocağına geldikleri an kucaklarız. ’’

Fazilet ile çok büyük farklılıklarımız var...

Son seçimde varoşlar FP'ye oy vermişti. FP'nin varoşlardaki gücünü kırabilecek misiniz?

- İstanbul'daki gezilerde, özellikle FP'nin ağırlıkta olduğu Sultanbeyli'de çok güzel toplantılarımız oldu. FP mensubu insanlarımız da toplantılara alaka gösterdiler, dinlediler.

- Ama Ankara'da Ankara Keçiören'deki Belediye Başkanınızı FP'ye kaptırdınız...

- Bizim açımızdan FP'ye gitti diye önemli, ciddi bir oy kaybı olmaz. Ancak, kamuoyunda bir takım yorumlara vesile olmuş olabilir. Ben herhangi bir tesir yaratacağını düşünmüyorum. Keçiören'de yine iddialıyız, alacağız Allah'ın izniyle.

Seçim öncesi ittifaklar konusuna nasıl bakıyorsunuz?

- MHP, bu kavramdan oldukça uzak. Ben bütün arkadaşlara şunu söyledim: Evinizde bir Türkçe sözlük var mı? Var ise size verilen görev; eve gittiğinizde Türkçe sözlükte 18 Nisan 1999 tarihine kadar iki kelimenin üzerini örteceksiniz. Bunlardan biri baraj, diğeri ittifak. MHP'nin şu an kullanmadığı iki kavram bunlar. Dolayısıyla herhangi bir ittifak düşünmeksizin, MHP tek başına seçime girebilmenin bütün hazırlıklarını yapmakta.

MHP seçim sonrası kurulabilecek yeni bir koalisyonda ortak olabilir mi?

- Meclis'te tek başına iktidar çıkmadığı takdirde, oluşabilecek koalisyonlarda MHP kendi vizyonuna uygun olanla beraber hareket etmeyi yeğler. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, Türk milleti için büyük projelerle, Türkiye'yi ona hazırlayabilecek bir koalisyona katkı sağlar.

FP ile bir koalisyon ortaklığını düşünür müsünüz?

- FP ile çok farklılıklarımız var. Bizim vizyona uygun bir esası kabul eder mi etmez mi, o zaman soracağız.

Recai Kutan'ın genel başkanlığı sizce FP çizgisinde bir değişiklik getirdi mi?

- Şimdilik öyle bir izlenim edinemedik. FP'de bir değişme niyeti olduğunu gözlüyoruz. Bunda da ülke açısından hayır görmekteyiz. RP dönemindeki yanlışlıklarını farkederek Türkiye'nin hassasiyetlerine uyan bir anlayışla bir siyasi faaliyet yürütmeye karar vermişlerse, ülke için yararlı olur.

Tuğrul Türkeş ayrı parti kurarak, yanlış yaptı

Tuğrul Türkeş'in partinizden ayrılıp yeni bir parti kurması seçimlerde MHP'nin gücünü olumsuz yönde etkilemeyecek mi?

- Bir defa Tuğrul Bey'in MHP'den ayrı bir siyasi parti oluşturmasını çok yanlış buluyorum. MHP, rahmetli Alpaslan Türkeş'le özdeş bir partidir. Çok zaman MHP yerine 'Türkeş'in partisi' denilmiştir. Bu özellikleri taşıyan bir partiden ayrılmasını doğru bulmuyorum. Şartlar ne olursa olsun, parti içinde kalmalı, düşüncelerini burada tartışarak bizlerle paylaşmalıydı. Ama şu an ayrı bir parti kurmuştur, saygı duyuyoruz. Faaliyetlerini yürütebildiği, bir netice alabildiği takdirde yoluna devam edecektir. Ama, bir sonuç alamadığı takdirde, MHP onu her zaman kabule hazırdır.

Yani Tuğrul Türkeş'e kapıyı açık tuttuğunuzu söylüyorsunuz?

- Bu kapı kendisine her zaman açık. Bir ülküdaşımız olarak bu hareketin içinde bulunan yetişen, belli sorumluluklar üstlenmiş arkadaşlar olarak, 'şu an gelmek istiyoruz' dedikleri an parti açık, aday olmak istedikleri an adaylıkları söz konusu olur. Ama, ayrı bir parti olarak ittifak, işbirliği gibi bir fiili düşünmemek lazım. Parti kurulmadan evvelki duruma gelirlerse kabul ederiz...

ANAP'ın Tuğrul Türkeş'i kendi listesinden aday göstermesi ihtimaline ne diyorsunuz?

- Bu beni şaşırtmaz.

Mesut Bey ve Tansu Hanım ile hiçbir diyaloğumuz yok

ANAP lideri Mesut Yılmaz'la kişisel düzeyde ilişkilerinizde bir gelişme var mı?.......

- Doğrusunu söylemek gerekirse hiçbir gelişme yok.

En son ne zaman görüşmüştünüz?

- Cumhurbaşkanımızın iftar yemeğinde, aynı masada yan yana oturduk. Karşılıklı nezaket cümleleri oldu. O kadar...

Peki, MHP'ye genel başkan seçilmenizden sonra kendisiyle aranızda hiçbir temas olmadı mı?

- Hiçbir ziyaret ya da görüşme olmamıştır. Sadece bizim kendilerine MHP'li belediyelerin sorunları ve bürokrasideki kıyımlarla ilgili bir görüşmemiz oldu.

- Mesut Bey, Tuğrul Türkeş'e daha yakın duruyor gibi..

- Valla, hiç de merak etmedim, yakınlık uzaklıklarını. Herkes istediği gibi görüşebilir diye bakarım.

- Tansu Hanım'la nasıl ilişkileriniz?

- Aynı durumdayız.

- Fazla bir diyalog yok aranızda..

- Hayır fazla değil...

- Siz mi özellikle uzak duruyorsunuz?

- Hayır, MHP'nin şu an için görüşmesini gerektirecek bir konu yok. Onların da yok.

Belediyelerde de patlama yapacağız

Yerel yönetime dönük hedef ve iddialarınız?

- MHP belediye seçimlerinde de başarılı olacak. Büyükşehir olarak Ankara'da, Kayseri, Adana ve Erzurum'da iddialıyız. Diğer yerlerde ise eskiye göre daha fazla oy alacağız.

İstanbul Belediye başkanlığı için Prof. Ahmet Vefik Alp'i düşündüğünüz doğru mu?

- Ahmet Vefik Alp'i tekrar aday yapmayı düşünüyoruz. Bizim geçmiş dönem de belediye başkan adayımızdı. Arkadaşlarımız da temas halindeler. Şubat ayının ilk haftasında büyükşehirler açıklanacak. O güne kadar hazırlıklar devam edecek.

9 IŞIK'A UYMAYANA VETO

Aday belirleme yöntemi olarak YSK'ya ‘Merkez Yoklama’ bildirdik. Ancak, biz yasadaki Teşkilat Yoklaması'nı aşan, eski yöneticilerimizi de kapsayan, çok daha geniş kapsamlı bir Teşkilat Yoklaması ile adaylarımızı tespit ediyoruz. Bu, kendi bünyemizde bir önseçim gibi olacak.

Adaylık için ‘Flaş isim’ bulma düşüncesinde olmadık. Aday kadromuz açıklanınca, hepsi bir flaş isim olur. Tüm milliyetçilerin MHP'den aday olma hakkı var. Yalnız adaylar, 9 Işık Doktrini'nde temelini bulan ülkücü edep ve terbiye çerçevesinde hareket etmek zorundalar. Hiç kimse birbirini kırarak, rakibini karalayarak netice alacağını zannetmesin. Birbirini kıran, karalayan adayları veto edeceğim. Şu ana kadar adaylarımız birbirlerini kırmadan, incitmeden kendilerini ve yapabileceklerini anlatıyorlar.

Sokak senaryosunun aktörü olmayacağız

Öğrenci olaylarında yeniden bir yoğunlaşma söz konusu. MHP olarak ülkücü öğrencileri kontrol etmeye dönük bir çabanız var mı?

- Ortaya çıkarılmak istenen öğrenci olaylarını yakınen takip ediyoruz ve mümkün olduğu kadar milliyetçi-ülkücü gençlerimizi bu olayların dışında tutmaya çalışıyoruz. Ülkücü gençlik üzerinde uyarılarımız devam edecek. Kendi imkanlarımızla önleyebildiğimiz kadar önleyeceğiz. Fakat, Türkiye'de yine belli senaryolar çizilmekte olduğu kanaatindeyiz. Böyle bir senaryonun aktörü konumuna girmek istemiyoruz. O konuda çok hassasiyet gösteriyoruz. Zaman zaman okullarda, ülkücü gençliğe karşı yapılan saldırılar oluyor. Fakat bu saldırıların topluma takdiminde çok farklılıklar oluyor. Zaman zaman da bir konu 12 Eylül öncesi döneme atfen yeniden işlenmeye çalışılarak, MHP'yi Türkiye'deki olaylar çerçevesinde bir takdime zorlayan bir gayret var.

12 Eylül öncesine atıflar Haluk Kırcı'nın yakalanmasından kaynaklanmadı mı?

- Bu olayın üzerinden 20 yıl geçmiş. Ama, medyanın bir çok kanallarında bunlar saatlerce veriliyorsa, bunlar yanlış bir yoldur. Medyanın sorumluluğu bu konuda çok yüksek. Bu ülke hepimizin ülkesi.

Herhangi rektör veya dekandan, herhangi bir grup biraz yumuşak bir davranış gördüğünde cesaretlenir. Bunu artık üniversite hocalarının da görmeleri lazım. O sebeple rektörlerin siyasi platformda söylediklerini gençlerin huzurunda söyleyip, karşılıklı tahrike girmeleri doğru değil.

Koalisyona gireriz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Hürriyet Ankara Temsilcisi Sedat Ergin ile Hürriyet Muhabiri Süleyman Demirkan'ın sorularını cevaplarken, ‘‘Seçim sonrasında koalisyon sözkonusu olursa, MHP'nin buna katkı sağlayabileceğini’’ söyledi. Bahçeli, ‘‘Koalisyonlarda MHP kendi vizyonuna uygun olanla beraber hareket etmeyi yeğler’’ dedi. Görüşmede, Bahçeli'nin yakın kurmayı Şevket Bülent Yahnici de hazır bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!