İran'ın lideri Ali Hamaney kimdir?

Güncelleme Tarihi:

İranın lideri Ali Hamaney kimdir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2020 13:33

İran dini lideri Ali Hamaney, basında yer alan haberlerin ardından vatandaşların merak ettiği bir isim. Uzun yıllardır İran'ın dini lideri olan Ali Hamaney bu görevinden önce, İran Savunma Bakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanı olarak da görev yaptı. İşte, İran'ın dini lideri Ali Hamaney hakkında tüm merak edilenler...

Haberin Devamı

Ali Hamaney, 3 Haziran 1989 tarihinde Ayetullah Humeyni'nin vefat etmesi üzerine, İran İslam Cumhuriyeti'nin dini lideri olarak, Haşimi Rafsancani'nin tavsiyesi ile Uzmanlar Meclisi tarafından seçilmişti. İşte, Ali Hamaney'in yaşam öyküsü...

Ayetullah Ali Hamaney 17 Temmuz 1939 tarihinde Meşhed şehrinde dünyaya geldi. Babası Ayetullah Seyyid Cevad Hüseyni Hamaney İran Azerbaycanı olarak bilinen bölgeli, annesi Hatice Mirdamadi ise Yezdlidir.

Dini bilimleri öğrenmeye Meşhed şehrinde başladı. Daha sonra 2 yıl Necef'te, 6 yıl Kum'da okudu. Meşhed'de Ayetullah Milani'nin fıkhın harici derslerine katıldı. Daha sonralar yeniden Kum'a döndü. Burada Ayetullah Humeyni'nin fıkıh ve usul derslerine, Ayetullah Burucerdi ve Allame Tabatabai'nin felsefe derslerine katıldı. Ayetullah Burucerdi ve Ayetullah Şahrudi'nin yanında içtihada ulaştı.

Haberin Devamı

SİYASETE GİRİŞİ

1963 yılında Ayetullah Ruhullah Humeyni önderliğindeki İslami Hareket'e katıldı. 1977 yılında İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi tarafından sürgüne gönderilmek istense de mensubu olduğu İslami Hareket'in büyümesi üzerine sürgüne gönderilmedi ve Meşhed şehrine geri döndü.

İran İslam Devrimi'nin gerçekleşmesi ve Ayetullah Humeyni'nin sürgünden dönmesi üzerine İslam İnkılabı Yüksek Şurası üyeliğine atandı. Bu görev üzerine Meşhed'den Tahran'a geldi.

1979 yılında İran Savunma Bakan Yardımcısı oldu. Aynı yıl Tahran vekili olarak İslami Şûra Meclisi'ne seçildi. 1980 yılında Humeyni tarafından İran Yüksek Savunma Şurası üyeliğine atandı.

İran-Irak Savaşı'nda görev aldı. 27 Haziran 1981 tarihinde Ebuzer Camisi'ne yapılan bombalı saldırıda ağır yaralandı.

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Ali Recai'nin bombalı saldırı sonucunda ölmesi üzerine Ekim 1981'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu ve Humeyni'nin de onayıyla 16 milyon oy alarak 3. İran Cumhurbaşkanı seçildi. 1985 yılında ikinci kez cumhurbaşkanlığına seçildi.

Ayetullah Humeyni tarafından 1986 yılında kurulan Düzenin Yararını Teşhis Konseyi'nin Başkanlığı'na getirildi.

DİNİ LİDER SEÇİLMESİ

Haberin Devamı

3 Haziran 1989 tarihinde Ayetullah Humeyni'nin vefat etmesi üzerine, 4 Haziran 1989 tarihinde Haşimi Rafsancani'nin tavsiyesi ile Uzmanlar Meclisi tarafından dini lider seçildi. Seçilmesine hocalarından olan eniştesi Şeyh Ali Tehrani ve Ayetullah Ali Montazeri karşı çıktı.

ÖZEL HAYATI

1964'ten bu yana Hüceste Hamaney ile evli olan Ali Hamaney'in 6 çocuğu bulunmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!