İran'dan Türkiye'ye silah uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İrandan Türkiyeye silah uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 16:41

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Türkiye'den, Suriye'ye silah sevkiyatını engellemesini istediklerini açıkladı.

Haberin Devamı

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, Ankara'daki temaslarının ardından NTV'ye konuştu. Rahimi, Suriye sorununun askeri yollarla çözülemeyeceğini söyledi.

"Dünyanın hiçbir yerinde savaşarak, çatışmayla çözüme varamazsınız. Biz, barışçıl davranışlarla, Suriye'deki bütün sorunları çözebileceğimizi düşünüyoruz. Birbirimize silah çekmemize gerek yok" diye konuşan Rahimi, Suriye konusunda, İran ve Türkiye arasında temelde görüş farklılığı bulunmadığını, her iki ülkeninin de bölgede güvenlik, sükunet ve gelişme istediğini kaydetti.

Akçakale'ye top mermisi düşmesini de değerlendiren Rahimi, yanlış anlamalara yol açacak adımlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

"ÇATIŞMA HEPİMİZE ZARAR VERİR"
 
Rahimi, "Türk halkına başsağlığı dilemek istiyorum. Suriye hükümetinin özür dilediğini duydum. Bu olayda bilhassa Türk makamlarını, Türk hükümetini itidalli, sağduyulu davranmaya davet ediyoruz. İslam düşmanları Türkiye ve Suriye arasında çatışma yaşanmasını istiyor. Ancak bu, hepimize zarar verir. Ayrıca, karşımızdaki ülkeyi, dost ülkeyi boş yere yanlış anlamalara sevk edecek davranışlardan kaçınmalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Rahimi, Suriye sorununun çözümü için Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan tarafından oluşturulan dörtlü mekanizmaya Irak ve Bağlantısızlar grubu adına Venezüella'nın katılmasını önerdiklerini açıkladı.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı, Ankara-Bağdat ilişkilerinde yaşanan krizin aşılması için rol üstlenebileceklerini de söyledi.

LİMAN KENTLERİ KARDEŞ OLUYOR

Rahimi, İran ve Türkiye arasında Suriye'nin durumunun iyileşmesi için bazı ortak adımlar atılması konusunda mutabakat sağlandığını açıkladı.

FHA- Türkiye'den döndükten sonra bir açıklama yapan Rahimi, İran ve Türkiye arasında önemli konulardan biri sınır ticaretini geliştirmek olduğunu belirtti.

İran'ın Türkiye'den 120 bin ton demiryolu rayı alımı üzerinde mutabakata vardıklarını belirten Rahimi, ziyareti sırasında bin km demiryolu inşaatı için gerekli olan rayın alımı konusunda mutabakat sağlandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Rahimi, ziyareti sırasında İran'ın Buşehr liman kenti ile Türkiye'de bir liman kentin kardeş şehir olmaları konusunda da anlaştıklarını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!