İran’ın endişesi

Güncelleme Tarihi:

İran’ın endişesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2017 22:14

Terör örgütü DEAŞ’ın başkent Tahran’daki saldırılarıyla sarsılan İran’ın Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, dün günübirlik ziyaret için Ankara’ya geldi. Zarif, bölgede endişe verici gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bu olaylarla ilgili Türkiye ile yakın görüş alışverişinde bulunmamıza ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

İRAN Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’in ziyaretinin, pazartesi günü Suudi Arabistan liderliğindeki yedi ülkenin Katar’la tüm ilişkilerini kesmesi üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde kararlaştırıldığı öğrenildi. Çavuşoğlu ve Zarif’in, Astana süreci kapsamında 4 Haziran’da süresi dolan çatışmasızlık bölgesi çalışma gruplarının oluşturulmasına ilişkin sürenin uzatılması konusunu görüşmek ve Katar’la ilgili gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Ankara’da görüşmede mutabık kaldıkları, ziyaretin Tahran’daki saldırılardan önce planlandığı bildirildi.

BU SALDIRILARA KARŞI KOYACAĞIZ

Temaslarına başlamadan önce kısa bir açıklama yapan Zarif, bu tür saldırılara karşı her zaman karşı koyacaklarını belirterek, “Bölgede bizim için endişe verici gelişmeler yaşanıyor. Bu olaylarla ilgili Türkiye ile yakın görüş alışverişinde bulunmamıza ihtiyaç var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile başta Suriye olmak üzere ikili ve bölgesel konuları değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Zarif’in dünkü temaslarında Suriye’de öngörülen çatışmasızlık bölgeleri için taraf olan Türkiye, Rusya ve İran’ın nerelerde görev yapabileceklerine dair fikir alışverişi-, Türkiye-İran sınırında PKK’nın faaliyetlerinin önlenmesinin yanı sıra Katar’la başlayan ve İran’daki terör saldırısıyla farklı bir boyut kazanan gelişmeler ön plana çıktı.

Zarif Ankara’ya gelmeden önce de Dışişleri Bakanlığı, İran’daki saldırıları kınayan bir yazılı açıklama yaptı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Tahran’daki terör saldırısını şiddetle kınadığını açıkladı.

İran’ın endişesi

TAHRAN’DAN MESAJ

Ankara’ya indikten sonra geçtiği otelde Tahran’daki terör saldırısıyla ilgili ayrıntılı son bilgileri alan Zarif daha sonra Beştepe’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin iyi dilek mesajlarını Erdoğan’a ileten Zarif, Tahran’daki saldırılar hakkında bilgi paylaştı. Beştepe’den Dışişleri Bakanlığı’na
giden Zarif, Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede Ortadoğu’yu sarsan gelişmeler ayrıntılı şekilde ele alındı. İran tarafı, bu gelişmelerin ABD Başkanı Donald Trump’un Suudi Arabistan ve İsrail ziyaretinin ardından yaşanmasına dikkat çekti.

Haberin Devamı

KATAR’A GIDA YARDIMI

Zarif’in Ankara temaslarında, kara ve hava ulaşımında getirilen kısıtlamalar nedeniyle Katar’ın ihtiyaç duyacağı gıda tedarikinin görüşüldüğü de öne sürüldü. Uluslararası haber ajansları, Katarlı bir yetkiliye dayanarak geçtikleri haberde, Türkiye ve İran’dan gıda temininin Katar Havayolları’na ait kargo uçaklarıyla sağlanmasının planlandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!