İran, Suriye ile de doğal gaz anlaşması imzaladı

Güncelleme Tarihi:

İran, Suriye ile de doğal gaz anlaşması imzaladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 16:13

İran'ın, Türkiye üzerinden Suriye'ye doğal gaz satacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Tahran'da bugün İran ve Suriye arasında doğal gaz satışına ilişkin anlaşma imzalandı.

İki ülke petrol bakanlarının imza koyduğu anlaşmaya göre İran, 2009 yılından itibaren Türkiye üzerinden Suriye'ye yıllık 3 milyar metreküp doğal gaz verecek.

İran'ın Suriye'ye satmayı düşündüğü doğal gazın aktarımı, Türkiye ile İran arasındaki gaz boru hattından sağlanacak.

Zengin doğal gaz rezervlerine sahip olan İran, halihazırda sadece Türkiye'ye doğal gaz ihraç ediyor.

İran, Ermenistan ile de doğal gaz anlaşması imzaladı, ancak henüz gaz satışına başlamadı.

Doğal gaz ihracatını artırmak ve enerji piyasasında etkin olmak isteyen İran, haziran ayında da Türkiye ile enerji alanında mutabakat zaptı imzalamıştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in Ağustos ayındaki Tahran ziyaretinde de ayrıntıları görüşülen mutabakat zaptında, İran'ın Güney Pars doğal gaz havzasındaki 22, 23, ve 24. fazları Türkiye'nin işletmesi, İran doğal gazının Türkiye üzerinden, Türkmenistan doğal gazının ise İran ve Türkiye üzerinde Avrupa'ya taşınmasını öngörüyor.

“YILLIK 1 MİLYAR DOLAR GELİR BEKLİYORUZ”

İran Petrol Bakan Vekili Gulamhüseyin Nozeri, Suriye ile imzalanan anlaşmadan sonra yaptığı açıklamada, anlaşmanın kendileri için önemli olduğunu, Suriye'ye gaz satışından yıllık 1 milyar dolarlık gelir beklediklerini belirtti.

Haberin Devamı

İran, Suriye ve Venezuela devlet başkanlarının daha önce rafineri yapımı konusunda anlaştıklarını hatırlatan Nozeri, İran'ın Suriye'de günlük 140 bin varil kapasitelik bir rafineri inşa edeceğini de bildirdi.

Nozeri, İran'da benzin kotası uygulaması için kullanılan “akıllı kart” konusunda Suriye'ye yardım edeceklerini de söyledi.

Suriye Petrol Bakanı Safyan Alavi de anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için atılmış “büyük bir adım” olduğunu söyledi.

İran doğal gazının Suriye sanayi ve ekonomisine büyük katkı yapacağını ifade eden Alevi, iki ülke arasındaki bütün ortak projelerin uygulamaya geçirilmesini istediklerini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!