İran yönetimi müzakereden yana

Güncelleme Tarihi:

İran yönetimi müzakereden yana
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 13:17

İran yönetiminin, “BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin, İran'ın nükleer dosyasının konseye taşınması konusunda anlaşmalarına rağmen, sorunun müzakere yoluyla çözülmesinden yana olduğu” bildirildi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, “Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) kurallarına göre İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilemeyeceğini” savundu.
“İran dosyasının en iyi çözüm yolu müzakeredir” diyen Agazade, ”nükleer dosyalarının Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesinin zor olacağını, sorunun diplomasiyle çözülmesini umduğunu” kaydetti.

İran müzakere heyeti ve AB temsilcilerinin dün yaptığı görüşmeye de değinen Agazade, her iki tarafın da soruna ilişkin görüşlerini açıkladığını, sonucun perşembe günü yapılacak UAEK olağanüstü yönetim kurulu toplantısında belli olacağını söyledi.

“Batılı ülkelerin İran'ın nükleer dosyasının Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi için hukuki temel bulmakta zorlandığını” ileri süren Agazade, “UAEK ile işbirliğini sürdürmeleri ve çalışmalarının şeffaf olmasının, Batılı ülkeler için büyük bir sorun olduğu” görüşünü ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, UAEK'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunu konseye taşıması gerektiğini bildirmiş, Almanya'nın da desteklediği açıklamada, UAEK'ya İran nükleer programıyla ilgili kararını konseye taşıması için çağrı yapılmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!