Irak’ta savaş esas şimdi başladı

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta savaş esas şimdi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2004 01:45

Irak’ta Saddam’ın 9 Nisan 2003’te devrilmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Ancak ABD’nin ülkenin orta ve güney kesimindeki işgali, gösterilen sert direniş karşısında sarsılmaya başladı.

Irak’ta Saddam Hüseyin’in  devrilişinin birinci yıldönümünde, ABD’nin ülkenin orta ve güney kesimindeki işgali, Şii ve Sünniler’in gösterdiği sert direniş karşısında sarsılmaya başladı.

GÜNEYDEKİ Şii kentlerinin yanı sıra, Sünni direnişçilerin kalelerini de saran son haftadaki şiddet olayları, ABD’nin, 9 Nisan 2003’te Saddam’ın devrilmesinden sonra Irak’ı istikrara kavuşturmaktan ve yeniden yapılandırmaktan ne kadar da uzak olduğunu gösteriyor.

Radikal Şii lider Mukteda Sadr, açlık grevine başlayarak gerilla savaşına ‘pasif direnişi’ de eklerken, Geçici Yönetim Konseyi’nin Sünni üyesi Adnan Paçacı dahi, ‘Felluce’deki Amerikan operasyonu yasadışıdır’ dedi. Şiiler Kut, Kufe, Kerbela ve Necef kentleri ile Bağdat’ın Sadr semtinin denetimini ele geçirirken, Sünniler de direnişin kalesi Felluce’de ABD güçlerine karşı şiddetli bir direnişe geçti. Dün Irak’ta son durum şöyleydi:

FELLUCE

Halk, kentten kaçmaya çalışırken, ABD, Felluce’de başlattığı operasyonu, bölgeye yapılan insani yardımın geçişine kolaylık sağlamak ve direnişçilerle görüşme başlatmaya çalışmak amacıyla askıya aldı. Ancak dün öğleden sonra, operasyon yeniden başladı ve savaş uçakları desteğindeki ABD güçleri denetimi sağladı.

EBU GARİB

Bağdat’ın batısındaki kentte de Amerikan güçleriyle Sünni gerillalar arasında şiddetli çatışmalar meydana geliyor. Amerikan konvoyuna düzenlenen saldırıda 9 kişi öldü. Gerillaların, Ebu Garib cezaevini ele geçirdiği ve 55 mahkumu serbest bıraktıktan sonra, binada üslendiği belirtiliyor.

KERBELA

Kentte Şii milislerle Polonyalı ve Bulgar askerler arasında gece boyunca süren çatışmalarda 15 Iraklı öldü.

DİVANİYE

Divaniye kentinde de İspanyol askerleri pusuya düşürüldü. Çatışmada biri ağır 3 asker yaralandı.

SADR SEMTİ

Amerikan askerleri, 5 gün süren şiddetli çatışmalardan sonra, Bağdat’ın Sadr semtindeki karakolları ve belediye binasından önceki gece çekildi. Amerikalılarla Sadr’a bağlı milisler arasında şiddetli çatışmalar sürüyor.

BAKUBA

Sünnilerle Şiilerin birlikte yaşadığı Bakuba kentinde Amerikan askerleriyle direnişçiler arasında çatışma çıktı. Amerikan güçlerinin kullandığı valilik binasından ve karakolun çevresindeki binalardan dumanlar yükseliyor.

NASIRİYE

Şiddetli çatışmaların ardından, İtalyan askerleri denetimi Irak polisine devr ettikten sonra kentten çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!