İran’da gözaltına alınan ABD vatandaşı Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

İran’da gözaltına alınan ABD vatandaşı Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 00:00

İran basınının kısa bir süre önce gözaltına alındığını duyurduğu bir ABD vatandaşının şu anda Türkiye'de ve güvende olduğu açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kişinin bir kadın olduğu belirtildi ancak kimliğine ilişkin bilgi verilmedi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J Crowley dün yaptığı açıklamada, söz konusu kişinin Türkiye'de bulunduğunu ve kendisiyle telefonla irtibat kurulduğunu bildirdi. Crowley, “Kendisi güvende ve bizden başka bir yardım talebi olmadığını söyledi... Anladığım kadarıyla bu dosya kapanmıştır” dedi.

Crowley ismini açıklamak ya da durumu hakkında bilgi vermek için kendisinden izin almadıkları gerekçesiyle konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.  

Ancak İran'ın Fars haber ajansı, bu kişinin Hall Talayan olduğunu öne sürdü. Talayan'ın casus olduğu şüphesiyle tutuklandığını bildirildi.  

 

Talayan'ın durumuyla ilgili bir süredir ABD basınında ve İran'da çelişkili haberler çıkıyordu.

Son yıllarda bazı ABD vatandaşları İran tarafından casuslukla suçlanarak gözaltına alındı. Son olarak Temmuz 2009’da üç ABD vatandaşı İran-Irak sınırında casus oldukları gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Üç kişiden biri olan Sarah Shourd, 500 bin dolar kefaletle serbest kalırken, iki arkadaşı halen İran’da tutuklu bulunuyor.

İRAN İDDİALARI REDDETTİ

Iran Dışişleri akanlığı sözcüsü Ramin Mehranparast, Salı günü düzenlediği haftalık basın toplantısında, söz konusu kişinin tutuklandığı iddialarını reddetti.

 

Mehranparast, Talayan’ın üst düzey bir sınır polisi tarafından tutuklanmadığını, hatta hiç bir zaman İran’a girmediğini ifade etti.

 

Talayan’ın, İranlı bir sınır polisi tarafından 5 Ocak tarihinde Nahçıvan’da tutuklandığı belirtilmişti. Mehranparast, İran basınında çıkan haberlerle ilgili olarak, “Çıkan haberler önemli bir konu içermiyor. Bu yüzden resmi bir açıklama yapılmadı” dedi.

 

Mehranparast, “Bu konu önemli olmadığı için kapanmıştır” ifadesini kullandı.

 

TUTUKLANDIĞINI POLİS AÇIKLADI

Pazar günü, İran sınır polisinde görevli Ahmed Garavand, basın kuruluşlarına Jolfa köyünde bir “casusun” yakalandığını açıkladı.

 

Fars haber ajansının haberine göre Garavand, “Bu kadın 5 Ocak tarihinde gizlice çekim yaparken yakalandı. Bu kişi ABD casus kurumunun verdiği bir görev üzerindeydi” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA BASININDA ÖNE ÇIKAN MANŞETLER

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

 

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!