Irak'taki Hıristiyanlar neden saldırıya uğruyor?

Güncelleme Tarihi:

Iraktaki Hıristiyanlar neden saldırıya uğruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2010 00:00

Irak’ta yaşayan Hıristiyanlara düzenlenen ölümcül saldırılar, Mezopotamya’daki kökleri antik dönemlere kadar uzanan bu dine ait toplulukları savunmasız ve korku içinde bıraktı. Ancak Hırisityanlar, zamanlaması dikkat çeken bu saldırıların ardında yatan nedenlere boyun eğmek niyetinde değil.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

IRAK'TAKİ KİLİSE SALDIRISININ ARDINDAN KARELER/Foto Galeri

 

Hatta, sürgün edilen bir rahip, Asur Katolik Kilisesi'ne bağlı olan Hıristiyanlardan geride kimler kaldıysa Irak’ı terk etmeleri çağrısı yaptı.

  

325 sandalyeli Irak parlamentosunda bulunan bir avuç Hıristiyan üyeden biri olan Yonadam Kanna, bu tür çağrılara kulak asmayan biri. Kanna, “Bu saldırılar terör örgütlerinin Hıristiyanlara karşı beslediği küçümseme ve nefreti gösteriyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar bir yere gitmeyeceğiz. Irak bizim ülkemiz ve burayı terk etmeyeceği” dedi.

Haberin Devamı

 

Çarşamba günü Bağdat’ta Hıristiyanlara ait 11 noktaya düzenlenen saldırılarda en az altı kişi ölürken 30’dan fazla kişi yaralandı. Saldırıların 31 Ekim günü Pazar ayini esnasında bir kiliseyi basan ve 50’den fazla insanın ölümüne neden olan saldırıyla doğrudan bağlantısı olduğu düşünülüyor. Kilise saldırısının ardından, El Kaide’nin Irak kolu Irak İslam Devleti, “Hıristiyanlara yıkımın ve kan nehirlerinin kapısını açacağız” dedi.

 

Yine de Kanna ve onun gibi Hıristiyanlar bölünmüş durumdaki ülkelerinde hiç beklemedikleri yerlerden destek görüyor. Sokaklardaki Müslümanlar, Hıristiyanların neden bu kadar ağır saldırılara hedef kaldığını bilmiyor.

 

AMAÇLARI ÇOK AÇIK

Irak’ın Sünni, Şii ve Kürtler arasında yaşanan mezhep ayrılıklarının yanında, sayıları yaklaşık 400 bin civarında olan Hıristiyanlar önemli bir oyuncu konumunda değil.

Wasit Üniversitesi akademisyeni ve El Kaide uzmanı Dr. Alla Allavi, “Saldırıların nedeni basit. Müslümanları Batıya karşı bir araya getirmek istiyorlar. El Kaide tıpkı Afganistan gibi, Irak’ı sadece tek bir dinin, İslam’ın var olduğu bir ülkeye dönüştürmek istiyor. Irak’ı Hıristiyanlardan ‘temizlemek’ istiyorlar. Özellikle de ABD’nin ülkeden geri çekildiği bir dönemde” dedi.

Haberin Devamı

 

Saldırıya uğrayan kilisenin en yakınındaki caminim imamı Sayed Hasan el Hüseyni, “Hıristiyanlara yapılan saldırıları kınıyoruz. Onlar bizim kardeşimiz ve yüzyıllardan beri beraber yaşıyoruz. Saldırıların terör örgütleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Ancak Iraklı Müslümanların kardeşlerine saygı duyduğuna eminim” ifadesini kullandı.

 

Hüseyni saldırılara meydan veren bir diğer faktörün, sekiz aydan bu yana Irak’ı merkezi hükümetten yoksun bırakan politik belirsizlik olduğunu belirtti. Irak’taki hükümet belirsizliği Perşembe günü çözülmüş olsa da, birçok kişi politika ve güvenlik boşluklarının terör saldırılarını tetiklediğini düşünüyor.

 

Haberin Devamı

HIRISTİYANLARI KORUYACAĞIZ

Kanna, “Açıkça Hıristiyanları doğdukları ve büyüdükleri yerleri terk etmeye zorlamak için bir korkutma planı var. Ancak bizler bu kadar kolay ülkemizi terk etmeyeceğiz. Burada arkadaşlarımız da var” dedi. Kanna ve diğer Hıristiyanlara Maysan eyaletindeki El-Dayavie aşiretinin lideri Şeyh Salim El Dayavie gibi Müslüman topluluklar destek veriyor.

 

Dayavie, “Maysan’daki kilise ve Hıristiyan aileleri korumak için çok çalışmalıyız. Binlerce yıl düzen ve arkadaşlık içinde yaşadık. Tabi ki hiçbir radikalin onlara saldırıp Irak’tan dışarı atmasına izin vermeyeceğiz. Hatta oğullarımızı onları korumaları için göndermeye hazırız” dedi.

Haberin Devamı

 

İKİ ÖNEMLİ SEBEP

Başta Irak olmak üzere, Mısır, Lübnan, Suriye, Filistin, Ürdün’de Hıristiyan nüfus azalıyor ve hayat gittikçe daha çekilmez hale geliyor. Mısır’da Koptik Hıristiyanlara yönelik saldırılar artarken, İslami örgüt Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de Hıristiyanlar radikalcilerin artan baskısından şikâyet ediyor.

 

Bu bağlamda, El Kaide’nin Arap Hıristiyanların “yasal hedef” olarak belirlendiği Irak’ta yaşanan en son saldırılar, sadece korkuları artırmaya yaradı. Independent gazetesinin yazarı Rober Fisk’e göre, Ortadoğu’da azalan Hıristiyan sayısının azalmasının iki nedeni var.

 

İlki, Hıristiyanların Müslümanlara kıyasla daha küçük ailelere mensup olması; ikincisi ise (Irak ayrı tutularak) Arap dünyasından yapılan göçün yüzyıllardan beri devam etmesi. Öyle ki, bugün ABD’li Arapların yüzde 63’ü Hıristiyan.

Haberin Devamı

 

Guardian yazarı Chris Philips ise şu yorumu yapıyor: “Ortadoğu’da Hıristiyan nüfusu azalıyor ve radikal eğilim Irak’ta güç kazanıyor olabilir. Ancak Arap dünyası Müslüman ve Hıristiyanların yüzlerce yıl yanyana yaşadığı bir yer oldu ve öyle olmaya devam edeceği kesin. Bence bölgenin bir anda Hıristyan karşıtı gözüken boyutunu bir kenara bırakıp, bu gerceği öne çıkarmalıyız.” 

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!