İran'a PKK resti

Güncelleme Tarihi:

İrana PKK resti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı'nda devam eden 6'ncı Türkiye-İran Yüksek Güvenlik Komitesi toplantıları, önceki gün müthiş restleşmelere ve sinir gerginliğine sahne oldu. Karşılıklı restleşme nedeniyle, iki ülke arasında önceki gün imzalanması planlanan mutabakat zaptı üzerinde anlaşma gerçekleşmedi. 10 maddelik mutabakat taslağının ilk 3 maddesi üzerinde anlaşmaya varıldı. Gece geç saatlerde 4'üncü madde üzerinde görüşmeler sürerken, sinirlerine hakim olamayan İran heyeti, bilgisayarlarını ve tüm dosyalarını toplayarak masayı terketti. İran heyeti kendilerini büyükelçilikte bekleyen İçişleri Bakan Yardımcısı Gulem Hüseyin Bolendiyan'a danışmak için toplantıdan ayrıldıklarını, geri döneceklerini açıkladı. Ancak İran heyeti büyükelçilikten telefon edip, dönülmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine İran heyetinin dünkü Antalya gezisi iptal edilip, İçişleri Bakanlığı'nda görüşmelere yeniden devam edildi. Görüşmeler iki tarafın, PKK, Halkın Mücahitleri ve sınır ihlali konularında birbirlerini suçlamaları yüzünden tıkandı. Restleşmeler şöyle gerçekleşti:

TÜRKİYE

PKK, İran topraklarında cirit atıyor. Terör örgütünü Suriye'den çıkardık, siz kapı açtınız. Bu komşuluğa ve dostluğa hiç yakışmıyor. Alın işte Tahran'da PKK merkezini gösteren fotoğrafları görün. PKK'ya topraklarınızı kapatın.

İRAN

PKK, topraklarımızda barınmıyor. Tahran diye gösterdiğiniz fotoğraf Erbil'de (Kuzey Irak) bir otelin resmi. Asıl siz şu belgelere ne diyeceksiniz? Halkın Mücahitleri Türkiye'de istediklerini yapıyorlar. Sizin topraklarınızda ülkemize saldırmak için hazırlanıyorlar.

TÜRKİYE

Bu iddialarınızın hiçbiri gerçek değil. Türkiye iyi komşuluk ilişkilerine büyük önem verir. Oysa Urumiye kenti adeta PKK'ya teslim olmuş. Adamların orada hastanesi bile var. Osman Öcalan, terör örgütüne İran'dan emirler veriyor. Buyrun işte İran'daki kamp fotoğrafları. Fotoğraflara iyi bakarsanız, İran rütbeli askerleri bile görebilirsiniz.

İRAN

Bize Suriye gibi davranıyorsunuz. İran'da PKK mevcut değil. Sınırı ihlal eden Türkiye. İran topraklarını Türk jetleri bombaladı. Bunun için tazminat ve özür dilenmesi talebimiz aynen geçerlidir. Bu konuda bir adım geri atmayız. İran'da kamuoyunun beklentisi de bu yönde. Askerlerinizi serbest bırakıp, jest yaptık.

TÜRKİYE

İki askerimiz yanlışlıkla sınırı geçti. Sanki aramızda savaş var gibi esir tuttunuz. Bu uluslararası anlaşmalara aykırı. PKK'ya yönelik operasyonlarımız Kuzey Irak toprakları içinde olmuştur. İran toprağına Türk askerinin tek bir kurşunu düşmemiştir. Bunun için özür ve tazminat isteminizi daha önceden olduğu gibi geri çeviriyoruz.

İRAN

Özür dilemeyecek misiniz?

TÜRKİYE

Bakın biz söyleyeceğimizi söyledik. Yakaladığımız PKK militanları arasında İran'dan geldiklerini söyleyen o kadar çok ki. Terör örgütüne karşı ortak mücadele vermemiz gerekir. Sınırda eşzamanlı operasyonlar yapalım. Bir anlaşmaya gerek duyulmadan sınırdaki komutanlarımız birbirleriyle sürekli irtabatta olsun. Aralarında kırmızı telefon hattı kuralım, ki bu konuyu daha önceden de konuşmuştuk.

İRAN

Eşzamanlı operasyon, illa ki Türkiye'nin istediği zamanlarda olmaz. Gerektiğinde bakarız. Kırmızı telefon hattına bir şey dediğimiz yok. Ancak hazırladığınız taslakda İran'ı PKK'ya kucak açan bir ülke gibi göstermişsiniz. Bu çok ağır.

TÜRKİYE

Belgeler ortada.

İRAN

Birçok madde bizim için sorun teşkil ediyor. Büyükelçiliğe gidip, kendi aramızda bir görüşelim bakalım.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!