İran İngiliz büyükelçiyi sınır dışı ediyor

Güncelleme Tarihi:

İran İngiliz büyükelçiyi sınır dışı ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2011 12:17

İran meclisinde bugün yapılan oylamada, İngiltere’yle diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı alındı.

Haberin Devamı

İran'ın devlet televizyonu IRIB'in internet sitesinde yer alan haberde, İngiltere’nin İran’a yönelik yeni bir yaptırım paketinin gündeme getirmesi üzerine, konunun olağanüstü bir oturumla meclisin gündemine alındığı belirtildi.

 

Teklif mecliste beşe karşı 162 oyla kabul edilirken, birçok milletvekili “İngiltere’ye ölüm” diye bağırdı.

 

Kabul edilen teklifin içeriği henüz açıklanmadı. Ancak Meclis Dış İlişkiler ve Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Alaeddin Burucerdi’nin Dışişleri Bakanlığı’ndan “İngiliz Büyükelçi’nin sınır dışı edilmesi” talebinde bulunduğu bildirildi.

 

ABD, İNGİLTERE VE KANADA'DAN ORTAK ADIM

Haberin Devamı

ABD, İngiltere ve Kanada, Pazartesi günü yaptıkları açıklamalarda, Tahran’ın nükleer silah geliştirdiği yönünde kanıtlar olduğunu belirterek İran’ın bankacılık ve enerji sektörlerini hedef alan yeni yaptırım paketlerinin yürürlüğe konacağını ifade etmişti.

 

Dünyanın finans merkezi olan İngiltere, mali kurumlarıyla İran’ın mali kurumları arasında “tüm teması kestiğini” duyurmuştu. ABD, İran’ın merkez bankası dahil tüm finans sisteminin “öncelikli amacının kara para aklamak” olduğunu öne sürmüş, Kanada da İslam Cumhuriyeti’yle “tüm hesaplarını kapattığını” bildirmişti.

 

İran ise dün bu yaptırım girişimlerine bir açıklamayla yanıt vererek, petrokimya sektörü üzerindeki yaptırımların Avrupa pazarlarına satış yapmalarına engel olmayacağını, aksine küresel piyasalarda fiyatları yükselterek, İran’a daha fazla ihracat geliri getireceği belirtti.

 

ÇİN VE RUSYA'DAN DESTEK

İran’la Batı arasında bu savaş sürerken, Çin, yaptırımların Tahran’ın nükleer programıyla ilgili sorunu çözmeyeceğini, aksine durumu kötüleştireceğini ifade etti.

 

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Weimin, “Baskının ve yaptırımların İran’ın nükleer sorununu çözebileceğine inanmıyoruz. Aksine bu girişimler dorumu daha karmaşık ve zor bir hale getirecek, çatışmayı artıracak” dedi.

 

Rusya da Batı’nın bu önlemlerini “kabul edilemez ve uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirdi.

 

Çin ve Rusya, geçtiğimiz haftalarda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a yönelik yaptırım kararı alınması teklifini veto etmişti.

 

BİR HAMLE DE SURİYE'DEN

Diplomatik arenada karşılıklı açıklamalar sürerken, International Oil Daily, İran’ın, Batı’nın yaptırımlarının hedefindeki bir başla ülke olan Suriye’den ham petrol aldığını duyurdu.

 

Haberin Devamı

Haberde, böylece Suriye’nin, Eylül ayı sonundan bu yana ilk kez ham petrol ihraç ettiğine dikkat çekilirken, Hindistan, Rusya ve Çin’in de Suriye’den petrol almak için sırada olduğu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!