İran-İsrail savaşı Eritre'de yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

İran-İsrail savaşı Eritrede yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 16:11

Uzun zamandır gerginlik yaşayan İsrail ve İran’ın Eritre’de gizli askeri üsleri olduğu öne sürüldü. Gölge CIA olarak bilinen bağımsız istihbarat kuruluşu STRATFOR’un raporuna göre İsrail buradaki üssünden İran’ı dinliyor, İran ise üssü silah ticareti için kullanıyor.

Haberin Devamı

İsrail’in bu küçük Afrika ülkesinde gizli operasyonlar yürüttüğüne dair daha önce de haberler çıkmıştı. Ancak İsrail gazetesi Haaretz'e göre STRATFOR’un raporu bu konudaki en detaylı kaynak oldu.

STRATFOR’a göre, İsrail’in Amba Sawara Dağı’nda bir dinleme istasyonu, Dahlak Takımadaları’nda ise limanları bulunuyor.

İRAN'A KARŞI KULLANILIYOR
Geçmişte bu limanların, İsrail Donanması’na ait denizaltılar ve gemiler tarafından Hamas ve Hizbullah’a silah sağlayan İran merkezli gruplara karşı yürütülen gizli operasyonlar kullanıldığı öne sürülmüştü.

Silah yüklü gemilerin İran limanlarından ayrıldığı, Kızıldeniz üzerinden Sudan’a götürüldüğü, oradan da Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne ya da Akdeniz’deki limanlara gönderildiği bildirilmişti.

Hatta İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının geçmişte birçok kez Sudan’daki silah konvoylarına operasyonlar düzenlediği, bu operasyonların en sonuncusunun iki ay önce başkent Hartum yakınlarında gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Haberin Devamı

Dahlak Takımadaları’ndaki limanların Soğuk Savaş yıllarında Sovyet donanması tarafından kullanıldığı da gelen haberler arasında. Google Earth’ten bakıldığında da limandaki gemiler görülebiliyor.

İRAN DA ASSAB'I KULLANIYOR
STRATFOR’un raporunda İsrail’in bu üslerinin yanı sıra İran’ın da Eritre’nin güneyindeki Assab şehrinde asker bulundurduğu da ifade ediliyor.

Rapora göre dünyanın en sert rejimlerinden biri olan Eritre yönetimi en büyük komşusu Etiyopya ile Cibuti ve Yemen’e karşı avantaj sağlamak için iki ülkeyle de dostluğunu sürdürüyor.

Dahası Eritre’nin İran’dan mali yardım İsrail’den ise askeri yardım aldığı belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!