İrlandalı şair Heaney toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

İrlandalı şair Heaney toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2013 16:56

Dulbin'de tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında hayatını kaybeden İrlanda'nın Nobel ödüllü şairlerinden Seamus Heaney için, başkentteki Donnybrook Sacred Heart Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Törene, Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, Başbakan Enda Kenny, eski Cumhurbaşkanı Mary McAleese, Sinn Fein partisini temsilen Martin McGuinness ile Gerry Adams'ın da aralarında bulunduğu siyasetçilerin yanı sıra sanat dünyasından da çok sayıda kişi katıldı.

CENAZE TÖRENİNE SİYASETÇİLER VE ÜNLÜ SANATÇILAR KATILDI


Heaney'nin eşi Marie Heaney ile çocukları Michael, Christopher ve Catherine Ann'i yalnız bırakmayanlar arasında dünyaca ünlü U2 grubunun solisti Bono ve eşi Ali Hewson da vardı. Yüzlerce kişinin katıldığı törenin sonunda, büyük şairin yayımlanmış ikinci derlemesinden "The Given Note" adlı şiir okundu.


Seamus Heaney'nin cenazesinin, doğum yeri olan Kuzey İrlanda'nın Derry kentindeki Bellaghy kabristanına götürüleceği ifade edildi.

Haberin Devamı

William Butler Yeats'ten sonra İrlanda'nın en büyük şairi diye nitelenen Heaney, dünya edebiyatına büyük bir miras bırakarak cuma günü hayata gözlerini yummuştu.


50 YILLIK ARŞİVİNİ BAĞIŞLAMIŞTI


Nobel Ödülü'ne 1995'te değer görülen Heaney, 2011 sonunda, defterler ve sayfalarca çalışma notundan oluşan 50 yıllık arşivini İrlanda Milli Kütüphanesi'ne bağışlamıştı.


Kütüphanenin düzenlendiği etkinliğe katılanlarla "Evim nihayet 50 yıllık yığıntıdan kurtuldu" diyerek şakalaşan şair, arşivi elden çıkararak "üzüntü değil, şükran ve gurur duyduğunu" söylemişti.


Akademisyenler ve okurlar için "paha biçilmez bir hazine" olarak nitelenen arşivde, 16 defterin yanı sıra sayfalarca el yazması, Heaney'nin gençlik dönemine ait yazı ve şiir taslakları ile üzerinde düzeltmeler yapılmış metinler yer alıyor.

28 SAATLİK OKUMA REKORU


Heaney geçen yaz Dublin'deki İrlanda Yazarlar Merkezi'nin (IWC) bir araya getirmeyi başardığı 111 yazarın, 28 saatlik kesintisiz okuma maratonuyla Guinness Dünya Rekoru'nu kırmasına da katkıda bulunmuştu.


Seamus Heaney'nin de aralarında bulunduğu 111 İrlandalı yazar arka arkaya, 15'er dakikalık süre içinde kendi eserlerinden bölümler okumuş, okuma maratonu, internet aracılığıyla dünya okurlarına canlı aktarılmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!