"İran'a askeri müdahale yapılmaması için tüm çabayı göstereceğiz"

Güncelleme Tarihi:

İrana askeri müdahale yapılmaması için tüm çabayı göstereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2012 13:06

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İran’a yapılacak olası bir askeri müdahalenin, "Ortadoğu'da hatta dünyada savaş ve kaosa" neden olabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Sarkozy, “Fransa İran’a yapılması olası bir askeri müdahalenin önüne geçmek için elinden gelen her şeyi yapacak” dedi. Paris’te üst düzey diplomatlarla bir araya gelen Fransa lideri, Tahran rejimini nükleer programından vazgeçirmek daha güçlü yaptırımlar uygulanmasını istedi.

 

Sarkozy , “askeri müdahalenin mevcut soruna çözüm getirmeyeceğini, tersine Ortadoğu’da hatta tüm dünyada savaşa neden olabileceğini” belirtti.

 

Nükleer programı nedeniyle İsrail ve Batı ülkelerinin ağır baskısına maruz kalan İran, nükleer tesislerine yapılacak askeri bir müdahaleye “en ağır şekilde cevap vereceğini” belirtmişti.

 

İran ayrıca, ABD’nin başını çektiği petrol ambargolarının kaldırılmaması halinde, dünya petrol nakliyatının en yoğun olduğu Hürmüz Boğazı’nı deniz trafiğine kapatma tehdidinde bulunmuştu. İran donanması ve hava kuvvetleri, Aralık ayının sonunda Hürmüz Boğazı’nda 10 gün süren bir tatbikat düzenlemişti.

Haberin Devamı

 

DÖRT FRANSIZ ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Sarkozy’nin İran açıklamalarından birkaç saat önce, Afganistan’da görev yapan dört Fransız askerinin öldürüldüğü haberi geldi.

 

Bir Afgan askerin açtığı ateş sonucu ölen dört askerin haberini alan Sarkozy, “yaşanan olayın kabul edilemez olduğunu ve Afgan ordusuyla tüm ortak operasyonları ve eğitim programlarını askıya alacaklarını” belirtti.

 

Sarkozy, “Fransız askerlerinin güvenliği açık bir şekilde tesis edilmediği takdirde, askerlerimizin geri çekilmesi gündeme gelebilir” dedi.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin, saldırının ardından resmi temaslarda bulunmak için Afganistan’a gideceği açıklandı.

 

Son saldırılarla birlikte, Afganistan'da hayatını kaybeden Fransız askerlerinin sayısı 82'ye ulaşmıştı. Afganistan'da yaklaşık 4 bin Fransız askeri görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!