İran uranyum zenginleştirmeyi askıya almıyor

Güncelleme Tarihi:

İran uranyum zenginleştirmeyi askıya almıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2006 15:33

İran yönetiminin, BM Güvenlik Konseyinin bu ayın sonuna kadar durdurmasını istediği uranyum zenginleştirme çalışmalarını askıya almayı gerekli görmediği bildirildi.

Haberin Devamı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulamrıza Agazade, öğrenci haber ajansı İSNA'ya yaptığı açıklamada, “çatışmayla ülkesinin nükleer programına ilişkin sonuca varılamayacağını her iki tarafın da bildiğini” söyledi.
Nükleer teknolojinin İran'da yerel çalışmalarla elde edildiğini ifade eden Agazade, “Hiç kimse tehditle bizi bu yoldan geri çeviremez” dedi.

Avrupa ülkeleri ve ABD'nin 31 ağustostan sonra müzakere masasına döneceğini öne süren Agazade, hiç kimsenin bilimsel araştırma yapılmasına engel olamayacağını, İranlı bilim adamlarının araştırmalar konusunda çok ilerlediğini kaydetti.

Uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin devam ettiğini, ancak bundan yararlanma aşamasında olmadıklarını bildiren Agazade, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin güven yaratma için askıya alınmasını gerekli görmediklerini belirtti.
Agazade, 5+1 ülkelerinin önerisine değinirken de, öneriye belirlenen zamanda yanıt vereceklerini ve verilecek yanıtın kapsamlı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kendilerine sunulan öneri paketinde bazı belirsizlikler bulunduğunu, önemli olanın bu belirsizliklerin giderilmesi olduğunu belirten Agazade, “Bize hafif su reaktörü vereceklerini söylüyorlar. Bu önerinin belirsizliklerinden biri de bu. Bu ne anlama geliyor? Bu bir tavsiye mi, taahhüt mü, yoksa garanti mi” diye konuştu. Agazade, Avrupa ülkelerinden genel ifadelerle konuşmamalarını ve müzakere masasına dönmelerini de istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!