İran'da 100 ton uyuşturucu madde imha edildi

Güncelleme Tarihi:

İranda 100 ton uyuşturucu madde imha edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 00:00

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla İran'ın başkenti Tahran’da uyuşturucu madde imha töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Törene İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İran Emniyet Genel Müdürü Vekili Ahmed Rıza Radan, Birleşmiş Milletler İran Temsilcisi Kave Muradi, Tahran Valisi Murteza Temeddün, Uyuşturucu ile Mücadele Kurumu Genel Sekreter Vekili Taha Tahiri, bazı ülkelerin büyükelçileri ile uyuşturucu ile mücadelede şehit olan güvenlik görevlilerinin aileleri katıldı.

100 TON UYUŞTURUCU YAKILDI / FOTO GALERİ

Programda konuşma yapan İran Emniyet Genel Müdürü Vekili Radan, uyuşturucunun ulusal veya bölgesel bir konu olmadığını, tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir sorun olduğunun altını çizerek, “Eğer gerçekten tüm ülkeler uyuşturucu ile mücadele ediyor olsaydı, bugün hala komşu ülkelerimizde uyuşturucu üretimi bu hızla yapılmaz ve dünya üzerindeki binlerce gencimiz uyuşturucu bağımlısı olmazdı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İran’ın uyuşturucu ile mücadelede 3 bin 700 şehit verdiğini, 2 bin kişinin ise gazi olduğunu söyleyen Radan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Burada bulunan Sayın Büyükelçiler, bizim şehitlerimiz, uyuşturucudan zarar gören tüm ülkelerin şehitleridir. Eğer İran İslam Cumhuriyeti’nin uyuşturucu ile kararlı mücadelesi olmasaydı, sürekli raporlar yayınlamakla yetinen Avrupa ülkeleri, sokaklarından uyuşturucu bağımlılarını toplayamazlardı. Soruyorum, eğer bu bir dünya mücadelesi ise her ülkenin payı ne kadardır ve ne kadarını yerine getirmiştir?”

Radan, Avrupa ülkelerini uyuşturucu ile mücadele konusunda dahi İran’a yaptırım uygulamakla suçlayarak, “Malesef uyuşturucu ile mücadelenin acı gerçekleri bunlardır. Tüm Avrupa ülkeleri İran’ın bu mücadelede en ön safta olduğunu kabul etmelerine rağmen narkotik köpekleri ve elektronik aletler gibi en basit gereksinimler için dahi ambargo uyguluyorlar. Tüm ülkeler bu gerçeklere gözlerini yumarken bu nasıl bir Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Günü'dür.”

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE İRAN YALNIZ

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Burucerdi, dünyadaki ülkelerin uyuşturucu ile mücadelede İran’ı yalnız bıraktığını eleştirisinde bulunarak, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“İran İslam Cumhuriyeti uyuşturucu ile mücadele 3 binden fazla şehit verip, sınırların kontrolü için milyonlarca dolar sermaye harcarken, yabancı ülkelerin emniyet güçlerinin bulunduğu komşu ülke Afganistan’da uyuşturucu üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Afganistan’da üretilen uyuşturucunun İran üzerinden dünyaya yayılmasını engellemek için çok büyük sermayeler harcarken, diğer ülkeler neden bu konuda sadece rapor hazırlayıp slogan atmakla yetiniyor? Burada bulunan Birleşmiş Milletler İran Temsilcisi ve büyükelçilerin aracılığı ile ülkelerinin bu mücadelede İran ile işbirliği yapmalarını istiyoruz. Bu bir ülkenin tek başına yürütebileceği bir mücadele değildir. Bu duyarsızlığa artık bir son verilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Özellikle Afganistan’da bulunan NATO ülkeleri ve İngiltere uyuşturucu ile mücadelede üzerlerine düşen görevi yerine getirmelidir.”

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından, açık bir alanda toplanan yaklaşık 100 ton uyuşturucu madde yakılarak imha edildi.

İmha töreninin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İran Uyuşturucu ile Mücadele Kurumu Genel Sekreter Vekili Tahiri, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelede İran’ın en önemli ortaklarından biri olduğunu ifade etti. Tahiri, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye hem uyuşturucu kaçakçılığı istihbaratı hem de uyuşturucu mafyalarının kontrolünde çok önemli bir iş ortağımız. İran polisi ile Türkiye polisi uyuşturucu kaçakçılığı istihbaratı konusunda yakın işbirliği içerisindeler. İki ülke polisinin sınırdaki kontrolleri kaçakçılığı zorlaştırıyor. Ancak unutmayalım ki İran ile Türkiye’nin ortak sınırları Avrupa’ya uyuşturucu sevkiyatının en önemli geçiş güzergahlarından biri. Bu nedenle Tahran ile Ankara elele verip, Avrupa ülkelerini uyuşturucu ile mücadelede üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri için ikna etmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!