İran takipte

Güncelleme Tarihi:

İran takipte
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2008 00:00

İran’a kaçan PKK’nın 2 numaralı ismi Cemil Bayık için bu ülkeye istihbarat bilgisi verdik. İranlı yetkililer "Takipteyiz, akıbetini öğrenince Ankara’yı haberdar edeceğiz" açıklamasını yaptı.

GENELKURMAY Başkanlığı, PKK’nın 2 numarası Cemil Bayık’ın İran’a kaçtığı bilgisini İran makamlarıyla paylaştı. İran makamları da "Evet istihbarat aldık, takipteyiz" diyerek, Bayık ve ekibine yönelik operasyonu doğruladı.
Akıbeti belli değil

Genelkurmay Başkanlığı, önceki gece yaptığı açıklamayla 200 kadar PKK’lının Kandil’e düzenlenen hava harekátının ardından kamplardan kaçtığını, Bayık’ın komşu bir ülkeye (İran) geçtiğini duyurdu. Bayık’ın yanında bulunan korumalarının kaçtıkları ülkenin güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada etkisiz hale getirildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Bayık’ın akıbetinin bilinmediği" ifade edildi. Açıklamada örgütün silahlı kanadının yöneticisi konumundaki "Bahoz" kod adlı Fehman Hüseyin’in de Zap bölgesini terk ederek, Sinaht-Haftanin bölgesine kaçtığı bilgisi yer aldı. Genelkurmay, "Başka bir sözde yöneticinin de Gara Dağı bölgesine kaçtığı" ifadesiyle PKK’nın bir numaralı ismi Murat Karayılan’ın da bölge dışına çıktığını duyurdu.

İstihbarat aldık

Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği’nin yanı sıra İran’ın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri de PKK ve İran’daki uzantısı PJAK ile ilgili ortak istihbarat paylaşımının düzenli şekilde devam ettiğini bildirdiler. İranlı yetkililer, Bayık’ın Irak’ın kuzeyinden İran’a sızdığına dair istihbaratın Türk güvenlik birimlerince kendilerine iletildiğini ve örgüte yönelik operasyonların aralıksız sürdüğünü söylediler.

Ortak operasyon yok

İran makamları, Türk ve İran askeri birliklerinin PKK ve PJAK’a karşı ortak operasyon yaptıklarına dair iddiaların ise gerçek olmadığını bildirdiler. İran makamları, "Bayık’ın akıbetini tespit eder etmez hemen Ankara’yı bilgilendireceğiz. Kısa süre içerisinde sonuç almak için yoğun bir çalışma ve takip sürdürüyoruz. Ancak şu anda somut bir şey söyleyebilecek durumda değiliz" dediler. Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği yetkilileri, 15-17 Nisan’da Ankara’da yapılan Türkiye-İran İstişare Toplantısı’ndan sonra mevcut istihbarat paylaşımının daha hızlı hale getirildiğini vurgulayarak, "Ancak dün itibariyle Bayık’ın ölü veya diri, İran makamlarının eline geçtiğine dair bize resmen ulaşmış bir bilgi yok" açıklamasında bulundular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!