İran'da sokak ortasında idam

Güncelleme Tarihi:

İranda sokak ortasında idam
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2013 10:39

İran’ın başkenti Tahran’da dün iki genç erkek sokak ortasında idam edildi. İdam edilenler geçtiğimiz ay bir kişiye sokak ortasında palalarla saldırmış ve saldırının görüntüleri YouTube’a yüklenmişti.

Haberin Devamı

ISNA haber ajansının bildirdiğine göre, Devrim Mahkemesi tarafından verilen ve İran Yüksek Mahkemesi’nin onadığı idam kararı şehrin en işlek yerlerinden biri olan Sanatçılar Parkı’nda “300 kişinin önünde” infaz edildi.

Ajansın haberinde idam edilenlerin isimlerinin Alirıza Mafiha ve Muhammed Ali Sururi olduğu belirtildi. İkisi de 20'li yaşında olan idam mahkumlarının suçlarının “Muharebe” yani “Allah’a savaş açmak” ve “yolsuzluk” olduğu ifade edildi.

Şeriat kanunlarının İran’daki yorumu kapsamında bir suç işlenirken ateşli silah, kesici alet ya da sopa kullanılması idamlık bir suç olan “Muharebe” olarak değerlendiriliyor.

 

 

BU GÖRÜNTÜLERDEN SONRA İDAM EDİLDİLER

 

 

Haberin Devamı

YOUTUBE'DAN DEVLET TELEVİZYONUNA
Mafiha ve Sururi, geçtiğimiz ay, İran’ın internet yasaları doğrultusunda girilmesi yasak olan video paylaşım sitesi YouTube’a yüklenen bir videoda yanlarında iki kişiyle birlikte bir erkeğe saldırır, parasını, çantasını ve paltosunu çalarken görülüyordu. 6 Ocak’ta internete yüklenen görüntüler aynı zamanda devlet televizyonunda da yayınlanmıştı.

İŞTE O SALDIRININ GÖRÜNTÜLERİ

ISNA’nın haberinde videodaki diğer iki saldırganın “10 yıl hapis, 74 kırbaç ve beş yıl sürgünle” cezalandırıldığı ifade edildi.

Cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu ticareti ve zina gibi suçların da idamla cezalandırıldığı İran’da son dönemde infazlar arttı. Ancak uzun zamandır böyle sokak ortasında insanların gözü önünde bir idam gerçekleşmemişti.

POLİS EKONOMİYİ SUÇLUYOR
Yetkililerin idamı bu kadar göz önünde gerçekleştirmekteki amacının “ibret olması” ve böylece hızla yükselen suç oranının önüne geçilmesi olduğu ifade ediliyor.

Güvenlik güçleri ise yükselen suç oranından hükümetin ekonomiyi idare edememesini suçluyor. İşsizlik ve enflasyonun suçu artırdığı öne sürülüyor ancak bu konuda henüz elde resmi bir veri yok.

Ancak yerel medyada özellikle orta sınıfların sık sık soygun ve gasp gibi suçların hedefi olduğu ifade ediliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!