Irkçı önerge yasağı

Güncelleme Tarihi:

Irkçı önerge yasağı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 23:34

AK Parti’nin yeni sisteme uyum amacıyla hazırlayıp Cumhurbaşkanı’na sunduğu TBMM İçtüzüğü taslağına göre, nefret söylemi ve ayrımcılık yasağı milletvekillerine de uygulanacak.

Haberin Devamı

‘TEKNİK Değişiklik Teklifi’ olarak hazırlanan metin, AK Parti yönetimindeki son dokunuşların ardından muhalefet partilerinin görüşüne açılacak.

Komisyon başkanı, düzeni bozucu hareketlerde bulunan milletvekiline uyarı cezası verebilecek. Düzenin sağlanamadığı durumlarda gerekiyorsa toplantıya ara verilecek veya toplantı ertelenerek durum TBMM Başkanı’na bildirilecek. Meclis Başkanı, Genel Kurul’dan ilgili milletvekiline disiplin cezası verilmesini isteyebilecek.

Taslağa göre, nefret söylemi ve ayrımcılık yasağı milletvekillerine de uygulanacak. Genel Kurul ve komisyonlardaki konuşmalarda veya verilen önergelerde; insanlık onurunu zedeleyen, ırkçı, yabancı düşmanı, hoşgörüsüz ifadeler veya kelimeler kullanmak ‘düzeni bozucu hareketlerden’ sayılacak. Bu hareketlerinden dolayı iki kez uyarı cezası alan milletvekiline üçte bir maaş kesme cezası uygulanacak.

Haberin Devamı

Yeni sistemde bakanlara sözlü soru kaldırıldığından yazılı soruların yanıtlanmasıyla ilgili mekanizma güçlendiriliyor. Meclis Başkanı, ek süreyle birlikte 30 günde yanıtlanmayan önergeler için cumhurbaşkanı yardımcısı veya ilgili bakanın dikkatini çekecek. Yazılı sorular, dikkat çekme yazısının gönderildiği tarihten itibaren en geç 10 günde yanıtlanacak. Meclis Başkanlığı, yanıtlanmayan soru sayılarını her ayın ilk salı günü Genel Kurul’a bildirecek. Sorusu yanıtlanmayan 10 milletvekiline 2’şer dakika söz verilecek. Diğer seçeneğe göre ise bu konuda daimi denetim komisyonu kurulacak.

Komisyon üyelerinin konuşmalarına, 20’şer, 10’ar dakika gibi üst sınır getirilecek. Her komisyon üyesi her maddede en fazla bir önerge verebilecek.

Bir seçeneğe göre, Genel Kurul’u açan başkan, her gün yoklama yapacak. Yarım saat içinde Genel Kurul’a gelen milletvekilleri, açık tutulacak sisteme giriş yapabilecek. Mevcut uygulamada oturum başkanı tereddüde düşerse Genel Kurul’u yoklamayla açıyor. Yeni öneri, Meclis’in yoklamasız açıldığı günlerde ‘var’ sayılan devamsız milletvekillerini her gün açılışa gelmeye zorlayacak.

BAKMADAN GEÇME!